Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #25 | Gyógyulj!

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat a vasárnapi textus alapján a gyógyulás reményében készítettük.

adobe_spark_2_-01_1.jpg

Jézus meggyógyít egy leprást

Amikor lejött a hegyről, nagy sokaság követte őt, és íme, odament egy leprás, leborult előtte, és ezt mondta: Uram, ha akarod, megtisztíthatsz. Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és ezt mondta: Akarom. Tisztulj meg! És azonnal megtisztult a leprától. Ekkor így szólt hozzá Jézus: Vigyázz, senkinek se szólj, hanem menj el, mutasd meg magadat a papnak, és vidd fel az áldozati ajándékot, amelyet Mózes rendelt el, bizonyságul nekik.

Jézus meggyógyítja a kapernaumi százados szolgáját

Amikor Jézus Kapernaumba érkezett, odament hozzá egy százados, és kérte őt: Uram, a szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyű kínjai vannak. Ő így szólt hozzá: Elmegyek, és meggyógyítom. De a százados ezt felelte: Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, nekem is vannak alárendelt katonáim. És ha azt mondom az egyiknek: Menj el! – akkor elmegy, és a másiknak: Gyere ide! – akkor idejön, vagy ha szólok a szolgámnak: Tedd meg ezt! – akkor megteszi. Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt az őt követőkhöz: Bizony mondom nektek, senkiben sem találtam ilyen nagy hitet Izráelben. De mondom nektek, hogy sokan eljönnek napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz telepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal a mennyek országában; akik pedig a mennyek országa fiainak tartják magukat, kivettetnek a külső sötétségre, ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. A századosnak pedig ezt mondta Jézus: Menj el, és legyen a te hited szerint. És meggyógyult a szolga még abban az órában. (Mt 8,1-13)

Pár napja már elkészítettem a mai válogatást és kigondoltam a mai Hangolódónak a szövegét. Tudtam, hogy az ökumenikus imahétről és Jeff Buckley Grace című számáról szeretnék írni. Éreztetni akartam, hogy az ökumenikus imahét a sebekről és azoknak a gyógyulásáról, míg a Grace az isteni kegyelemnek – annak az érzésnek, hogy valaki szeret – gyógyító és átformáló szerepéről szól.

De ez most nem megy. A ma reggeli buszbaleset felülírta az elképzeléseimet.

A válogatásban van egy szám, ami viszont nagyon fontos. Regina Spektor a Laughing With-ben arról énekel, hogy mikor lehet Istenen nevetni és mikor nem. Bár próbál érveket hozni, hogy mikor vicces Isten ebben a világban, mégis ezek eltörpülnek amellett, amikor nem. Senki sem nevet azon, mikor pár rutinvizsgálat után valakit felhív az orvos, hogy közölje a rossz eredményt, vagy mikor a rendőrök kopogtatnak az ajtón, hogy rossz hírt közöljenek. Senki se nevet, amikor az ember az utolsó emléke egy gyűlölettel teli szempár, vagy amikor már késő van és a kamasz gyermek még nem érkezett haza a buliból, vagy a sítáborból.

Senki se nevet ilyenkor.

Isten mégsem egy távoli létező, akihez csak akkor fordulunk, mikor történik valami. Nem arról szól a Vele való kapcsolatunk, hogy mikor Ő tesz valamit, mi arra reagálunk és nem is arról, hogy mikor történik valami a világban, hozzá fordulunk a kérdéseinkkel, válaszainkkal. Isten mindvégig velünk akar lenni. Ő az, aki a boldogságban velünk akar nevetni és aki a szenvedésben velünk akar sírni. Ő az, aki betegség idején odalép hozzánk, mert segíteni, gyógyítani akar. Isten és ember kapcsolata abból a szeretetből fakad, hogy Ő velünk akar lenni.

Hiszem, hogy most is itt akar lenni valahol, még ha nem is mindig látom.

Számok listája:

  • R.E.M. - Everybody Hurts
  • The Black Keys - Unknown Brother
  • The Smiths - Heaven Knows I'm Miserable Now
  • Paul Simon - Insomniac's Lullaby
  • Sufjan Stevens - Drawn To The Blood
  • Tegan and Sara - Hang on to the Night
  • Otis Redding - Try a Little Tenderness
  • All Sons & Daughters - You Hold it All Together
  • Regina Spektor - Laughing With
  • Jeff Buckley - Grace (Live at Sin-é)

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr612142741

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azért jársz templomba 2017.02.01. 08:23:34

Aki azért jár templomba, hogy jó ember legyen, az ülhetne a garázsban is, abban a hitben, hogy autó lesz belőle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása