Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #14 | Közel

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat a Közel zenekar tagjai készítették. 

letoltes_1_2-01.jpg

A mai hangolódó kísérleti jellegű. Nem tudjuk, mi sülhet ki abból, ha egy zenekart kérünk meg arra, hogy egy zenei listát állítson össze. Az is lehet, hogy egy összefüggéstelen katyvasz lesz belőle, de az is, hogy tökéletes lenyomatot ad a zenekar karakteréről. Mindenesetre, mi inkább lehetőséget láttunk benne. Lehetőséget arra, hogy megismerjünk önálló hangokat, melynek összecsengése harmóniát alkothat. Lehetőséget arra is, hogy megismerjünk vagy megérezzünk egy célt, amelyet egy zenekar képvisel. A Közel zenekar pedig lehetőséget kínál arra, hogy evangélikus egyházunk sajátos zenei világát kicsit közelebb hozzuk másokhoz is. 

Vincze Délia: Egyszer csak belevágsz, megszereted, részeddé válik és átformál, ráérzel az ízére és utána már nem is akarod elengedni. Ott állsz a saját képzeletbeli színpadodon. Érzed, itt valami nagyon jó fog történni. Olyan Közel érzed magadhoz őket, olyan Közel érzed magadhoz Őt. Érzed, hogy valami megmagyarázhatatlanul jó történik akkor, csak úgy, csak mert igazán szeretnétek, csak mert mindig így szokott lenni. Ott állsz, ott állnak körülötted sokan mások és közösen alkottok valamit, valami marandót, valami lélekemelőt, valami igazán különlegeset. Ilyenkor semmi sem számít. Nem számít, ki vagy, nem számít, hogy mi van rajtad, hogy honnan jöttél vagy, hogy tudod-e, mi fog történni, csak az, hogy eljöttél. Olyan, jó, hogy itt vagy! Mert mindig kell (V)alaki, aki mellettünk áll.

Baranyay Bence: Nem tudom, ki szeret szürke, szomorkás, novemberi vasárnapokon templomba menni? Holnap ítélet vasárnapja lesz az egyházi rend szerint, ami lehet, hogy facsar még egyet a hangulaton. Dave Matthews, amikor megírta egyik legzseniálisabb dalát, valami ilyesmi érzést kapott el a maga fájdalmában. Néha meg kell szólalnia az elveszettségnek, az egyedüllétnek, a melankóliánál valami égetőbb érzésnek is. Talán pont azért, hogy felismerjük majd a harmóniát, a tisztaságot, amikor kiegyenesednek a dallamok, mint Bonánál. Azzal az egyszerűséggel, amit pont annyira szeretek a zenében, mint a Dave Matthews Band elvontságát.

Hajduch-Szmola Patrik: Sosem szerettem csak úgy zenét hallgatni. Akkor inkább a csönd. De mindig szerettem olyan zenét hallgatni, amire figyelni kell. Erre kell. Ez agyalós. Nem hagy kikapcsolni. És nem hagyja, hogy rájöjj, milyen faramuci akkordok szólalnak meg, mert már jön is a következő. És mire a szám véget ér, ott állsz egy rakat zenei rejtvénnyel. Ezért újra meghallgatod, majd ismét...

Nagy Szabolcs: Szeretek emberekkel együtt szenvedni. Szerintem fontos részei az életünknek azok a helyzetek, mikor másokkal együtt kellemetlen szituációba kerülünk. Legyen ez egy hosszú, unalmas várakozás az orvosi rendelőben, vagy egy feszengő, kínos együttlét a liftben. Kevesen tudják, de sokszor a zenekari próbák is ilyenek. Sok órán át ülünk egymással szemben azért, hogy kifacsarjuk egymásból a kreativitást és ezt aztán egységesítjük, rögzítsük. Ez feszültséggel jár. Nagy feszültséggel. Azonban a Közel egy olyan környezet, ahol ezek a feszült pillanatok mindig feloldódnak. Mondjuk mikor szünetelünk egy próbán és többen eszeveszettül próbáljuk megtanulni a legújabb Vulfpeck számot, vagy mikor arra gondolok, hogy ezen a helyen elég vagyok. Pontosan úgy, ahogy Eliza Schuyler próbálja tudatosítani férjében, Alexander Hamiltonban, hogy igazából mindegy mit csinál, csak legyen itt. Az elég. Ezen a helyen elég vagyok és reményeim szerint mindenki ezt az üzenetet viszi tovább, mikor velünk találkozik. 

Szidoly Roland: Azért szeretem a Walk off the Earth feldolgozásait, mert látszik a zenekari tagokon, hogy örömmel zenélnek. A humor és jókedv mellett, nagyon fülbemászó szólamokat énekelnek. Egyszer – kétszer végig hallgatjuk dalaikat, és azt vesszük észre, hogy már énekeljük is velük az addig akár ismeretlen dalok refrénjeit.

Hogyha saját zenekari szolgálatainkkor át tudjuk adni, hogy mi ezt örömből tesszük, szívesen használjuk dalainkban a zenei humort, énekeink középpontjában Ő áll, akkor már megérte ez az egész. A plusz ráadás számunkra az a boldog érzés, amikor első vagy második hallás után a „közönség” már velünk énekel.

Reméljük, még sokat énekelhetünk veled is együtt a Közelben!

A Közel zenekar most készíti első lemezét, mely várhatóan tavasszal lesz kapható. 

Számok listája:

  • Walk off the Earth - Shake It Off (SzR)
  • Richard Bona - Dipama (BB)
  • Hamilton - That Would Be Enough (NSz)
  • Dave Matthews Band - Dreaming Tree (BB)
  • Valeriy Stepanov & Albert Stepanov - Butterfly (HSzP)
  • Vulfpeck - Animal Spirits (NSz)
  • Walk off the Earth - Closer (SzR)
  • Dave Matthews Band - Everyday (Wölfel Mihály)
  • Gotye - Save Me (Wild Anna)
  • Anouk - Alright (WA)
  • Playing for a Change - Stand By Me (VD)

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2811929709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása