Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #31 | Pusztaság

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Jézus megkísértése nyomán a pusztaság elményéről készítettük.

9689928_orig-01.jpg

Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré! Ő így válaszolt: Meg van írva: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” Ezután magával vitte őt az ördög a szent városba, a templom párkányára állította, és így szólt hozzá: Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat, mert meg van írva: „Angyalainak parancsot ad, és kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.” Jézus ezt mondta neki: Viszont meg van írva: „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!” Majd magával vitte az ördög egy igen magas hegyre, megmutatta neki a világ minden országát és azok dicsőségét, és ezt mondta neki: Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem. Ekkor így szólt hozzá Jézus: Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” Ekkor elhagyta őt az ördög, és íme, angyalok mentek oda, és szolgáltak neki. (Mt 4,1-11)

A puszta a Szentírás egyik leglényegesebb szimbóluma. A puszta az a hely, ahol az ember rádöbben halandóságára, korlátaira, erőtlenségére. Ott találkozhat Isten szavával, vigasztaló, továbbsegítő gondoskodásával. Ez az a hely, ahol letisztázódnak a kérdések és mozgásba lendülnek az események. Lehetőséget ad arra, hogy új irányt vegyen az életunk

A böjt időszakában van-e bátorságunk arra, hogy vállaljuk a kivonulást? Van-e erőnk, hogy legyőzzük a kísértéseket és meghaladjuk azokat? Fel tudunk-e készülni az elkövetkezendő 40 napban az üres sír eseményére?

Számok listája:

  • The Who - The Seeker
  • Etta James - I'd Rather Go Blind
  • James Taylor - Fire & Rain
  • Sufjan Stevens - Chicago
  • U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For
  • Kansas - Dust In The Wind
  • Carpenters - We've Only Just Begun 
  • Sting - Brand New Day
  • Michael Kiwanuka - Home Again

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6412311183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása