Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Tényleg ezért árulta el Júdás Jézust? – érdekes szakértői vélemények

Júdás valóban forradalmat tervezett az árulásával vagy Jézus maga akart konfrontálódni a zsidó hatóságokkal? A Smithsonian.com egy érdekes videót közölt, melyben szakértők segítségével arra a kérdésre keresik a választ, mi volt Júdás valódi motivációja Jézus elárulására. Mi pedig megkérdeztünk egy evangélikus teológust vajon mennyire valószínűek a brit és amerikai professzorok felvetései.

Szöveg: Kövesdi Miklósgospel-of-judas.jpgAz Újszövetség egyik legismertebb története Jézus elárulása, és a Biblia legismertebb gonosztevője (természetesen a Sátán után) Júdás. Bart Ehrman, az Észak-Karolinai Egyetem professzora szerint nem lehet kétséges a történet valódisága. Rengeteg egymástól független forrás ugyanúgy írja le, ráadásul nem valószínű, hogy a keresztények maguktól kitaláltak volna ilyen történetet, hiszen nem valami hízelgő rájuk nézve, mivel arról szól, hogy Jézus halálát az egyik legközelebbi tanítványa okozta.

Arról azonban jóformán csak találgatni lehet, miért tette. Az evangéliumok azt sugallják, hogy kapzsiságból, pénzért. De mint Helen Bond, az Edinburgh-i Egyetem teológus professzora rámutatott, 30 ezüst nem számított annyira nagy összegnek. Júdás körülbelül egy hónapig élhetett volna belőle. Van azonban egy másik lehetséges magyarázata is a cselekedetének.

Eszerint Júdás azt várta Jézustól, hogy fellázítja Izrael népét a rómaiak ellen. Ám telt az idő, és Jézus semmi jelét nem adta, hogy forradalmat akarna szítani. Ezért Júdás úgy döntött, cselekvésre kényszeríti mesterét. Úgy okoskodott, ha letartóztatják Jézust, kénytelen lesz segítségért kiáltani, tömeg verődik össze, a rómaiak ellen fordulnak és kitör a forradalom.

Ezt az elméletet támasztja alá az a vélekedés, hogy Júdás talán zelóta volt. Mint Simon Goldhill, a Cambridge Egyetem professzora a videóban elmondja: a zelóta azt jelenti: fanatikus. De fordíthatjuk úgy is: fundamentalista, terrorista, vagy szabadságharcos. Attól függ, a barikád melyik oldalán állunk. A zelóták olyan férfiak voltak, akik a zsidók szabadságáért küzdöttek, a Római Birodalom ellenségei. További érdekesség, hogy Júdás másik neve, Iskáriótes, elképzelhető, hogy a latin sicarius, vagyis „bérgyilkos” szóból ered.

Ha tehát Júdás zelóta volt, nem kizárt, hogy fel akarta használni Jézust a zsidók felszabadítását célzó küldetésében. Még érdekesebb az a felvetés, mely szerint Jézus maga akart konfrontálódni a zsidó hatóságokkal, és Júdás segített neki.

Megkérdeztem Cserháti Márta evangélikus újszövetségi teológus véleményét, ő mit gondol ezekről a felvetésekről. Íme, a válasza:

„Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Júdás motivációja a politikai-nemzeti forradalom provokálása volt.

Azt viszont nem tartom valószínűnek, hogy Jézus segítője lett volna. Jézus egész működésének alaphangja az erőszakmentesség volt.

Cserháti Mártát megkérdeztem egy másik elméletről is, amely Martin Scorsese megosztó filmjében, a Krisztus utolsó megkísértésében is megjelenik, miszerint Jézus Isten akaratának betöltésében kérte Júdás segítségét.

„Ezt sem tartom valószínűnek. Egy gnosztikus evangélium-töredékben, a Júdás evangéliumában olvasni hasonlót, de ez egy későbbi gondolat. A szinoptikus evangéliumokból kiindulva nem sok alapja van. A zélóták különben csak később, a zsidó háború idején váltak markáns csoporttá.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112505423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása