Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #87 | Nagypéntek

Mai Hangolódónk rendhagyó. Kivételesen – szombat helyett – pénteken jelenik meg. Nagypénteken. Talán ezen a napon is nyűgösnek és hasztalannak érezheted azt, hogy templomba menj. Nehéz is megtalálni a motivációt ebben a kusza ünnepi és túlfokozott politikai időszakban. Mi mégis reménykedünk, hogy eljutsz, és megismered azt, ami ezen a napon történt. Mai válogatásunk nagypéntekről szól. 

my_post_copy_2_5.jpg

„Neveztek már hazugnak? Mondták már neked, hogy csaltál? Feltételezték már rólad, hogy hátsó szándékaid vannak? Megtörtént már veled, hogy elárult az egyik legjobb barátod? Átélted már, hogy közétek állt a pénz? Hogy a pénz miatt vesztetek össze?

Előfordult már, hogy közösen álltatok ki az igazatok mellett, de a döntő pillanatban egyedül maradtál? Beléd hasított már az a felismerés, hogy senkire sem számíthatsz? Hogy elszállingóztak mellőled az emberek?

Volt már veled olyan, hogy bemocskolták a tisztességedet? Hogy gúnyt űztek belőled? Hogy céltáblává váltál? Hogy összeröhögtek a hátad mögött, vagy nyíltan, szemedbe nézve, tudván, hogy úgy sem tudsz nekik ártani?

Voltál már kihallgatáson, mikor számot kellett adnod a tetteidről? Volt már olyan, mikor akkora teher nehezedett rád, hogy majdnem beleroppantál, amikor néhány szó döntött arról, hogy mi legyen más emberek sorsa?

Vád, harag, indulat, hazugság, lefizetés, börtön, ütlegelés, fájdalom, megaláztatás.

Ez mind része az életünknek. Ha még nem, majd az lesz előbb vagy utóbb.

Mindez része az életnek, és része a passiónak is. Ebben a történetben is van összejátszás, árulás, egyedül maradás, kitaszítottság, börtönbe vetés, ütlegelés, fájdalom, megaláztatás, hosszú szenvedés és halál.”

Réz-Nagy Zoltán, az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkésze mondta ezeket a szavakat az idei teológuspassiót megelőző prédikációban. A legtöbb passiójátékban a nagypénteki események zavarosak. Ez nem a passiót játszók hibája, mert szinte lehetetlen belesűríteni nagypéntek eseményeit fél- vagy háromnegyed órába. Feldolgozni is nehéz az eseményeken túlmutató megannyi személyes történetet vagy politikai, gondolkodásbeli csatározást, melyek kulminálódnak ezen a napon. Ki tudja teljességében megérteni azt a történetet, mely a Réz-Nagy Zoltán említette összes kérdést magában hordozza?

Mióta hallottam ezeket a gondolatokat, csak az jár a fejemben, hogy a végső felsorolásból hiányzik egyetlenegy szó: a csend. Hiányzik a csend. Jézus halálának teljes csendje. Az a fajta csend, melyben csak csalódottság, harag, kétségbeesés, reménytelenség rejlik. Az a fajta csend, melyet minden egyes nap tapasztalunk, mikor arról olvasunk, hogy újabb iskolai lövöldözés történt a világ egyik leggazdagabb országában. Vagy akkor, mikor azokra a nehezebb sorsban élő testvéreinkre gondolunk, akik lehet, hogy a mai éjszakát már nem élik meg a kinti hideg miatt. Ez a fajta csend mindig ott volt, mindig jelen van és mindig is itt lesz velünk – bármit teszünk ellene. Ritkán mélyedünk el ebben a csendben, pedig fontos vele találkozni. 

Enélkül a csend nélkül aligha hallhatnánk meg a remény, a feltámadás hangját.

A mai válogatásban ezzel a csenddel foglalkozunk.

Számok listája:

  • Regina Spektor - No Surprises
  • Sufjan Stevens - Drawn To The Blood
  • Mazzy Star - Into Dust
  • Lift! - Agnus Dei
  • Jeff Buckley - Hallelujah (live @ Sin-é)
  • Nick Cave & The Bad Seeds - God Is In The House
  • Jónás és Jézus - Az emmausi tanítványok
  • Korál-sziget - Velem vándorol

A mai válogatást a rovat vezetője, Nagy Szabolcs készítette. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Mit jelent számodra nagypéntek? Milyen dal jut eszedbe erről a napról? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr213785108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása