Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Jézus sosem mondta, hogy…

Rendhagyó húsvét után vagyunk. Talán sosem múlt ennyire a saját proaktivitásunkon, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk, és lelki tartalommal is megtöltsük ezeket a különleges napokat. Most egy gondolatkísérlettel arra biztatunk mindenkit, hogy ne hagyjuk abba Jézus megismerését. Mert sok mondatot adnak a világ Megváltójának a szájába, és rajtunk is múlik, hogy észrevegyük az esetleges tévedéseket. Mi az, amit Jézus sosem mondott, helyette viszont miről beszélt?

Összeállította: KötőSzó

paul-zoetemeijer-fqa7yvnx280-unsplash.jpg

Mielőtt belevágnánk a gondolatkísérletbe, szeretnénk mellékelni hozzá egy használati útmutatót. Az említett igerészeket érdemes később az egész szakasszal együtt elolvasni és különböző bibliaolvasást könnyítő segédletek segítségével feldolgozni.

Jézus sosem mondta, hogy…

 • a legfontosabb, hogy ne bántsátok meg egymás érzéseit.

 • én is csak éppen azt mondom, mint bárki más, nekem is csak akkora eséllyel van igazam, mint bárki másnak, minden megközelítés és elképzelés igaz a maga módján.

 • ameddig jólesik nektek, amit mondok, addig csináljátok, de ha már nem felel meg nektek, akkor nyugodtan cselekedjetek úgy, ahogy értelmezitek a szavaimat.

 • ugyan csak általam lehet üdvözülni, de ez csak az én véleményem.

 • mindenképpen megbocsátok neked, nyugodtan csináld továbbra is azt, amit csak akarsz.

 • ha engem követtek, az emberek szeretni fognak titeket.

Mondatok, melyeket Jézus mondott:

 • „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Mt 16,26)

 • „Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre, és mennyire szeretném, ha már lángolna! Keresztséggel kell azonban még megkereszteltetnem, és mennyire gyötrődöm, míg ez végbe nem megy! Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre? Mondom nektek: semmiképpen, hanem inkább meghasonlást.” (Lk 12,49–51)

 • „Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt, aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám előtt.” (Mt 10,32–33)

 • Jézus így válaszolt: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (Jn 14,6)

 • „Ahogyan tehát a konkolyt összegyűjtik és megégetik, úgy lesz a világ végén. Az Emberfia elküldi majd angyalait, és összegyűjtenek országából minden botránkozást okozót és gonosztevőt, és a tüzes kemencébe vetik őket: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás.” (Mt 13,40–42)

 • „Íme, én elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek azért okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok!” (Mt 10,16)

A cikk alapjául a Trombitás Kristóf – Mauri partizán Facebook-oldalon megjelent bejegyzés szolgált. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1115611410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

majusi_konyvakcio_kotoszo.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása