Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Pénzügyi támogatások, molesztálás, ez lenne az egyház? – Minden, amit te is megkérdeznél!

„Az egyház” – mennyi minden van ebben a fogalomban. Ki ezt érti alatta, ki azt. Egyfajta pavlovi reflexként szinte mindenkiben megjelenik egy kép, egy hangulat, egy érzés vagy valamilyen vélemény „az egyházzal” kapcsolatban. Az utóbbi időben pedig sajnos „az egyház” csak akkor tematizálódik, amikor valami gáz van. Pénzügyi támogatások, le- és felminősítések, molesztálás, elítélés, tiltakozás… Mintha „az egyház” nem is lenne más, mint egy nagy „nem” vagy egy tilos jelzés. Azok viszont, akik elkötelezett tagokként ott vannak a hétköznapok egyházában, pontosan tudják, hogy mennyi mindent kaptak és kapnak „az egyház”-tól.

Szerző: Kovács Viktor

 michelle-jimenez-pqr7oek7lg8-unsplash.jpg

Ebben az adásban kísérletet teszünk arra, hogy tisztázzuk, mi is az egyház, és hogy tényleg van-e olyan, hogy „az egyház”. (Spolier: van, de nem úgy.)

Az adás tartalma:

1. Mit jelent az egyház fogalma?

2. Az egyház mint teológiai fogalom

3. Az egyház mint intézményes szervezet

4. Az egyház mint felekezet

5. Lehet-e egyház nélkül?

Hivatkozott adások: 

  1. Miért nem egységes a kereszténység?
  2. Az úrvacsoráról 
  3. A szentekről 

Felhasznált hitvallási iratok:
Ágostai hitvallás
Nagy káté

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5416447338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

majusi_konyvakcio_kotoszo.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása