Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„A háború nem lehet Isten nevében” – Szóbanforgó Podcast #8

Védekezhetek-e a háborúban Isten nevében, vagy oda kell tartanom a másik orcámat is? Mit mondott Luther Márton a háborúról? Aki támogatja a védekező felet fegyverekkel, az nem a háború fenntartását pártolja tulajdonképpen? – teszik fel a kérdést a Szóbanforgó Podcast legújabb adásában, melyben teológiai nézőpontból beszélgetnek háborúról, fizikai, szellemi erőfölényről és hatalomról Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor lelkészek vendégükkel, dr. Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkésszel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológiai tanárával.

szobanforgo_1.jpg

Több mint másfél éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A szomszédban zajló háború adja az apropóját a Szóbanforgó Podcast legújabb adásának, melyben teológiai szempontból beszélgetnek a résztvevők egyebek mellett a „ne ölj!” parancsolatáról, a Németországi Protestáns Egyház különböző álláspontjairól és a manipuláció fogalmáról is. Kiindulási alapként a háború következő definícióját tekintik: „A háború erőszak alkalmazása annak érdekében, hogy az egyik fél rákényszerítse az akaratát a másik félre. A háború céljait mindig a politika határozza meg. Jellegét tekintve beszélhetünk totális (az ellenség elpusztítását célzó) vagy limitált (a katonai célok elérését célzó) háborúról.” (Carl von Clausewitz)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7418207247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1314_tr_1.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása