Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Egyházi vezetők a koronavírusról – VIDEÓ

A Három felekezet képviselője ült össze a Püspökkenyér című televízióműsor új adásában, hogy megvitassa a legaktuálisabb közéleti és egyházi témákat, mindezt keresztény szemlélettel. A műsort szokás szerint Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök vezette, beszélgető partnerei között volt római katolikus részről Marton Zsolt váci megyés püspök, valamint Steinbach József református püspök. A beszélgetés megnyugvást adhat mindenkinek ezekben a gondterhelt időkben. 

Szerző: KötőSzó

ppmarc15.png

Az egész világot foglalkoztatja és aggodalommal tölti el a koronavírus kérdése, az egyházak is szigorú elővigyázatossági intézkedéseket tettek meg hazánkban is. Az alábbi felvétel még az istentiszteletek és misék felfüggesztése előtt történt. Az első szigorítások a közös kehely és a templomi kézfogás korlátozására vonatkoztak, ebben a szellemben beszélgetett egymással Marton Zsolt váci megyés püspök, Steinbach József református püspök és Fabiny Tamás evangélikus püspök. 

Steinbach József beszámolt arról, hogy a híveket felkészületlenül érték a szigorítások, megdöbbentette őket, hogy hirtelen megváltozott a megszokott rutin.

„Megdöbbentő, hogy milyen jólétben élünk, és milyen természetesnek vesszük az életet és azt, hogy mindenünk megvan. Azonban egy pillanat alatt átrendeződhetnek a dolgok. Az Isten ezzel minket arra is késztethet, hogy tanuljunk meg az ő színe előtt élni. Rádöbbenni a saját életünk törékenységére és sokkal nagyobb hittel számolni vele, hozzá kiáltani” – fogalmazott a református püspök.

Azonban a korlátozások sokakban ellenérzéseket váltottak ki. Fabiny Tamás felidézte, hogy egyes vélemények szerint a szigorítások hitetlenségből fakadnak. Tényleg ez lenne a hitetlenség jele? – tette fel a kérdést az evangélikus püspök. 

Marton Zsolt azonban teológiai tanárait idézte: „A Szentlélek akkor segít, ha tanulsz”, majd folytatta: „Nekünk is meg kell tenni a magunk részét felelősségteljes magatartással. A kettő kiegészíti egymást, és nem cserélhető föl.” Steinbach József pedig úgy fogalmazott: „Pajzs a mi Urunk, de ha mi engedetlenül megyünk bele a vesztünkbe, az egy egészen más helyzet.”

A beszélgetés második felében a böjt egyfajta aspektusáról esett szó, és arról, hogy ez hogyan is hozható összefüggésbe a teremtett világ védelmével. A teljes beszélgetés az alábbi videón tekinthető meg. 

Püspökkenyér ünnepi adását március 15-én sugározta az M5 csatorna.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8615536388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1617_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása