Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #37 | Húsvét

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat húsvét alkalmából Dr. Finta Gergely, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének vezetőjét, orgonaművészt, a Deák téri templom orgonistája készítette.

adobe_spark-01_3.jpg

Szöveg: Finta Gergely

Húsvéti válogatásunk Bach egyik legörömtelibb és legünnepélyesebb prelúdiumával kezdődik, amely az olasz concertók stílusát idézi, de nem mentes drámai fordulatoktól sem. Ez adja húsvéti karakterét.

A feltámadás üzenetét számos énekünk hordozza. Nem véletlenül, az egyik legkorábbi anyanyelvű gyülekezeti ének is ezt az örömhírt hirdeti (Ld. EÉ 213). A húsvéti történetet, a tanítványok és a feltámadás tényétől először megrettenő Mária találkozását pedig a húsvéti szekvencia Babits által fordított magyar nyelvű változata tolmácsolja.

Az előző két ének inspirálta Luthert Christ lag in Todesbanden (Jézus, Megváltónk sírba szállt… EÉ 215) kezdetű énekének megírására. Bach korálelőjátéka és kantátája hűen követi ennek szövegét, ezért kezdődik az orgona korálelőjáték és a kantáta is passió-zenével, majd válik ujjongóvá a feltámadást idéző sornál. Húsvétnak és nagypénteknek, kereszthalálnak és feltámadásnak ez az egységben látása tükröződik a záró orgona improvizációban is.

Húsvét, a feltámadás keresztyén hitünk legsajátosabb, egyben legnehezebben felfogható üzenete. A több mint ezer évet átfogó zenék sora segítsen ennek megélésében!

"Számok" listája:

  • J. S. Bach: G dúr prelúdium és fúga – Ton Koopman
  • Krisztus feltámada… (az egyik legkorábbi anyanyelvű gyülekezeti ének) – Schola Hungarica
  • Victimae paschali laudes (a húsvéti történetet elbeszélő szekvencia magyarul) – Schola Hungarica
  • J. S. Bach: Christ lag in Todesbanden korálelőjáték - Leo van Doeselaar
  • J. S. Bach: Christ lag in Todesbanden kantáta BWV 4 - Thomanerchor
  • Fassang László orgona improvizációja, melyben a „Felvirradt áldott szép napunk” és az „Ó Krisztusfő sok sebbel” ének dallama is megszólal.

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr212425311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása