Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #60 | Mi, nők

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Kovács Blanka, a PS magazin korábbi szerkesztője készítette, aki jelenleg marketing területen dolgozik, de igyekszik egyetemi tanulmányaira is koncentrálni. Listája csupa olyan 2017-ben megjelent dalt tartalmaz, melyet csakis nők énekelnek. 

asd-01.jpg

Előre szólok, kicsit egymásnak feszülő gondolatok következnek most, ráadásul olyan megosztó témában, mint az emancipáció és a nemek egyenlősége - de azt hiszem, a zenében (is) örökösen visszatérő gender-kérdésről nehéz is lenne kevésbé komplikáltan gondolkodni.

Egyfelől mindig nagyon felbosszant, amikor okosnak tűnni akaró cikkek születnek olyan címekkel, mint például "10 film, ami tökéletesen bemutatja a női lélek komplexitását" vagy "Művészek, akik remekül megjelenítik a női kapcsolatok feszültségeit". Tök jó lenne, ha végre meglátnánk, hogy a pozitívan csengő megkülönböztetések mögött is lapul szexizmus, és hogy a szándék ellenére ez is káros egyenlőtlenséget termel újra. Korántsem csak a nők lelke lehet komplex, ahogy nem is biztos, hogy minden nő szeretné, ha így általánosítanák őt. Közben pedig mégis az van, hogy a nők emancipációjához először el is kell ismerni a megkülönböztetést, pláne úgy, hogy tudjuk, még 2017-ben is arányában kevesebb figyelmet és elismerést kapnak a női zenészek.

Na jó, ez egy örök dilemma, és valószínűleg nem is ebben a percben fog feloldódni, úgyhogy az agyzsibbasztó, világformáló elméletek helyett következzen a nyolc zseniális dal kizárólag 2017-es lemezekről, és persze kizárólag női előadók tolmácsolásában.

Számok listája:

  • Feist - Pleasure
  • Laura Marling - Soothing
  • Lorde - Hard Feelings / Loveless
  • Wexahatchee - Never Been Wrong
  • Big Thief - Shark Smile
  • Billie Eilish - idontwannabeyouanymore
  • Julie Byrne - Sleepwalker
  • Japanese Breakfast - Soft Sounds from Another Planet

Kovács Blanka már készített nekünk Hangolódót a pályaválasztásról és besegített a Sufjan Stevens válogatásunkba is.

A válogatás Spotify-n is elérhető.

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9312887046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása