Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #43 | Erős vár FC

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat az Erős Vár FC futballcsapat készítette. 

adobe_spark_6.jpg

Számok listája:

1. Vangelis - Chariots of Fire: „De honnan jön az erő mely a versenyen végigvisz? Belülről.” Jézus azt mondta: „Mert íme, Isten Országa bennetek van. Ha teljes szívetekkel kerestek engem, bizony megtaláltok engem”. „Életetek Krisztus szeretetében élitek, ez az a pálya amelyen a ti versenyetek a célig vezet.” - ezt mondja egy versenye után Eric Liddell, a Tűzszekerek című kultikus film főszereplője. Mi a saját versenyünket a futballpályán „futjuk”, de persze a dobogó legfelsőbb fokánál fontosabb céljaink is vannak, és ez a zene erre is emlékeztet engem. (Schranz Ambrus)

2. Dés & Geszti - Pál utcai fiúk (musical) - Mi vagyunk a grund!: Minden embernek életkorától függően mást és mást jelent gyermekkorának játszótere, más és más emlékek erősödnek fel bennünk , amikor a féltett grundunkról beszélünk, arról a helyről, ahol gyermeként legjobb dolgok történtek velünk a világon..Azt gondolom, hogy az igazi grund valójában nem egy fizikai játszóteret jelent, mert azt elveszíthetjük,mert házakat vagy bevásárlóközpontokat építhetnek be rájuk...Az igazi grund számomra örök emberi érzéseket és tulajdonságokat jelent, önfeláldozást egy közösségért, bátorságot az erősebb ellen, hogy igenis összetartozunk még az ellenségeinkkel is és sajnos egy kis árulást is a hatalomvágyért...Biztos vagyok benne , hogy csak így kap értelmet a műben Nemecsek halála és a mi életünk is akkor kap igazi értelmet, ha ezek a tulajdonságok élnek a lelkünkben! (Benkovics Attila, edző)

3. Pastor T.L. Barrett and the Youth for Christ Choir: Ez itt a Like a Ship Without a Sail című szám Pastor T.L. Barrett lelkész és az általa vezetett zenekar előadásában. Spirituális üzenete, lüktető ritmusa és a kórus éteri zengése mindig felkészíti lelkemet az előttem álló küzdelemre. (Vértesi Ferenc)

4. Gerry & The Peacemakers - You'll Never Walk Alone: Egy a focival kapcsolatos számot küldök, a Liverpool indulóját. A reményről és a kitartásról szól, bármi is történik, menni kell tovább felemelt fejjel, keresztül életünk viharain, mert sose vagyunk egyedül. Isten mindig vigyáz ránk, és bízhatunk abban, hogy egyszer kitisztul az ég felettünk. (Regős László)

5. Pet Shop Boys - Go West

6. K'NAAN - Wavin' Flag: Azt hiszem, ezt a számot mindenki szereti, a 2010-es VB nagy slágere volt, én azóta is szívesen hallgatom, főleg meccsek előtt. Jól visszaadja a futball keltette szabadség érzését, és hogy mennyire össze tudja hozni az embereket a foci, bármiféle hovatartozástól függetlenül. (Fabiny Márton)

7. Bakermat - One Day: Bakermat deep house feldolgozása nem csak a dopaminszintet emeli meg, hanem emlékeztet minket a társadalmi egyenlőtlenségek aktuális kihívásaira is. Az afroamerikai mozgalom baptista vezéralakjának, Martin Luther King méltán híres beszéde nem csak Amerikában és nem csak a 20. században időszerű, sokkal univerzálisabb annál. Magánemberként emlékeztet minket, hogy a közéletben mindannyiunknak egyéni felelőssége egymás elfogadása. Ahogyan Martin Luther King mondta, elsősorban – kivétel és különbségek nélkül – Isten gyermekei vagyunk, a labdarúgó pályán pedig ezt a mentalitást, mint egy közösség tagjai kell, hogy képviseljük. Ez a jelenkor kihívása az EVFC-re nézve, ez a zene és a beszéd üzenete az emberiségnek. (Lőrik Szabolcs)ú

8. Omega - Tízezer lépés: Az élet egyetlen területén sem értünk még célba. Aki ezt mondja, azt hiszem, elveszett ember. Ennek ellenére mindig megtehetünk egy-két apró lépést a helyes irányba. A feladat hatalmas, talán lehetetlen, de ha a szándék kellően kitartó, jót tehetünk, valami szépet. Mindezt őrült szenvedéllyel! (Regős Mátyás)

9. Coldplay - Fix You: Lights will guide you home, and ignite your bones, and I will try to fix you - A vezető fény rengeteg formában megtalálhat minket életünk során, akár egy csapat útján is. Szerintem a közösségünket is vezeti a mi Fényességünk, aki mindig a helyes ösvényre, hazafelé terelget bennünket, és megsegít akkor is, amikor nem feltétlen gondolnánk. (Schranz Ambrus)

10. Ákos - Adj hitet: 

Próbáltam hős lenni és szent
nekem egyik sem ment
Magamon veled nevetnék.

Játékos vagy, mint egy nagy gyerek
legdurvább fegyvered
a békülésre képesség.

Mérkőzések közben egy-egy feszült szituációban el tudja felejteni az ember, hogy mit is képviselünk a pályán az Erős Vár színeiben. Úgy érzem az különböztet meg minket sok csapattól, hogy ilyen szituációk után képesek vagyunk már hideg fejjel, példamutatóan a békülés útját keresni, és ez nagy értéke a csapatnak. Ha jelen van a hit az ember életében, ha le is tér a helyes útról időnként, akkor is sokkal könnyebben megtalálja a visszavezető ösvényt, és a hit mindig erőt adhat egy keresztény embereknek. Hiszem hogy az Erős Vár nem tartana ott, ahol tart most, ha nem lenne összekapcsoló erő közöttünk az Istenbe vetett hit, és a vallás. (Bakonyi Péter)

15253509_1828933600696314_3139672696756499273_n.png

Üzenet a csapattól: Idén már csak egy meccsünk van hátra, de arra szeretettel várunk mindenkit június 3-án 17:00-kor a Külker SC sporttelepén. Innen is szeretnénk megköszönni a rengeteg támogatást és szeretetet, amit kaptunk szurkolóinktól az egész szezonban! Jövőre újra találkozunk, addig is Facebook oldalunkon tudtok minket követni!”

Az alapulásról itt olvashat.

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7112533939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása