Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Nem csak karácsonykor lehet a rászorulókon segíteni

Az adományozási kedv általában a karácsonyi időszakban a legerősebb. Sok szociális szervezet ilyenkor kampányol, számtalan ételosztáson vehetünk részt önkéntesként, és rengetegen kötik össze fejben a cipősdobozokat a rászoruló gyermekek megajándékozásával. Azonban ez az időszak csak egy, maximum másfél hónapig tart, a nélkülözőknek viszont egész évben szükségük van a segítségünkre. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk pár lehetőséget és praktikus tanácsot, melyek segítségével nemcsak az ünnepek alatt, hanem egész évben gondját viselhetjük a körülöttünk élő nélkülözőknek.

Szerző: Harmati Dóra

ev-iwjh-l-vb4k-unsplash.jpg

A Magyarországi Evangélikus Egyház a 2020-as évet az úrvacsora évének nyilvánította. A lelki programok és a megújulás mellett ebben az évben különös figyelmet szeretnének szentelni a földi kenyeret nélkülözőkre is. De hogyan tudja a saját problémáitól megvakult ember – valljuk be, ez mindannyiunkra igaz – felfedezni maga körül a nélkülözést? Cikkünkben a teljesség igénye nélkül felvetünk néhány tanácsot, melyek abban segíthetnek, miként tudunk egész évben odafigyelni a nélkülözőkre. 

Hívjuk segítségül a technológiát!

Sokat szidjuk a közösségi oldalakat, de be kell látnunk, hogy rengeteg hasznos funkcióval bírnak. Segítségükkel például követhetünk olyan szervezeteket, melyekről köztudott, hogy odaadóan segítenek a nélkülözőkön. Az ilyen szervezetek lájkolásával mindig értesülhetünk a legfrissebb kampányokról, és ezeket ismerőseinkkel is megoszthatjuk. Ez azért is fontos lépés, mert a legtöbb szociális szervezet nem rendelkezik nagy reklámra fordítható kerettel, és csak a közösségi média felületein tudnak segítséget kérni a kampányaikhoz. 

Nézzünk körbe a saját portánkon!

Nem kell nagyon messzire utaznunk ahhoz, hogy segítsünk! A saját lakótömbünkben, utcánkban, városunkban is számtalan lehetőség adódik a segítségnyújtásra. Figyeljük a helyi egyházközség felhívásait vagy az önkormányzati híreket is! Támogathatjuk gyermekünk oktatási intézményét vagy a pedagógusokkal egyeztetve az odajáró nehéz sorsú gyerekeket is. Rengeteg kórházban örülnek az önkénteseknek is, akik például mesét olvasnak a beteg gyermekeknek. Érdemes utánajárni ezeknek a lehetőségeknek a közvetlen környezetünkben!

Rendszeres támogatás

Egyre többen élnek azzal a gyakorlattal, hogy fizetésük egy meghatározott részét – ha úgy tetszik, a tizedét – adományozásra fordítják. Az, hogy kinek vagy milyen szervezetnek adományozunk rendszeresen, és hogy mekkora összeget, az teljes mértékben rajtunk áll, de egy biztos: a végén sokkal többet kapunk vissza, mint amennyit adtunk!

Legyünk úttörők!

Ebben a pontban nem arra buzdítunk mindenkit, hogy a régmúlt idők ifjúsági szervezetéhez csatlakozzon, hanem sokkal inkább az innovatív gondolkozásra és a kezdeményezés magunkhoz ragadására. Ha van egy jó ötletünk, mely a környezetünkben még senkinek nem jutott eszébe, akkor ne várjunk másokra! Keressünk egy lelkes csapatot, kérjük ki szakértő véleményét is, és vágjunk bele! Gyűjtsünk a rászoruló családoknak, szervezzünk komatálas csoportot, látogassuk meg az időseket – bármilyen mozgalmat elindíthatunk, amilyenre helyben szükség van. Legyünk kezdeményezők!

Az itt felsorolt pontok az ötletadáson túl azt a célt szolgálják, hogy inspiráljanak és cselekvésre buzdítsanak. Mindenki a saját lehetőségeihez mérten tud segíteni, nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk, ha nem vagyunk abban az anyagi helyzetben, mint mások, hiszen az idő és az odafigyelés is nagyon sokat számít! A legfontosabb, hogy leszámoljunk azzal a tévhittel, miszerint nincs közünk mások életéhez. Ez az elgondolás csak elszigetelődéshez és mások magára hagyásához vezet. Van közünk egymáshoz, és egy kis odafigyeléssel egész emberi sorsokat tehetünk jobbá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6115402238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása