Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Bibliaolvasási tervek adventre

Az év utolsó hónapja a legtöbb ember életében sokkal zaklatottabb, mint amilyennek az adventi várakozásnak ideális esetben lennie kéne. Ha nem tudjuk megspórolni magunknak a rengeteg sütést, a munkahelyi utolsó hajrát és az ajándékok utáni rohanást, akkor se keseredjünk el, mert egy kis csöndességet akkor is bele lehet csempészni a mindennapokba.

Összeállította: KötőSzó

 gareth-harper-dabkxsptaek-unsplash.jpg

Bizony vannak olyan időszakok, amikor napi tizenöt perc bibliaolvasásra fordított idő is soknak tűnik. Különösen adventben, hiszen az elcsendesedés és várakozás időszaka az év legsűrűbb, leghajszoltabb hónapjává változott. Advent azonban nem erről szól, és ezt érdemes tudatosítani magunkban. Ha szeretnénk végre nem úgy megérkezni szenteste a templomba, mintha lefutottuk volna a maratont, akkor érdemes mindennap figyelmet fordítani az ünnep lényegére, különösen az ünnepeltre. Ne csak advent vasárnapjain kapjunk a szívünkhöz, hogy már megint eltelt egy hét igazi ráhangolódás nélkül, hanem készüljünk az ünnepre minden egyes nap! Ehhez segítségünkre lehetnek különféle olvasási tervek, melyek huszonnégy napon keresztül segítenek, hogy ne veszítsük szem elől a lényeget még a rohanás közepette sem. 

Lukács evangéliuma

Ez a kihívás kicsit több elhatározást igényel, hiszen egy egész bibliai fejezet napi elolvasását írja elő. Lukács evangéliuma pontosan huszonnégy fejezetből áll, így ha belevágunk, akkor szentestére nemcsak a karácsonyi történetet idézhetjük fel magunkban, hanem Krisztus egész életét. Hiszen Jézus születése nem egy aranyos kisgyermekről szól, hanem a világot megváltó Messiásról, aki meghalt és feltámadt, így karácsony ünnepe már előrevetíti húsvét üzenetét is. Egészen különleges utazásnak lehetünk részesei, ha az elejétől a végéig elolvasunk egy evangéliumot!

A próféciák és az Újszövetség

A következő terv összeköti az Ó- és Újszövetséget. Az evangéliumi történetek mellett az Ószövetség Jézusról szóló próféciái, ígéretei is előtérbe kerülnek, hogy még teljesebb legyen számunkra Isten megváltásra vonatkozó terve. A következő mellékletet ki is nyomtathatjuk, hogy még könnyebb legyen számunkra a tájékozódás!

advent_1.jpg

De választhatunk bármilyen más igeolvasó tervet, olvashatjuk az evangélikus bibliaolvasó Útmutatót vagy annak olvasmányokkal bővített változatát, akár a Napi igét is – a közös bennük a lelki útravaló: Isten igéje, amelynek mindennapos olvasása felkészít minket lélekben is a Messiás születésére. A kihívás pedig reménység szerint  nem ér majd véget advent után, hanem a Biblia rendszeres olvasása a szürke, munkás hétköznapjaink részévé is válik. 

 

Segítséget nyújtanak ebben a Luther Kiadó éves bibliaolvasó kiadványai és a Luther-idézetekkel gazdagított határidőnapló a 2020-as évre, melyek megvásárolhatók az evangélikus könyvesboltban (Bp., VIII. kerület, Üllői út 24.) vagy megrendelhetők a kiadó webáruházában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2615324144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása