Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Miért menő kereszténynek lenni 2023-ban?
23 érv Jézus tanítása mellett

Menő vegánnak, ökocentrikusnak, „be real”-nek, önazonosnak, sportosnak és lazának lenni. De miért lenne menő kereszténynek lenni? – Miért ne lenne menő?? Összegyűjtöttünk huszonhármat a végtelenségig sorolható válaszlehetőségek közül, amelyet ki-ki kiegészíthet továbbiakkal a saját tapasztalatai alapján. Megannyi ok a hálaadásra és az örömre, amely felér egy jó kis lelki zuhannyal.

Szerző: Kinyik Anita

william-white-tzcppmjaohu-unsplash_1.jpg

 1. Mert a menőség itt minőség. Keskeny, de járható, jelzésekkel ellátott út a rengetegben.
 2. Mert az evangélium, az örömhír nem tud kimenni a divatból. Univerzális, mindenkihez szóló, megtartó, felszabadító, a legmélyebb félelmeinkre választ adó, a jövőnknek reményt adó üzenet.
 3. Mert Jézus még mindig „szupersztár”, és története mindenkit megszólít, még ha a tanítására hivatkozva hatalmat építő egyház tele volt is visszaélésekkel a történelem során. Jézus történetére és tanítására az emberi gonoszság nem tud árnyékot vetni.
 4. Mert korunk hőse kereső ember. Számtalan módszert, közösséget kipróbál, önképez, imidzset épít, olykor a tükröt átkozza, ferde képét bámulva. A keresztény üzenet segít eltávolodni a tükörtől és megértetni a „homályos látás”, a töredékes ismeret és belátás értelmét. És segít a másik ember, az élő tükör felé fordulni – benne „moshatod meg arcodat”.
 5. Mert a Biblia emberképe realista. Ismeri a gyűlöletet, az odaadást, a féltést és minden életgondot. Jézus hús-vér ember volt – nála helye van a gyásznak, a veszteségnek, minden érzést, indulatot elé lehet vinni, nála minden terhet le lehet tenni.
 6. Mert a keresztény örömhír korántsem hurráoptimizmus, az örömhír a keresztre, a szenvedés helyére mutat, az örömhír a helyettes áldozat. Az örömhír, hogy neked nem kell örökké szenvedned, valaki megtette helyetted. Szabad lehetsz.
 7. Mert segít tudatosítani a szabadságoddal járó felelősséget. Segít tágítani felelősséged körét. Segít rájönni: közöd van ahhoz, ami körülötted történik. És szabadságodban áll cselekedni.
 8. Mert életével és tanításával Jézus példamutató ember volt. Gyógyító (ős)mintakép a sérült mintákkal, traumákkal küszködő társadalomban, világban. Tanítása etikai iránytűt ad a mindennapokhoz.
 9. Mert az Ige segít figyelmedet a valóban fontos dolgokra irányítani egy a figyelmedet folyton vadászó, ingerözönnel támadó, zajos világban. Segít abban, hogy meghalld a hangot odabent. Segít abban, hogy belülről irányított ember légy.
 10. Mert az Ige cselekvő. Megragad. Szíven üt. Megráz. Kiemel az egocentrizmusból, felemel a szégyenből, beemel a kegyelembe.
 11. Mert az Ige felébreszti benned a tenni vágyást. Elindít.
 12. Mert az Ige ráébreszt: egy vagy a sok közül. És – gondjaiddal, kételyeiddel – nem vagy egyedül. Átlagos, esendő, de szeretetre méltó és szeretett, számontartott, megtartott vagy.
 13. Mert az Ige reményt ad. Segít átélhetővé tenni, hogy dolgod van itt. Szükség van rád. Van számodra hely, a neked kijelölt helyre pedig egyedül te állhatsz. Jöhetsz úgy, ahogy vagy. Elég vagy.
 14. Mert célt, távlatot ad, nagyobb keretbe ágyazza életed.
 15. Mert felszabadít a nyitottságra, a sebezhetőség fölvállalására, enged kapcsolódni (valódi) önmagadhoz, a világhoz és másokhoz.
 16. Mert teret ad a játéknak, a képzeletnek, a fantáziának, amelyből a legnagyobb emberi alkotások születnek. Bátorságot ad ahhoz, hogy merj kockáztatni, és „nagy játékos” légy.
 17. Mert segít növekedésmotivált, hálás életet élni.
 18. Mert boldogít. Megnyitja a szemed az apró örömökre, tudatosíthatod általa, mi mindened van.
 19. Mert segít megérteni és élni, hogy „úton lenni boldogság”. Önmagában ajándék. Akkor is, ha épp nehéz, ha úgy érzed, nem megy tovább.
 20. Mert segít az önmeghaladásban, segít megszabadulni  a hétköznapjaidat nehezítő minden rossz beidegződéstől, szokástól, függőségtől. Segít erőt kovácsolni a gyengeségedből.
 21. Mert általa nem vagy többé időbe és mindenféle földi struktúrába zárva. Kiszabadulhat szellemed a palackból.
 22. Mert általa megélheted ható- és teremtőerődet.
 23. Mert vele a szíved szerint élhetsz.

Borítókép: Unsplash.com/William White

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1118025422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

bojti_konyvakcio_banner_1.png
Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása