Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mire van időnk? - Fabiny Tamás évbúcsúztató írása

„Megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy közöny és önzés helyett irgalom és szolidaritás jellemezze világunkat? Valljuk-e szóval és cselekedetekkel, hogy Isten mindig a »lázárok«, a rászorulók Istene? Cselekszünk-e ténylegesen azért, hogy ebben a világban – közel és távol – kevesebb legyen a szenvedő? Merjük-e korunk bíborba és patyolatba öltözöttjeit figyelmeztetni? Megteszünk-e mindent a mai szegényekért és a szegénység okainak felszámolásáért?" Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök évbúcsúztató írása.

pexels-photo-114738.jpeg

Szilveszter napja az időről szól. Talán már napközben is többször pillantunk az óránkra, hogy be tudjuk osztani időnket. Éjfél előtt néhány perccel pedig sokan fogjuk nézni, amint a másodpercmutató apró lépteivel körbeér, vagy digitális kijelzőn figyeljük, mikor is van itt az éjfél, hogy pezsgődurrogással, tűzijátékkal és akár harangszóval köszöntsük a 2018-as új esztendőt.

Mennyi idő van még hátra?

Sporteseményeken az eredményjelző táblán ott van az óra, melyet mind a játékosok, mind a nézők láthatnak. Tudni kell, mikor lehet az utolsó akciót indítani, mikor jöhet vissza a kiállított játékos, meddig van esély a győztes gól megszerzésére. Amikor elromlik egy háztartási gép, megnézzük, lejárt-e már a garancia. A megvásárlandó élelmiszer csomagolásán feltűnő helyen szerepelnie kell egy dátumnak: meddig fogyasztható?

Sok mindent tudunk hát. Azt viszont nem, hogy meddig tart Isten kegyelmének ideje.

Pál apostol így fogalmaz a galatákhoz írt levelében: „Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.” (Gal 6,10) Amíg időnk van… Meddig tart a ma? Meddig tart a türelem időszaka? Mikor jár le az idő?

Szilveszter napján jó tudatosítanunk, hogy a bibliai görög nyelv kétfajta időt ismer. Az egyik a kronosz, a múló idő, melyre a másodpercmutató vagy a digitális csipogás is emlékeztet. A kronosz szóval a világi időt, az ember idejét jelölik, mely olyan szavakban is tovább él, mint kronológia, krónika, kronométer. Van aztán a kairosz, mely viszont az Isten által rendelt idő Ez az alkalom, melyet megragadhatunk, az esély, mellyel élhetünk. Ennek mértékegysége nem a perc vagy az óra, hanem a kegyelem és az irgalom.

Megtaláljuk-e a múló időben az Örökkévaló kegyelmét? „Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel...”

Jézus számos rövid elbeszélésében figyelmeztet arra, hogy egyszer lejárhat a kegyelmi idő. Az egyik példázat szerint egy gazdag ember a sikerein felbuzdulva egyre nagyobb csűrt építtet, hogy ott a mind bőségesebb termés elférjen. Boldogan fürdőzne a földi, gazdasági sikerekben, amikor egy hang így szól hozzá: „Bolond, még az éjjel elkérik tőled a lelkedet! Kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál?” (Lk 12,20)

Egy másik példázatban a dúsgazdag, bíborba és patyolatba öltözött ember nem vesz tudomást a küszöbén fekvő Lázárról, a szerencsétlen koldusról, akinek kutyák nyaldossák a sebeit. A gazdag embert aztán váratlanul elragadja a halál, így elmulasztja az esélyt, hogy emberszámba vegye a koldust.

Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel...” Nem számíthat szilveszteri ünneprontásnak, ha megkérdezem: megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy közöny és önzés helyett irgalom és szolidaritás jellemezze világunkat? Valljuk-e szóval és cselekedetekkel, hogy Isten mindig a „lázárok”, a rászorulók Istene? Cselekszünk-e ténylegesen azért, hogy ebben a világban – közel és távol – kevesebb legyen a szenvedő? Merjük-e korunk bíborba és patyolatba öltözöttjeit figyelmeztetni? Megteszünk-e mindent a mai szegényekért és a szegénység okainak felszámolásáért?

Az óra ketyeg. Közeledik az éjfél. A múló időt ismerni véljük. De élünk-e a kegyelem idejével?

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7913534589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása