Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

5 dolog, amit másképpen mondanak a katolikusok és a protestánsok

Úrvacsora? Áldozás? Mise? Istentisztelet? Miért van az, hogy látszólag ugyanarra a dologra, eseményre, helyzetre, stb. más-más kifejezést használnak a katolikusok és a protestánsok?

Szerző: Kovács Viktor

 nadine-shaabana--m_f3f8dgrg-unsplash.jpg

A nyelv talán az ember talán legfontosabb kifejezőeszköze. Amikor valamit valahogyan mondunk, akkor amögött nem csak mással és magánhangzók, fonémák, hangok vannak, hanem sok-sok gondolat, érzések, és talán évszázadok kiérlelt tapasztalata. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mit mondunk és hogyan mondjuk.

Az egyházak életében is az egyik legfontosabb dolog a szó. És mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy János evangélista úgy hivatkozik Jézusra, hogy az Ige”, azaz az Újszövetség eredeti nyelvén: „Logosz”, azaz „Szó”.

Éppen ezért a különböző felekezetek szóhasználata, fogalomkészlete – sok esetben – nem csupán egyszerű szóhasználat, nem csak formai, de bizony tartalmi kérdés is. Így, amikor egyes egyházak valamit így vagy úgy mondanak, az a formai, nyelvi különbözőségen túl teológiai különbséget is jelent.

Ebben a részben öt olyan fogalompárról fogunk beszélni:

  1. Úrvacsora - áldozás
  2. Istentisztelet - mise
  3. Konfirmáció - bérmálkozás
  4. Katolikus - egyetemes
  5. pap - lelkész

 

Hivatkozások:

Az Ágostai Hitvallás

Szóbanforgó Podcast

Mi a különbség az evangélikusok és a reformátusok között?

Az úrvacsoráról lejátszási lista 

A keresztségről szóló adás 

7 vagy 2? A Szentségekről 

Lelkészi papi szolgálatról

 

 Borítókép: Unsplash.com/Nadine Shaabana

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr917946040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása