Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

5 + 1 könyv, ami tuti tipp lehet karácsonyra

Karácsonyra készülve személyes hangvételű könyvajánlók következnek. A kínálatban prédikációs- és tárcakötet, vers, regény, életrajz és anekdotagyűjtemény is helyet kapott. Különböző műfajok, de közös bennük, hogy felemelik a lelket éppúgy, mint a szellemet, és közvetve vagy igencsak közvetlenül az Úrra mutatnak.

pexels-nastyasensei-936700_1.jpg

Zsebkönyv Lutherről. Miért olvassunk Luther-életrajzot? Mert időutazásra hív. Mert közelebb hozza azt a kort, amelyben a kisgyermek, a fiatal, a szerzetes, a teológia doktora, a városi prédikátor, a reformátor, a bibliafordító, az énekszerző, a tanulmányíró, a férj, a családapa, a vidám, a szomorú, a kétségeivel küszködő, a magabiztos, az örömökért hálát adó, a betegségektől szenvedő, a gyásztól lesújtott, a megalkuvást nem ismerő, az Istent kereső, a Krisztust megtaláló, az önvádaskodó, a bűntől terhelt, de mindenekelőtt a megváltásban szabad Luther Mártont megismerhetjük.
Mi volt a titka, hogy több mint ötszáz év múlva is friss és aktuális a teológiája és a tanítása? „Politikai döntésekre […] nem vállalkozott, és az evangélium ügyét nem akarta erőszakhoz kapcsolni. Csak az Isten iránti engedelmesség vezérelte elhatározásában és lépéseiben. S talán ennek köszönhető, hogy az evangélium ügye mind a mai napig megmaradt a világ javára” – írja Horst Beintker a Krisztus tanúja – Luther élete című művében.
A kabátzsebben is elférő kiadvány élvezetes stílusban foglalja össze a reformátor életútját, tanításának főbb pontjait. Balog Laurának, a békéscsabai evangélikus művészeti szakgimnázium diákjának grafikái pedig még közelebb hozzák Luther személyét az olvasóhoz.
Boda Zsuzsa

Horst Beintker: Krisztus tanúja – Luther élete
840 Ftkrisztus_tanuja_luther_elete_horst_beintker.jpg

***

Rólunk és Róla szóló versek. Mintha lágy selymet érintenék, de az érzés mégsem hűvös-hideg. A borító úgy simul a kezembe, mintha mindig is ott lett volna a helye. A fehér nem vakít, a fekete nem tolakszik, a betűszedés lágy domborulatai csak az ujjaim alatt kelnek életre.
Ritkán olvasok lírát, inkább a próza „szippant be”, de a komfortzóna elhagyása divatos szlogen. Az ünnep évről évre visszatérő állandóságának erejét is egy-egy újítás fényében értjük meg.
Itt nem lehet elkalandozni, néhány pillanatra kikapcsolni, ha csak négy sor a vers, akkor minden szót meg kell rágni. Koncentrált figyelemmel, soronként haladva, ha kell, újra és újra nekirugaszkodva. A betűk nyomán képek villannak fel, a fátyolfüggöny mögül titkok sejlenek fel. A költők a mi világunkról írnak, de közben egy másik létezéséről is szólnak. Arról beszélnek, ami van.
Ez a kötet is van, s beszéljünk róla. Szépirodalmi antológia „Istenről és emberről, teremtőről és teremtettről, kapcsolatról és magányról, szolgálatról és angyalokról – törékeny emberi életünk csomópontjairól”, Pilinszky János, a „költő, aki katolikus” emléke előtt adózva.
Vitális Judit

Arról beszélni, ami van – In memoriam Pilinszky János
2450 Ftpilinszky_borito.jpg

***

Felnőtteknek szóló mese, tanulságokkal. Egy pecsétgyűrűvel indul, egy jegygyűrűvel zárul ez az áradó, sokszereplős, sok helyszínes, sok érzelmet keltő családregény. Benne szerelem, hit, gyengédség, könny, halál, dráma, ostobaság, bosszú, bűn, megbocsátás, feloldozás.
Selma Lagerlöf – az első irodalmi Nobel-díjas írónő – trilógiájában a 19. századi svéd vidéken járunk. Főhőseink nők, akik történelmi koruk előtt járnak; egyházi és világi személyek, tehetős és szegény családok. Felvonulnak nemes érzelmek: az alázat, önzetlenség, nagyvonalúság fénylő példái csakúgy, mint isteni küldetésüket mélységesen félreértelmező szereplők és intrikus figurák. E hősök és antihősök ugyanakkor nem egy panoptikum holt alakjai, hanem érző, hús-vér emberek, akiknek sorsára, fejlődésére, döntéseire kíváncsiak vagyunk. Drukkolunk értük, vagy kivívják ellenszenvünket.
Ne siessünk az ítélettel! Se Charlotte és egykori jegyese, Karl-Artur, se Thea Sundler és a többi szereplő esetében. Ismerjük meg őket, s legyünk bátrak beismerni, ha magunkra ismerünk.
Felnőtt mese ez tanulságokkal, misztikummal, családi átoknak tűnő elemekkel. A szerelmi szál egy réteg a szövetben; összefonódva az írói mondanivalóval Isten és ember, ember és ember viszonyáról. Tabló arról, ami egy családban, házasságban, faluban, gyülekezetben, emberi közösségben megtörténhet. Ne gondoljuk, hogy az utolsó fejezeteknél már borítékolható a végkifejletet: az írónő a legvégére is tartogat fordulatot.
Meggyőződésem, hogy a magyar fordítás nem kevésbé élvezetes, mint az eredeti mű. Leffler Béla író, műfordító múlt század elejei munkája és a kortárs Kúnos László műfordító frissítése gyönyörködtet, akárcsak a skandináv hangulatú borító. Nem volt még hétszázötven oldalas könyv, amelyet ilyen gyorsan olvastam volna el, s amely egyben az újraolvasandóim listájára is felkerült. A svéd írónő kötete, ha kézbe veszik, minden bizonnyal az önök kedvenc olvasmánya is lesz ezen a télen!
Stifner-Kőháti Dorottya

Selma Lagerlöf: Löwensköld-trilógia
3990 Ft
lagerlof_borito_1.jpg

 ***

Buszra való útravaló. „Ha még megvan a karácsonyfa, akkor üljünk oda alá, olvassuk el Simeon történetét. Egy perc – lemértem –, de örökre szól. Nekünk szól, a betlehemi csodához húz minket, onnan érhető meg, élhető át.” Gáncs Tamás kelenföldi igazgató lelkész szerint tehát Simeon történetét (Lk 2,25–34) egy percig tart elolvasni. Én is kedvet kaptam egy kis méréshez: a szerző Negyvenkét életjel című könyvének egy-egy fejezete nem vesz igénybe többet néhány percnél. Hogy pontosan mennyit, azt nem tudom, mert a méréshez nem stoppert használtam, hanem egy kék csuklós buszt Budapesten; így az bizonyos, hogy elég hozzá az Arany János utca – Astoria távolság az M3-as metrópótlóval haladva – hogy ezzel a rendhagyó, de gyakorlatias mértékegységgel éljek.
Praktikus a kötetnek ez a tagolása, az egy fejezetre szánt betűmennyiség, mert így a könyv a hétköznapok rohanó ritmusához kényszerült életünkbe is bele tudja csempészni a Jézushoz tartozás életminőséget emelő örömét. Minden egyes fejezet könnyen befogadható, jól érthető, ugyanakkor lelket mozdító, mélyre hatoló, erős tartalom. Olyan mini-igehirdetések ezek, amelyek az Isten országának Jézusban való megismertetésével képesek kigyógyítani az embert a magányosság érzésének betegségéből.
Gáncs Tamás írásainak alapját az e világból szerzett, de Isten országa felé mutató asszociációi adják. Olyan hétköznapi történetek, tapasztalások, benyomások, amelyekben mindannyiunknak része van, így az azonosulás nyomán termékeny talajra hull bennünk a Krisztusban megjelenő üdvösség üzenete. Ahogyan a szerző fogalmaz: „Az evangélium kétezer éve változatlan: az Örökkévaló a húsvét csodájában, a Feltámadottban ad igazi reményt. Azt üzeni ma is: ő nem hagy el.”
Nem hagy el. A metrópótló buszon sem, és máshol sem. Velünk van, bennünk van.
Balczó Mátyás

Gáncs Tamás: Negyvenkét életjel
2250 Ft

42eletjel.jpg

***

Képkockák két keréken. Egy szemlélődő elbeszélő – két keréken. Olykor négyen, ha már nem is Trabanttal vagy Daciával. De mindig úton. Sima és göröngyös utakon, macska- és mérföldköveken, kereszteződéseken át, kaptatókon fel, máskor lejtmenetben. Molnárné Müller Ilona illusztrációi Koczor Tamás Ráérős történetek című kötetéhez nagyon találóak: mozgó képek. Mintha filmkockák lennének, jelenetek egy (iskola)lelkész múltjából, hétköznapjaiból. Jelenetek egy ember életéből, aki Isten emberének vallja magát – erre hajt csupán.
Két keréken más szögből látszik a világ, ez a más szög adja a történetek erejét, a megjelenített terek valóságosságát, a megidézett figurák elevenségét. Boda Zsuzsa szerkesztő Koczor Tamás sietős történetei után újabb remek válogatást adott közre, ezúttal a ráérős tematika köré gyűjtve. Ráérős olvasásra valók, mert mélyre visznek, megérintenek. Maga az elbeszélő is „érintett”, nem is leplezi, sőt mer önironikus, sokszor balek, máskor a többiekkel kiáltó, hallgató, nagyon is emberi lenni. Meri vállalni a vidámak mellett a fájó emlékeket, torokszorító érzéseket, a sok jó mellett a jóvátehetetlent.
Az általában utazó tudósító szerethető figura. És maga is szeretettel idéz meg legendás figurákat, felhívva a figyelmünket arra, hogy érdemes nyitott szemmel, olykor ráérősen járnunk a világban. Mert vannak dolgok, amelyekre nem lehet nem ráérni. Ilyen a játék is. Az elbeszélő játékos, meri használni a fantáziáját, sötét sikátorokban is fényt gyújtva, esti rémeket megszelídítve, kihalt folyósokat megelevenítve. Nagy játékos, mert sokféle játékossal találkozott már, és maga is sokszor állt győztes és vesztes oldalon egyaránt. És ezek őszinte elmesélésével is vállalja a kockázatot. A szeretet kockázatát.
Kinyik Anita

Koczor Tamás: Ráérős történetek
2720 Ft
raeros_tortenetek_1.jpg

***

Nevetni jó! A nevetés a legjobb orvosság – tartja a népi bölcsesség. És tény, hogy a nevetés megvidámítja a szívet, oldja a stresszt, erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, kalóriákat éget. Norvég kutatók arra jutottak, hogy tovább élnek azok, akiknek jó humorérzékük van, mint akik ritkán nevetnek.
Ha komolyan vesszük a nevetés imént felsorolt jótékony hatásait, akkor elmondhatjuk: aki kezébe veszi az Adj, Uram, humorérzéket! című könyvet, az garantáltan besegít orvosának, gyógyszerészének és személyi edzőjének, ugyanis nem fogja tudni nevetés nélkül megállni. Ezért e kötet nyilvános helyeken való olvasása némi megfontolást igényel.
Az Egyházi anekdotagyűjtemény alcímet viselő kötetben evangélikus lelkészek osztják meg az olvasóval szolgálatuk, életük kacagtató pillanatait. Ha akarnánk, sem tudnánk kitalálni annyiféle helyzetkomikumot, el- és beszólást; információhiányból, félreértésből eredő mulattató történést; csattanós kifejletet, mint amennyit a könyv elbeszél. A történetek témakörök (esküvő, temetés stb.) szerint követik egymást, és a szemnek is kellemesen tagoltak. Koczor Tamás egyedi stílusú, ötletes illusztrációi mosolyt fakasztóan találóak, igazán egybecsengenek a szövegekkel.
A borongós, ködös téli napokon különösen is jólesik olvasgatni a szórakoztató történeteket, apránként beosztva kortyolgatni őket, mint a jó kávét. S közben a humor teljes spektrumát élheti át az olvasó: a finom kacajtól a könnyfakasztó hahotázásig.
Aki eddig is szeretett Isten házában lenni, gyülekezeti alkalmon részt venni, az minden bizonnyal maga is fel tud idézni egy-egy mókásabb emléket a közösség életéből; aki számára pedig még idegen az egyházi közeg, talán e könnyed kötet olvasása után kedvet kaphat, hogy benézzen a templomajtón, és részese legyen egy istentiszteletnek, egyházi alkalomnak. S ha majd adódik valami vidám helyzet, bátran feljegyezheti a személyes egyházi anekdotagyűjteményébe.
Balla Mária

Adj, Uram, humorérzéket! Egyházi anekdotagyűjtemény
2310 Ft 
adj_uram_humorerzeket_1.jpg
A könyvek megvásárolhatók a Luther Kiadó könyvesboltjában (1085 Budapest, Üllői út 24. H-P: 8.30-17óráig) vagy a lutherkiado.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3917995246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása