Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #99 | Dalok a Szélrózsákról

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Mesterházy Balázs evangélikus lelkész, egykori Szélrózsa-atya készítette a korábbi Szélrózsák fellépőinek dalaiból válogatva.

my_post_copy_2_2_1.jpg

Kimondom már bátran: a Szélrózsának nem a legjelentősebb része a világi zenekarok jelenléte. Mégis egy olyan közeget teremtenek ezen az evangélikus fesztiválon, ahol a színvonalas szórakozás, a hiteles üzenetközvetítés és elismert népszerűség kombinációjából áldások is születhetnek.

2011 és 2016 közötti egyik főszervezőként azt éreztem, hogy nagyon sok értéket kaptunk azoktól a zenekaroktól, akik értékeket adtak hozzá a találkozó lendületéhez akkor is, ha ők maguk esetleg nem hitvalló keresztyénként voltak jelen közöttünk.

Így most – nem kevés nosztalgiával – válogattam ezt a listát, hiszen az itt szereplő zenekarok szerződését nemcsak ellenjegyeztem Szélrózsa-atyaként és keretgazdaként, hanem a legtöbbek produkcióját látva azt is mondhattuk szervezőtársaimmal, hogy köszönet azért a hangulatért, igényességért, üzenetért, értékközvetítésért, melyet közénk hoztak.

Nehéz elfelejteni, hogy a 2012-es fonyódligeti találkozó csütörtöki estéjén a vihar miatt beszorultunk a fedett sátorba, de talán ettől lett olyan nagyon erős és közösségformáló a Fool Moon koncertje. Másnap a Csík zenekar talán a legnagyobb tömeg előtt tudott játszani már a nagyszínpadon, aztán szombaton a Strokes a fülledt ebédlőbe kényszerült, ahol szintén egy fantasztikus hangulatú estéhez segítettek hozzá bennünket.

A 2014-es soltvadkerti találkozóra hívtuk a legtöbb világi zenekart, de az itt idézettek (+ Kávészünet, Mrs. Columbo) voltak számomra a legmeghatározóbbak. Az egyik legjobb bulit az Ocho Macho csinálta, Magashegyiék profik, de valamiért az egy évvel későbbi Csillagpont-koncertjük sokkal nagyobbat ütött nálam. Az akkori Szárnyalj mottót hihetetlenül megerősítve hallhattuk az utolsó este Kowalsyéktól is: „Már tudom, szeretni nem azt jelenti, hogy két ember egy igát von, hanem a másikat biztatni repülni!” (Egy világon át)

A 2016-os mátrai találkozóra már koncepció volt, és a visszajelzések is ebben erősítettek meg bennünket, hogy mindennap maximum egy világi zenekar játsszon. Ezek közül egyik legmaradandóbb pillanat számomra az volt, amikor koncertjük végén az „Áldás leszel” feliratú, rózsaszín pólót viselő Kardos-Horváth Janó (Kaukázus) egy gitárral elénekelte a „Teremts bennem tiszta szívet” kezdetű ifjúsági éneket. De ugyanitt Szabó Balázsék hitelessége, Palya Bea alázata és Petruska Andris természetessége is megerősítő volt.

Kívánom, hogy ezek az élmények hívjanak oda ezután is sokakat a Szélrózsa közösségébe, azon keresztül pedig az egyházba, ahol találkozhatunk a testet öltött és a hirdetett igével: Krisztussal.

Számok listája:

  • Fool Moon – Szerelem, szerelem
  • Csík Zenekar – Születésnapomra
  • Strokes – Hits
  • Ocho Macho – Hegyi tolvaj
  • Magashegyi Underground – Tegnapután
  • Kowalsky meg a Vega – Egy világon át
  • Kávészünet – Ki minek gondol, az vagyok annak
  • Mrs. Columbo – Játszd újra!
  • Szabó Balázs - Én már nem
  • Kaukázus – Tartós béke
  • Palya Bea – Szaladós
  • Petruska – Nyár

21762658_10155688897038431_8199520268436784190_o.png

A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó egy olyan fesztivál, ahol találkozhatnak egymással az evangélikus fiatalok, de nemcsak az evangélikusok és nemcsak a fiatalok! Idén a Szélrózsát Bükön rendezik meg, 2018. július 25. és 29. között. A találkozón mi is ott leszünk, információk hamarosan. Addig is látogass el a Szélrózsa honlapjára, és ha kedvet kaptál, regisztrálj!

A mai válogatást Mesterházy Balázs evangélikus lelkész, egykori Szélrózsa-atya készítette a korábbi Szélrózsák fellépőinek dalaiból válogatva.

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Voltál már Szélrózsán? Mi volt eddig a legjobb „szélrózsás” koncertélményed? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614065727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása