Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Jézus téged is hív, akár a mobiltelefonodon is

„Jézus téged is hív, de nem mobiltelefonon. Templomba lépés előtt a mobiltelefont kérjük kikapcsolni!” – olvasható több templom bejáratánál. Szellemes és érthető ez a felszólítás. Valóban zavaró, ha ima vagy igehirdetés alatt megszólal egy telefon, akár többször is. Talán a legkínosabb, ha a lelkész Luther-kabát alatti zsebében. Ez velem is megtörtént…

Szerző: Szeverényi János

robin-worrall-fpt10lxk0cg-unsplash_1.jpg


Egyszer körben ültünk egy belmissziói bibliaórán az országos irodában. Csendes imaközösség közben egy néni telefonja elkezdett zenélni. Idős testvérünk annyira zavarba jött, hogy eldobta mobilját. Mivel a csukott szemek ilyenkor kinyílnak, egy ügyes atyafi futballkapust megszégyenítő mozdulattal elkapta a repülő tárgyat.


A technika sok esetben okoz zavart egy keresztyén alkalmon, amikor nem szól a mikrofon, vagy túlságosan is hangos. Engem leginkább az zavar, ha a kezdési idő után, a gyülekezet előtt próbálják beállítani a laptopot, projektort vagy a hangerősítést. Ilyenkor magamban arra gondolok, hogy Jézusnak, Pálnak vagy Luthernek elég jól ment a szolgálat az ilyen „kütyük” nélkül is.

Az internet, mobiltelefon számos gondot okoz a házasságban, a családban, az iskolában, az egyházban. De sohasem az eszközzel van a gond, hanem az emberrel, aki ezeket használja.


A legidősebbek még emlékeznek arra, amikor az első rádiót csodálták az emberek: hogy jöhet a falból a zene? Rendkívüli változást hozott a televízió is. Gyökössy Bandi bácsi szerint már nem mi nézzük a tévét, hanem ő minket… Ma az internet különleges korát éljük. Kinyílt a világ. Százmilliók láthatják ugyanazt az eseményt egyszerre. Az emberek szobájukban szinte mindent elérhetnek, megnézhetnek, bárkivel kapcsolatba kerülhetnek. Ez szédítő és új élménye az emberiségnek. Használják rossz, gonosz, destruktív célokra, de ennek ellenkezőjére is.

Isten ott van az interneten, követői által hívja és keresi az embereket. Igen, akár mobiltelefonon is. Sok áldott beszélgetés zajlik ilyen módon. Az Örökkévaló ott van, ahol az emberek. Hogyne használná ezeket a globális eszközöket!

Mobilon, interneten szól az ige, az evangélium, bibliaiskolák működnek, rádióadásokat hallgatunk, közösségi életet szervezünk, lelkigondozást végzünk. Betegek, idősek „élőben” részt vehetnek gyülekezeti programokon. Hozzájuthatunk a legszebb, legnemesebb alkotásokhoz. Szétszóródott családok kapcsolattartását is megkönnyíti a világháló.


Az internetben van valami isteni. Közösségben lehetünk a föld bármely pontján élő hívőkkel is. Lélek által megélve, ez a jelenség közelít az Isten országának valóságához. Éljünk vele! Vegyük el az ördögtől ezt az eszközt! Segítsünk magunkon és másokon, ha kialakul egy helytelen függőség, ha személytelenekké válunk, ha az internettel próbáljuk pótolni az Istent vagy a másik embert. És tapintattal, megértéssel gondoljunk azokra a rokonokra és gyülekezeti tagokra is, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel.

 

 

Az írás eredetileg megjelent a Híd magazin 2019./3. számában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915169808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

majusi_konyvakcio_kotoszo.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása