Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„Amit nem tanítunk meg, azt nem is várhatjuk el”
Interjú Steigervald Krisztián generációkutatóval

Hétéves kor alatt mobiltelefont adni a gyerekek kezébe a felnőttek igénye. Az ő életvezetésüket, mindennapjaikat könnyíti meg – idézte az Evangélikus Életnek adott címlapinterjújában Steigervald Krisztin tréner, mentor, generációkutató Pál Feri katolikus papot, mentálhigiénés szakembert.
steigervald_krisztian_generaciokutato_foto_magyari_marton_1.jpg
Steigervald felhívta rá a figyelmet: a ma élő generációk közül az idősebb korosztályokba tartozók még az interneten kívüli világban szocializálódtak, de gyermekeik, illetve unokáik már egészen más körülmények között nevelkednek. Az elektronikai eszközök és az internetes platformok révén pedig mindannyiunk életére jellemző, hogy a kapcsolódásaink egy jelentős része már nem személyes jelenléttel, hanem az online térben valósul meg. A figyelem, a valós szemkontaktus iránti vágy azonban továbbra is alapvető késztetésünk, és sokunknak hiányzik.

A kutató az egyes generációkhoz tartozókat aszerint jellemzi, hogy milyen általános vonásokat, közös pontokat lehet felfedezni a világlátásukba, a tudáshoz, a jövőhöz, a közösséghez való viszonyulásukban. Ennek alapját pedig az első életévekben szerzett benyomások jelentik. Ezért is kiemelkedő fontosságú, hogy a szülők milyen mintát adnak tovább. A jövő kulcsa ezért szerinte a most kisgyermekeket nevelők, illetve az éppen szülővé váló korosztályok nevelése.

Az interjúban szó esik a ló egyik, illetve a ló másik oldalán születettekről, a megértés fontosságáról – mit is mond erről Hemingway? –, és arról, miért nem vágynak ma a gyerekek arra, hogy végre felnőttek legyenek.

A Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? és a Generációk harca a figyelemért – Hogyan tanuljunk egymástól, egymásért? című könyvek szerzőjével készült beszélgetésünk elolvasható az Evangélikus.hu oldalon. Az interjúból az is kiderül, miként közelítsünk a fiatalokhoz, ha az offline világ szépséget akarjuk megmutatni nekik.

Fotó: Magyari Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8318393115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1314_tr_1.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása