Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #78 | Botlik Mátyás

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. A mai válogatást Botlik Mátyás, a Grenma zenekar dobosa, a Grenma Studio hangtechnikusa és stúdióvezetője készítette.

adobe_spark_1_5.jpg

Botlik Mátyás még gyermekként ismerkedett meg az alábbi szöveggel, melyet először akkor olvasott el,  mikor rossz magaviselete miatt kiküldték a ferences iskola énekórájáról. A tanterem előtt unatkozva vette észre a kápolna melletti falon az írást, és bár lehet, hogy ő az egyetlen, aki figyelmesen végigolvasta a szöveget, úgy érzi, azóta is végigkíséri az életében:

Haladj nyugodtan a lárma és sietség közepette, és emlékezz arra a békére, mely létezhet a csöndben. Elidegenedés nélkül élj, úgy, hogy jó kapcsolatod legyen az emberekkel. Mondd ki finoman és világosan az igazságot; és hallgass meg másokat, még az egyszerű és tudatlan lelkeket is; nekik is megvan a saját történetük.

Ne hasonlítsd magad senkihez; ezzel kockáztatnád, hogy léhává és hivalkodóvá válsz. Mindig vannak Nálad nagyobbak is, kisebbek is. Örvendj a terveidnek, ugyanúgy, mint a teljesítményeidnek. Törődj a hivatásoddal, még ha mégoly szerény is; ez igazi érték az idők változó virágzásában.

Légy óvatos a Veled történtekkel kapcsolatban, hiszen a világ tele van csalásokkal. De ne légy vak, ami a bátorságot és a lelkierőt illeti, mert ez létezik. Sok ember keresi a nagy ideálokat; és az életben mindenütt meg lehet látni a hősiességet. Légy önmagad. Különösen ne színleld a barátságot. Ezenfelül ne légy cinikus a szerelemben, mert az – minden esetleges terméketlenségével és kiábrándulásával együtt is – ugyanolyan örök, mint a fű.

Fogadd szívesen az évek tanulságait, emelt fővel hagyva magad mögött a fiatalságod/lemondva a fiatalságodról. Szilárdítsd meg a lélek azon képességét, hogy megvédhesd magad váratlan szerencsétlenségben. De ne bosszantsd magad agyrémekkel. Sok félelem születik fáradtság és magány miatt. Egy egészséges fegyelmen túl légy jó magadhoz. Te a világmindenség gyermeke vagy, nem kevésbé, mint a fák és a csillagok; jogod van itt lenni. És függetlenül attól, hogy Számodra világos vagy nem, a világmindenség úgy halad a maga útján, ahogy kell.

Találd meg a békét Istennel, bármi legyen az elképzelésed Róla, és bármilyen munkáid vagy álmaid legyenek, őrizd meg az élet hangos zűrzavarában a békét a lelkedben. Minden álnokságával, unalmas gondjaival és összetört álmaival a világ mégis szép.

Figyelj. Törekedj a boldogságra.

(1692-ből származó írás, melyet Baltimore-ban egy régi templomban találtak. A szerző ismeretlen)

Számok listája:

  • Thrice - Black Honey
  • RavenEye - Wanna Feel You
  • The Used - Vertigo Cave
  • Nova Prospect, Halák Árpi - Amíg van benned élet
  • Aws - Hajnali járat
  • Poison Alley - Break Away, Cast Away, Fade Away
  • Death By Stereo - Forever And A Day
  • No Use For A Name - For Fiona
  • Ignite - Sunday Bloody Sunday

Botlik Mátyás a Grenma zenekar dobosa, a Grenma Studio hangtechnikusa és stúdióvezetője. Matyi több evangélikus könnyűzenei lemeznek is a hangmérnöke (M.Is.K.A., Szélrózsa Band, Közel, Lift! zenekarok).

A mai válogatás Spotifyon is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Melyik dal tetszett Botlik Mátyás válogatásából? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2213604915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása