Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Máté és a mennyország
Sokszor a gyerekek mondják ki a legnagyobb igazságokat

Nem véletlenül mondta Jézus a kisgyermekekre, hogy ilyeneké a mennyek országa. Őszinteségükön és különleges gyermeki látásukon keresztül sokszor emlékeztetik a felnőtteket a legfontosabb dolgokra az életben. Sokszor rövid kis megszólalásaik felérnek egy egész prédikációval. Most egy ilyen történetet osztunk meg egy büszke apuka tolmácsolásában. 

Szerző: Gáncs Tamás

aaron-burden-2oyrpktmyew-unsplash.jpg

Ha lenne is véletlen (de nincs), akkor se véletlenül mondta volt Jézus a kisgyermekekről, hogy ilyeneké az Isten országa. Hadd osszak meg erre egy újabb bizonyítékot, mely nagyon megérintett engem ott legbelül. Mint édesapát (apust), de mint lelkészt is.

Máté hét és fél éves kisfiú, bár néha a kisfiú szóban a kis jelző nem tetszik már neki. Igaza is van (nem mindig).

Első osztályba jár, és az első „karanténos héten” azt a feladatot kapták Rita nénitől, a hitoktatótól, hogy rajzolják le, milyen szerintük a mennyország.

Máté elég sokáig halogatta a döntést. Azt súgta többször is a fülembe: még gondolkodik rajta. Majd egy váratlan pillanatban elém állt, és azt mondta:

– Apus, a mennyországban egy bárány lakik, amit mindenki simogat. Ezt fogom lerajzolni.
– Miért pont bárány? – tettem fel a „frappáns” kérdést.
– Hát tudod, apus, tudod te ezt: az Isten Báránya!

Vannak dolgok, melyeket az ember nem érdemel meg, mégis megkapja. Vannak olyan mondatok, melyekre nem szolgál rá, mégis az övé lehet. Van, hogy a vigasztalás, a segítség, a reménység onnan jön, ahonnan éppen nem is várná az ember. Isten meglepett. Már megint. Egy kisfiún keresztül. A kisfiamon keresztül.

A legjobbkor. Amikor nem számítottam rá.

Számomra igazi böjti katarzis volt ez a kép. Igazi istenbizonyíték.

Ha lenne is véletlen, (még mindig nincs) akkor se véletlenül mondta volna Jézus a tanítványainak, hogy ha nem lesznek olyanok, mint a kisgyermekek, akkor nem mennek be a mennyek országába, semmiképpen.

De ha olyanok leszünk, ha merünk olyanok lenni, akkor mi is odaállhatunk egy simogatásra.

Ez a mai nap evangéliuma.

Az írás eredetileg megjelent a kelenföldi evangélikus gyülekezet Facebook-oldalán 2020. április 1-jén.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8515580388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása