Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Szavak és tettek

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is!

Kézdi Beáta

jeremy-thomas-o6n9rv2rzx8-unsplash.jpg

Október közepén járva, a szüreti és az aratási hálaadó istentiszteletek után az időben – és éppen ezért talán lélekben is – hozzánk legközelebb lévő nemzeti ünnepünkre készülünk, gondolunk. Homoki Pál soltvadkerti esperes a Lyukas zászlók üzenete című írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy hatvanöt évvel a forradalom után, akárcsak anno a zászló közepéből a diktatúra jelképét, most „ki kell vágnunk mindazt, ami diaboloszi módon összezavar, és megpróbál elválasztani Krisztus megvallásától, az így támadó űrbe pedig oda kell helyeznünk a példamutató krisztusi szeretet cselekedeteit”.

Az Égtájoló rovatban Szemerei János püspök emlékeztet: „A mindenség porszemnyi vándoraiként rácsodálkozhatunk arra, hogy bár nem körülöttünk forog a világ, de aki a semmiből létrehívta a számunkra felfoghatatlanul hatalmas mindenséget, és akitől mi is az életünket kaptunk, az parányi voltunk ellenére is számontart minket.”

Küldetés rovatunkban Lázárné Skor­­ka Katalin a betűk, a szavak és a Lélek erejéről ír személyes hangvételben, míg a Cantate rovatban Ecsedi Zsuzsa most Pieterszoon Sweelinck orgonista-zeneszerzőre irányítja a figyelmet, aki sokrétűen járult hozzá a 16–17. század fordulójának gazdag zenetörténetéhez.

A mosoly, a nevetés közös gyógyu­lásunk, épülésünk fontos aktusa lehet – állapítja meg Sághy Balázs, a Domonyi Evangélikus Egyházközség lelkésze Az igehirdető műhelyében című rovatunkban.

Kevesen tudják, hogy Mályusz Elemér professzor, a 20. század egyik legnagyobb magyar történésze, nemzetközi hírű középkorász a második világháború utáni nehéz években meghatározó módon hozzájárult az evangélikus levéltár koncepciójának és működésének megújításához. Nemrégiben megjelent visszaemlékezései fontos és érdekes kordokumentumok, amelyek nem csak a történészek érdeklődésére tarthatnak számot.

21_41-42_b1.jpg

Fizessetek elő az újságra a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6216720010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

fuszal_a_folyoban_honap_konyve.jpg
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása