Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„Nehéz elképzelni, hogy szinte minden nap elkezdik lőni egymást”
Kelet-ukrajnai beszámoló

Kelet-Ukrajnában koránt sincs vége a háborúnak. Az utóbbi hetekben a harcok intenzitása némileg csökkent, de augusztusban még tizenhat civil halt meg és hetvenöten sérültek meg. A halálos áldozatok száma lassan a tízezerhez közeledik, a belső menekülteké pedig meghaladja az 1,7 milliót. Az Ökumenikus Segélyszervezet több program mellett százötven ház felújítását is támogatja a harcokban károkat szenvedett településeken, ezeket járjuk végig utunk során.

Szöveg és képek: Bálint Gábor | Forrás: evangelikus.hu
szetlott_haz_talakivka.jpg
Ahogy közelebb érünk a frontvonalhoz, egyre gyakrabban találkozunk ellenőrző pontokkal. Mindenhol megállítanak, elkérik a papírjainkat, kíváncsian vizsgálgatják a magyar rendszámú, segélyszervezet emblémájával ellátott autót és utasait. Néha egy-egy kiskatonákat szállító nyitott teherautó is elhúz mellettünk. Ettől függetlenül a frontvonaltól néhány tíz kilométerre nehéz elképzelni, hogy szinte minden nap – főleg az esti órákban – elkezdik lőni egymást az ukrán katonák és a szakadárok. 

olga_babenko.jpg

Szlavjanszkba érkezünk, itt kezdődtek az első komolyabb összecsapások. Néhány kormányzati és rendőrségi épület még szétlőve áll üresen, de ettől eltekintve már alig-alig látni a harcok nyomait. Az emberekkel beszélve azonban felelevenednek a borzalmak. Natália Alekszejevna négyéves és öthónapos kislányával él Szeleznyivkában, Szlavjanszk mellett. A harcok során a házuk találatot kapott, többször a kertből menekültek le a pincébe, miközben golyók és srapnelek záporoztak el mellettük. Házukat elkezdték felújítani, de szinte minden tönkrement, a család havi harmincezer forintos jövedelme a túléléshez is alig elég. 

tatja_nanyikola_jevnagyermekeivel_szeleznyivka.jpg

Átmegyünk egy szomszédos házba, ahol Tatjána Nyikolájevna meséli el, hogyan menekültek ki a faluból, amikor a harcok elkezdődtek. Autójuk nem volt. Találtak egy bátor taxisofőrt, aki majd’ egyhavi fizetésért vállalta a kockázatos utat. Tatjána négy gyerekével indult el. Autójukat több találat érte, egyik kislányának a kezét lőtték át, a másiknak csak a kabátját érte a golyó. Nagyon sokan azonban nem voltak ilyen szerencsések, menekülés közben több civillel mesterlövészek végeztek. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai krízis kirobbanása óta az ország tíz régiójában nyújt humanitárius segítséget: Kelet-Ukrajnában a belső menekülteket és a harcok dúlta „szürke zónában” élőket támogatja, míg Kárpátalján a gazdasági krízis miatt nehéz helyzetbe került nagycsaládosoknak, idős embereknek segít. Az ökumenikusok nemzetközi összefogásban az elmúlt hónapokban több mint 50 ezer embernek juttattak élelmiszer és higiéniás csomagokat, téli tüzelőt, valamint háztartási eszközöket. Külön program indult a gyermekek támogatására és a várandós asszonyok megsegítésére. A pszicho-szociális segítségnyújtás mellett már a negyedik belső menekülteket fogadó közösségi szállás felújítását kezdte el a szervezet a Kherszon melletti Bilozerszkij járásban. A segélyszervezet nemzetközi programjainak vezetője, Bálint Gábor és ukrajnai képviselője, Gerevich János járt a térségben.

 (...)

Talakivkában a polgármester kísér minket. Az egyik szétlőtt ház mellett kiszállunk. A falu vezetője arra figyelmeztet, hogy szigorúan csak az úton maradjunk, ha letérünk a mezőre könnyen aknára léphetünk. A sok akna miatt a földek egy részét nem tudják megművelni. Ezen a nyáron három traktoros felrobbant, egyikük meghalt, ketten nagyobb géppel voltak kint, így túlélték a robbanást. 

aknalovedek_hnutovo_galina_hazanal.jpg

Margarita Berezovszka végig itt élt a harcok során, mutatja nekünk a házukba csapódott lövedékeket. A kertjükbe ásták be az egyik tankot, nem csoda, hogy a ház több közvetlen találatot kapott. A család nem adja fel, otthonukat elkezdték felújítani, pedig a frontvonal látótávolságban húzódik.

(…)

Nehéz megjósolni, mikor érnek véget a harcok Kelet-Ukrajnában, az áldozatok száma mindkét oldalon tovább nő. A segélyszervezet tovább folytatja munkáját, a segítségre még hosszú ideig szükség lesz.

A teljes riport az evangelikus.hu-n olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8211751791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

kotoszo_konyv_akcio.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása