Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Milyen volt Jézus születése valójában?

Ma a legnépszerűbb keresztény ünnep a karácsony. És bár szinte minden erről szól a naptári év végéhez közeledve, ritkán van szó az egyházon kívül érdemben arról, hogy mi is történt kétezer évvel ezelőtt a Szentföldön, azaz mik is voltak Jézus születésének körülményei. Mostani adásunkban erről lesz szó.

Szerző: Kovács Viktor
 
mary22.jpg

Hatalmas jelentősége van annak (és nem csak teológiai szempontból), hogy az Isten emberré lett, vagy ha úgy tetszik, biológiába öltözött. Valódi volt ez a születés, annak minden körülményével együtt. Egy földrajzilag meghatározott helyen, egy valódi emberi szülés és születés volt, tele nehezítő körülményekkel, mint a „homályos” fogantatás, 150 km legyaloglása a harmadik trimeszterben, vagy éppen egy közel sem steril „szülőszoba”. 

Jézus semmit sem spórolt meg az emberlétből, és nem is a könnyebbik végén fogta meg a dolgot, már csak a születését tekintve sem. Ez pedig döbbenetes kontrasztot alkot azzal a ténnyel, hogy az ő születése nem egy csupán egy ember világra jövetele volt, hanem Isten Fiának inkarnációja, azaz testet öltése.

Az adás tartalma:

Bevezetés

  1. Jézus születésének időpontja
  2. Jézus preegzisztenciája
  3. Jézus születése a földrajz tükrében
  4. Jézus családja, fogantatása és születése

 

 Hivatkozott adások:

  1. A betlehemi csillagról
  2. Az úrvacsoráról szóló adások lejátszási listája
  3. Jézus Krisztus személyéről
  4. Biblia és földrajz
  5. Az angyalokról
  6. A 23. zsoltár magyarázata

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6716795054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása