Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mit kezd az egyház a Z generációval?

Amit minden egyháznak tudnia kell a Z generációról – ezzel a címmel tette közzé legújabb videóját Brady Shearer amerikai digitálismarketing-szakértő, aki egyházak és nonprofit szervezetek számára nyújt segítséget a közösségi média és a digitális kommunikáció terén. A generációk sajátosságainak megismerése és egymáshoz fűződő viszonya kulcsfontosságú, ezért is készített most az Evangélikus Élet magazin interjút Steigervald Krisztián generációkutatóval.

generaciok_es_az_egyhaz_foto_freepik.jpg

Az 1996 és 2010 között született Z generáció, az úgynevezett „zoomerek” a legkevésbé vallásos amerikai generáció, ez a körülmény pedig egyedülálló kihívásokat, egyúttal lehetőségeket is jelent az egyház számára. Érdekesség, hogy bár hitét tekintve valóban a Z generáció a legkevésbé vallásos, ugyanakkor nem a legkevésbé aktív a templomba járás terén, ez ugyanis inkább az X generációra igaz – derül ki Brady Shearer videójából.

Generációs kisokos

Veteránok: az 1945 előtt született generáció alapélménye a bizonytalanság, ezért e nemzedék tagjait az állandó bizonyosság- és biztonságkeresés jellemzi.

Baby boomerek: az 1945–1964 között születettek felismerték, hogy az életet élvezni is lehet, de nem tudták ennek módját, ezért a feladatorientált lét felé fordultak.

X generáció: az 1965–1979 között születettek a bizonytalanságra mint alapélményre nem a biztonság keresésével reagáltak, hanem a változáshoz való folyamatos alkalmazkodással, és ennek eszköze a maximalizmus lett.

Y generáció: az 1980–1995 között születettek az utolsó generáció, amelynek tagjai még az offline világban kezdték az életüket. Ők a közösség érdekei helyett a saját személyüket helyezték gondolkodásuk középpontjába.

Z generáció: az 1996–2010 között születettek nemzedéke együtt nőtt fel az internettel. Senki nem adott nekik útmutatást ehhez, ezért szintén bizonytalanság jellemzi őket.

Alfa generáció: a 2010 után születettek beleszülettek a digitális létbe, számukra ez a teljesen természetes. Hogy ez hova fog vezetni, még nem tudni.

Az Evangélikus Élet magazin legfrissebb lapszámában két cikk is foglalkozik a generációk közti különbségekkel és a megértés lehetőségeivel. Steigervald Krisztián generációkutató a vele készült beszélgetésben többek között elmondja, hogy „az egyes generációkhoz tartozók egészen különböző képességeknek vannak a birtokában, és ezek a szakadékok óriásiaknak tűnnek. Ez megrémiszt minket, és félelmet gerjeszt. A félelem pedig, mint tudjuk, leblokkolja az agyat, beszűkíti a tudatot, és távolodásra, távolságtartásra ösztönöz. Nekünk azonban nem megijednünk kell, hanem felismernünk: oké, így áll a helyzet, mit tudunk most tenni, hogy a kapcsolódás, az együttműködés újra megvalósuljon közöttünk.”

Kép: Freepik.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr618389023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1617_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása