Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Digitális Tízparancsolat

„Ne kívánd felebarátod kütyüjét!” Fabiny Tamás evangélikus püspök digitális korra alkalmazott tízparancsolat-parafrázisát közöljük. 

1. Én vagyok az Úr, a te Istened. Ne legyen más istened!
 
Ne váljék a technika, a számítógép, az internet a te isteneddé – egyedül Istent kell félnünk és szeretnünk.

2. Ne vedd hiába Istened nevét!

Isten neve az, amelyet megszólíthatunk, a név pedig mindig a kommunikációt, a kapcsolatot segíti elő. Kísértés a digitális világában, hogy anonim módom próbálunk meg beszélni és közlekedni. A legnagyobb veszély az anonimitás, mert „az arctalanság arcátlanná tesz” (Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök). Ne vegyük hiába Isten nevét és az ember nevét sem.

3. Szenteld meg az ünnepnapot!

Legyen internetmentes, számítógépmentes, telefonmentes napunk, amikor megengedhetjük magunknak az el nem érhetőség luxusát. Adjunk lehetőséget arra, hogy csöndben és békében, internetmentesen töltsünk időt.

4. Tiszteld atyádat és anyádat!

A digitális világban is gondoljuk arra, hogy nemzedékek láncolatának össze kell kapcsolódnia. Megható, amikor egy generáció fiatalabb tagjai tanítják az idősebbeket, nagyszülőket internetezni. A tévénézés valaha családi esemény volt, ma egy monitort egy ember néz, jó lenne visszahozni a közös élményt.

5. Ne ölj!

Az internet nagy kísértés az ölésre – ölni lehet szavakkal, brutális szándékokkal, meghekkelve valamit, ölni lehet a legtöbb jó eszközt rossz szándékkal keresztezve.

6. Ne paráználkodj!

Az internet kísértés is – a pornográfia soha ilyen könnyen nem jutott el a nemzedékekhez – ennek veszélyeiről is őszintén kellene beszélnünk.

7. Ne lopj!

Csak jogtiszta szoftvert használj, csak jogtiszta tartalmat tölts le – egyházon belül hányszor szegjük meg ezt?

8. Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!

Nagyon könnyen lehet hazugságokat, tévinformációkat, csúsztatásokat továbbítani. Mennyi hate mail-t (gyűlöletmélt) kapunk és adunk nap mint nap? Mennyi rágalmazást, gyűlöletet fogalmazunk meg a világhálón arccal vagy arctalanul?

9. Ne kívánd felebarátod házát!

Ne kívánd felebarátod számítógépét, kütyüjét! Fejleszteni szükséges, de irigység, kapzsiság nélkül.

10. Ne kívánd felebarátod házastársát, vagy bármiféle tulajdonát!

Mindenki maradjon meg jó érzéssel azon a területen, amely neki adatott, fejlessze azokat a tálentumokat, amelyeket kapott, használja azt a hálózatosságot, amely a rendelkezésére áll.

A „Digitális Tízparancsolat” az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet (EPSZTI) szervezésében február 9-én megrendezett 25 éves az evangélikus informatikaoktatás című szakmai konferencia nyitóbeszédében hangzott el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812247278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

kotoszo_konyv_akcio.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása