Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Így énekeltek a magyarok a világ evangélikusainak

Éneklő kalendáriumot indított advent alkalmából a Lutheránus Világszövetség (LVSZ). Honlapjukon és Facebook-oldalukon különböző nemzetségek adventi-karácsonyi énekei csendülnek fel. A Magyarországi Evangélikus Egyház is részt vett a kezdeményezésben az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) énekkarának szereplésével. A kórusvezetők – Fekete Anikó és Finta Gergely – az „Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő” kezdetű korált választották, hogy bemutassák a magyarországi evangélikusok adventi énekei közül az egyik legszebbet.

vlcsnap-error861.jpg

A videón hallható ének egy 17. századi német dallam („O Heiland, reiß die Himmel auf”) magyar, népi változata. Szövege advent negyedik vasárnapjának gondolatmenetét követi, kifejezve Jézus mennyei és földi származását, isteni és emberi mivoltát. A felvétel helyszíne az EHE 2004-ben átadott kápolnája. Itt tartják a teológusok a napkezdő és záró áhítatokat, a közösségi alkalmakat és a konferenciákat. A tér meghatározó része az oltár mögött elhelyezkedő, Mezősi Eszter által tervezett, nagy üvegablak.

Mi a Lutheránus Világszövetség?

Már a 20. század első felében megfogalmazódtak a tervek, hogy a világ evangélikusai laza szövetségbe tömörüljenek. A második világháború késleltette ezeket az egységtörekvéseket, de végül 1947-ben a svédországi Lundban megalakult az Evangélikus (Lutheránus) Világszövetség. Székhelye – más egyházi világszervezetekéhez hasonlóan – a svájci Genfben van. A szövetség az egyes tagegyházak függetlenségének megőrzése mellett igyekszik összefogni a világban élő mintegy hetvennégymillió evangélikus életét és működését.

Az LVSZ legfőbb döntéshozó szerve a nagygyűlés, amelyre átlagosan hétévente kerül sor. Magyarországon is volt már egyszer nagygyűlés, 1984-ben. Akkoriban elképzelhetetlen volt, hogy egy szocialista országban ilyen nagy, nemzetközi, egyházi összejövetelt rendezzenek.

Kiemelt fontosságú a szervezet életében a globális problémákra való érzékenység. Például az LVSZ több menekülttábort is működtet a Közel-Keleten. Erről korábban itt írtunk. Emellett útmutatást kínál a világ evangélikussága számára teológiai, társadalmi és ökumenikus kérdésekben.

Az énekkart Finta Gergely és Fekete Anikó vezeti. Szólót énekel Bősze Veronika, furulyán közreműködik Győrffy Sándor, cajónon Wächter Baldó. Énekelnek még: Takács Hajnalka, Mészáros Anna Zsóka, Somogyvári Flóra, Bányai Tamás és Jávori Fülöp. A felvételt Szikra Benedek készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214426550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása