Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #8 | Simon & Garfunkel

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkban a Simon & Garfunkel életműből szemezgettünk. 

tizenhatkilencsimon-01.jpg

Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnap - Mt 22,34-40

Amikor a farizeusok meghallották, hogy a szadduceusokat elhallgattatta, összegyűltek. Egyikük pedig, egy törvénytudó, kísérteni akarta őt, és megkérdezte tőle: Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” 

Szeretem ahogy Jézus tanít. Olykor frappáns történetekkel és példázatokkal látja el a tanítványokat, máskor szigorúan a szájukba rágja mit kell tenni, ha őt követjük, mégis azt szeretem leginkább szemlélni, amit a cselekedeteivel visz véghez. A legnagyobb tanítás, a fentebb olvasható most vasárnapi textuson kívül mindig az, ahogyan Jézus cselekszik. És itt nem az a legfontosabb, hogy mit csinál, vagy hogy kivel csinálja. Az igazán fontos az, hogy hogyan. Jézus minden lépése harmóniában van Istennel. Mindig szereti az Urat teljes szívéből, teljes lelkéből és teljes elméjéből és mindig szereti felebarátját, mint ahogy magát. Egyszerűen átsugárzik rajta Isten szeretete. Ennél nagyobb biztonságot és bizonyosságot nem kaphattunk volna Istentől. 

Paul Simon és Art Garfunkel munkássága attól igazán megfogható és szerethető, hogy megküzd ezzel az elképzeléssel. Zenéjük sarkal minket arra, hogy szeressük és komolyan vegyük egymást, miközben azon elmélkednek, hogy őket kik szeretik vagy, hogy ők kiket szeretnek. Teológia látásmódjuk gyönyörűen összpontosul a békét hirdető Benedictus-ban, az ember esendőségéről szóló Blessed-ben vagy az egyház maradandóságáról gondolkodó A Church is Burning-ben. Mégis, a legfontosabb mondanivaló a Homeward Bound című számban jelenik meg, ahol a lírai én kiénekli magából igazi vágyát: az otthonra találást. A The Leftovers kapcsán már említettük ezt az érzést, a sorozatban ezzel a számmal is énekeltetik ki a főszereplő Kevin Garveyval az emberiség legnagyobb törekvését. Krisztus szeretetének biztonsága ehhez az otthonra találáshoz segít minket. Mint ahogy kicsit a Simon & Garfunkel is. 

Számok listája:

1. Bookends
2. Benedictus
3. Song for the Asking
4. The Boxer
5. Cecilia
6. Bridge Over Troubled Water
7. Kathy's Song
8. For Emily, Whenever I May Find Her
9. A Church is Burning
10. Blessed
11. A Most Peculiar Man
12. The Sound of Silence
13. I am a Rock
14. Homeward Bound
15. Old Friends
16. Bookends

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A mostani Hangolódó elkészítését nagyban segítette a Vakfolt podcast Simon & Garfunkel adása

Szöveg: Nagy Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4011736899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása