Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódj rá az új évre! – Keresztény könnyűzenei koncert a Kötőszón

Online újévi koncertet szervez az E-hangműhely és a Kötőszó blog a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházának stúdiójából sugározva január 7-én, 19 órától. Élőben fellép a M.Is.K.A., a Large Room, a kékFű, valamint a Smidéliusz Gábor & Végh Szabolcs, és videófelvétellel jelentkezik a Lift! és a Közel zenekar.

 jefferson-santos-fcejgbzakru-unsplash_1_1.jpg

„2022 számtalan feladatot, kihívást és egyben lehetőséget is tartogat gyülekezeteink és ifjúságunk számára. A népszámlálás évében számos egyházi nagy esemény – Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó, missziói napok és az evangélikus presbiterek országos találkozója is – lesz. A koncert egyfajta ráhangolódás ezekre” – fogalmaznak a szervezők.

Az élő online újévi koncertet a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) és a Kötőszó blog Facebook-oldalán, valamint az MEE YouTube-csatornáján lehet majd követni. A szervezők bátorítják az évkezdő, péntek esti ifjúsági köröket, hogy csatlakozzanak az eseményhez.

 

Large Room

A Large Room története 1999-ig nyúlik vissza. Az évtizedek folyamán megváltozott a zenekar összetétele. A mostani felállásban egy fiatal gitáros és egy énekesnő erősíti a csapatot. A Szélrózsa fesztiválok állandó vendégeiként és sok egyházi alkalmon játszottak már és készülnek még zenélni. Mostani működésüket egy picit megnehezíti, hogy öten az ország három sarkában élnek, örömmel készülnek azonban erre az évkezdő koncertre. A zenekar saját szerzeményeket és dicsőítő dalok feldolgozásait játssza. Ezen az alkalmon két jól bevált Large Room-sláger hangzik majd el.

 largeroom2021.jpg

kékFű

A kékFű neve nem rejt homályos utalást valamiféle meg nem engedett „szellemi segédeszköz” használatára, egyszerűen a tagok családnevét fordították meg, mivel a „bandában” csak Fűkék játszanak. A szülők régi dédelgetett álma valósult ezzel meg: gyermekeikkel közösen zenélnek. A pandémia miatti összezártság és a Végh Szabi indította evangélikus gitáros kihívás náluk ebben a zenei kísérletben kulminált. Az újévi koncerten két ismert dicsőítő éneket szeretnének eljátszani.

 blue_pot.jpg

Lift!

A csapat két tagja az Egyházak Világtanácsának dél-koreai konferenciáján ismerkedett meg a különböző népek és felekezetek keresztény énekeivel. Budapestre hazatérve elhatározták, hogy itthon is folytatni szeretnék az örömzenélést ökumenikus együttes formájában. Ezzel egy időben fogalmazódott meg az igény, hogy állandó zenei csapata legyen az evangélikus Tamás-misének. A két kezdeményezés összeért, így alakult meg a Lift!. Az együttes célja, hogy az egyedi feldolgozásban megszólaló brazil, palesztin, ruandai, kameruni és kanadai énekeken keresztül új fénybe helyezzen megfakult üzeneteket. Újabban az ősi miseliturgia tételeinek újraértelmezésén dolgoznak, amelynek eredménye egy 21. századi progresszív nagyvárosi istentisztelet lett.

 lift.jpg

M.Is.K.A.

2003-ban, egy nyári tábort követően alakult meg a M.Is.K.A. a szügyi ifisekből. Tovább akarták adni azt az üzenetet, amelyet hitük szerint Isten rájuk bízott. Ők a „hangos” banda, akik keresztény körökben szokatlan zenét játszanak. Az elmúlt években számos helyen megfordultak: fesztiválokon, keresztény találkozókon, klubokban, gyülekezeti alkalmakon, sőt több ízben még külföldön is. A csapat számára egy-egy alkalom sohasem csak a zenélésről szól, hanem bizonyságtétel is egyben. Néhányukat az élet másfelé sodort, de mindig voltak újabb csatlakozók, és a régi barátságok is megmaradtak. Hálásak Istennek a mögöttük lévő gyönyörű évekért és azokért is, amik még előttük állnak.

 miska.jpg

Smidéliusz Gábor & Végh Szabolcs

Végh Szabolcs és Smidéliusz Gábor ismeretsége a mitikus időkre nyúlik vissza. Korábban a Bubbles és az Izsóp, majd a Promise és a Korál-sziget együttesekben zenéltek. Közösen először a KaleidoszPók Társulat Porondvágy című lemezén szerepeltek előadóként és szerzőként. Azóta többször lépnek fel együtt gyülekezetekben, egyházi alkalmakon saját dalaikat, korálfeldolgozásokat énekelve, az alapvetően folkos, bluesos hangzásvilágot népi hangszerekkel is kiegészítve.

 kiskoros_werk-159.jpg

Közel

A Közel zenekar 2012-ben alakult az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Elsősorban keresztény ifjúsági énekeket dolgoznak fel modern, könnyen énekelhető stílusban. Céljuk, hogy zenéjük által az emberek közelebb kerüljenek az ifjúsági énekek világához, egymáshoz és Istenhez. A zenekar kilenc tagból áll, a koncerten akusztikus formációban az együttes egy része szolgál.

kozel_akusztik.png

Borítókép: Unsplash.com/Jefferson Santos

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8416805386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása