Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Így élték túl, és így készülnek evangélikus szálláshelyek a nyitásra

A révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ és az Őrségi Csillagfény Szálló vezetői számoltak be a koronavírus-járvány miatti kényszerű bezárások időszakáról, az újranyitásról és a legfontosabb szabályokról, amelyeket minden nyaralónak be kell tartania.

Szerző: Szebenszki Noémi

boritokep_2.jpg

A Balaton északi partján, Révfülöpön található az egyik legismertebb evangélikus üdülőhely, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ. Az intézmény lelkész igazgatója, Hafenscher Károly elmondta, hogy nehezen élték meg a kényszerű bezárásokat. Az oktatási központot 2020 tavaszán három hónapra, majd novembertől májusig teljesen be kellett zárniuk.

„Nemcsak az üres épület, munkatársaink létbizonytalansága is nyomasztó volt. Munkát nem tudtunk adni, de tizenkét család megélhetése függött attól, hogy külső segítséggel és a belső tartalékok felhasználásával meg tudjuk-e tartani a munkahelyeket és a már összeszokott dolgozói csapatunkat” – árulta el az intézmény vezetője.

A várakozás időszakát próbálták minél hatékonyabban kihasználni. „Miközben reménykedve vártuk a járványhelyzet elmúltát, igyekeztünk aktívan készülni az újranyitásra: felújítottunk hat fürdőszobát, saját magunk kifestettük a folyosókat és a szobák egy részét, nyílászárókat mázoltunk, rendeztük az udvart, szépítettük a kertet” – sorolta Hafenscher Károly, hogy mennyi minden megszépült az elmúlt időszakban az itt dolgozók keze alatt.

ordass_kep_1.jpg

Az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ kertje (forrás: Facebook)

A szinte teljes egészében evangélikus település, Őrimagyarósd az Őrségi Csillagfény Szállónak ad otthont. Dobó Dániel, az egyházközség lelkésze, és felesége nagy figyelmet fordít a gyülekezet fenntartásában működő modern szálláshelynek, amely negyven plusz tíz személy befogadására alkalmas, emiatt általában nagyobb csoportok veszik igénybe. A koronavírus-járvány hullámai idején azonban teljesen elmaradtak az őszi és tavaszi vendégek. A korlátozások érintették az oktatási intézményeket is, ami szintén éreztette hatását. „Előfordult olyan eset, hogy egy tavaszi osztálykirándulás időpontját a szervező tanárnő először áttette őszre, de végül sajnos azt is le kellett mondaniuk” – említi a szomorú fordulatot a lelkész.

csillagfeny_kep_1.jpg

Az Őrségi Csillagfény Szálló Őrimagyarósdon (forrás: Csillagfényszálló.hu)

A kormány a szálláshelyek nyitását négymillió egy dózissal beoltott állampolgár számához kötötte. Ezt a határt április 30-án sikerült elérni, így azóta újra működhetnek a szálláshelyek.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott ma reggeli interjújában elmondta, az egy dózissal beoltottak száma a hétvége folyamán elérheti az ötmilliót, ami újabb enyhítések bevezetésével jár. A szálláshelyeket érintő legfontosabb szabályok a következők lesznek:

  • megszűnik a kijárási tilalom;
  • megszűnik a vendéglátóhelyekre vonatkozó kötelező zárási időpont;
  • eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget;
  • szabad lesz a sport a közterületeken, akár csoportosan is;
  • szállodában, étteremben családi rendezvények elkülönítve tarthatók;
  • családi rendezvények ötven főig, lakodalmak kétszáz főig korlátozás nélkül tarthatók.

Védettségi igazolvány nélkül nem lehet

A szállásadók hangsúlyozzák, hogy a védettségi igazolvány és a személyazonosságot igazoló okirat kötelező minden tizennyolc év feletti vendég számára. „Természetesen kérjük vendégeinket, hogy védettségi igazolvánnyal érkezzenek, ez a »belépő«. De felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy fokozottan vigyázzanak a higiéniára” – emlékeztet Hafenscher Károly. Dobó Dániel hozzáteszi: a szabályozások folyamatosan változnak a beoltottak számától függően. „Az egyik legfontosabb feladat, ami most szállásadóként ránk hárul, hogy előre tájékoztassuk vendégeinket az aktuális előírásokról.” A megfelelő tájékoztatás mellett pedig a fertőtlenítés is a szállásadók fontos feladata.

„A nagy fertőtlenítő takarítás és a plexi védőfalak elkészítése után kihelyeztünk tájékoztató táblákat, amelyek elővigyázatos magatartásra szólítanak fel. Olyan pontokat alakítottunk ki, ahol vendégeink fertőtleníthetik a kezüket. Átrendeztük az éttermünket is, hogy lehetőség legyen megfelelő távolságtartásra” – említi a további óvintézkedéseket Hafenscher Károly.

A vendégek érkezése után pedig folyamatos takarítással és fertőtlenítéssel növelik a Révfülöpön egyébként is megszokott tisztaságot.

ordass_kep_2.jpg

Az Ordass Lajos Oktatási Központ terasza már várja vendégeit

Az őrségi szálláshelyen is kiemelten törekednek a tisztaság folyamatos fenntartására, már tavaly nyáron be kellett szerezniük fertőtlenítő hatású kéztisztító szappanokat és mosogatószert, valamint kéztörlő-törölközők helyett eldobható papír kéztörlőkkel látták el a helyiségeket.

Kezdetben nehezen indultak be a foglalások

Az eddigi foglalásokat tekintetve a szállásadóknak vegyesek a tapasztalataik. Hafenscher Károly elmondta, hogy lassan indultak be a jelentkezések. „Kezdetben sok volt a bizonytalanság, többen inkább kivártak. Most már – a tavalyi nyárhoz hasonlóan – érkeznek a jelentkezések is. Intézményünk fő profilja a csoportos rendezvény és a programfogadás, de a feltöltődésre vágyó vendégeket és családokat is szeretettel várjuk. Számukra elkülönítettünk bizonyos időszakokat” – avat be a helyi szempontokba az igazgató.

Több hírportál is beszámolt róla, hogy a szálláshelyek szobaárai jelentősen megdrágulhatnak idén. Révfülöpön ezzel szemben a pünkösdi hétvégén kedvezményes „csomagárral” várják a vendégeket. Az intézményigazgató ugyanakkor hangsúlyozza, hogy náluk az árak csökkentése helyett inkább a minőség emelése dominál. „Áraink a környék szállás- és rendezvényhelyeihez képest jelentősen alacsonyabbak, így további kedvezményeket – az intézmény fenntartása érdekében – nem tudunk adni. Ehelyett megpróbáljuk a vendégfogadást még közvetlenebbé tenni és az ellátás színvonalát még inkább emelni” – árulja el a vendégbarát szemlélet részleteit Hafenscher Károly.

Az Őrségi Csillagfény Szálló már ősszel betelt a nyári foglalásokkal – újságolja örömmel Dobó Dániel. „Egyelőre augusztus utolsó napjai vannak még üresen, hogy végül azonban mi valósul meg pontosan a foglalásokból, az a járványhelyzettől is függ.” A lemondások és a pénzvisszafizetéssel járó kellemetlenségek miatt pedig nem kérnek előleget a járványhelyzet időszakában.

csillagfeny_kep_2.jpg

Az Őrségi Csillagfény Szálló hívogató udvara (forrás: Csillagfényszálló.hu)

Mindenkit szívesen látnak

A révfülöpi pihenőhely nyitott más felekezetek felé is.

„Programjainkban, vendéglátásunkban abszolút ökumenikus szellemben tevékenykedünk, és szeretettel várjuk református, katolikus vagy más felekezetű testvéreinket is Révfülöpre” – hangsúlyozza az igazgató.

Az őrimagyarósdi szálláshely kapcsán az elsődleges cél a kihasználtság növelése volt, árulja el Dobó Dániel. A nyári időszak kifejezetten forgalmas, így bevezették, hogy december végéig csak keresztény csoportok foglalhatnak, január 1-től pedig mások jelentkezését is fogadják. Az előjegyzésekből már látja a lelkész, hogy idén nyáron – a saját gyülekezeti táborukat is beleszámítva – hat evangélikus csoport és öt más felekezetű tölti majd nyári pihenését a nyugati határ melletti evangélikus szállóban.

A megkérdezettek hálásak a nyitásért, ugyanakkor számolnak azzal is, hogy még nem múlt el a járvány. „Megteszünk mindent azért, hogy kiszűrjünk az intézményben minden veszélyhelyzetet, most azonban a remény hangja dominál. Szeretnénk, ha vendégeink az óvintézkedések ellenére is felszabadultan élveznék az itt töltött időt” – ad hangot vágyának a balatoni szálláshely vezetője.

Az evangélikus szálláslehetőségek listája IDE kattintva érhető el.

Borítókép forrása: Csillagfényszálló.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr116567972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása