Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ellenreformáció ma

Vajon van-e értelme hitvitát folytatni a reformációról a 21. században? – tettük fel magunknak a kérdést, látva több főként katolikus oldalról érkező cikket és YouTube-videót, amelyben a reformáció ünnepéhez közeledve az esemény jelentőségét próbálták megkérdőjelezni.

Szerző: Pongrácz Máté

 timothy-eberly-vgvmdrpocn4-unsplash.jpg

Vajon milyen érdekek fűződnek hozzá a háttérben, amelyek fontossá teszik egy ötszáz évvel ezelőtti történelmi eseménysor végiggondolását úgy, hogy az nélkülöz mindenfajta aktuális kérdésfelvetést?

Mert megértenénk, hogy izgalmas úgy végigtekinteni a lutheri reformáción, hogy az vajon milyen hatást gyakorolt a mára, vagy hogyan befolyásolta a történelmi egyházak jelenét. Izgalmas diskurzus lehetne, hogy mi történt volna az egyházzal Luther Márton nélkül, hol tartana ma az egyetemes egyház a krisztusi úton, egyáltalán ismernénk-e még az örömhír üzenetét. És akár töprenghetnénk azon a felvetésen is, hogy mi történt volna, ha a középkor egyháza nyitott a változásra, a krisztusi úthoz való visszatérésre. Vajon milyen világban élhetnénk ma Európa szívében?

De 2021-ben arról beszélni, hogy micsoda elhibázott eseménysor volt a lutheri reformáció, és mennyivel jobb lett volna, ha inkább csendben maradnak a reformátorok, sokak számára elszomorító. Jól mutatja a történelmi egyházak mélyről fakadó frusztráltságát és azt, hogy mennyire nem képesek túllépni a múlt eseménysorain a jövőre fókuszálva.

Pedig a jövő már az ajtónk előtt kopogtat. És sok mindenre kíváncsi, csak épp az egymásra támadó felekezetekre nem.

Borítókép: Unsplash.com/Timothy Eberly

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1516750562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása