Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mit vártak régen és mit várunk mi a Messiástól?
Mit vártak régen és mit várunk mi a Messiástól?

Ó- és újszövetségi kalandozásra, a mindenkori kérdések feltevésére hív az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktoranduszhallgatója, Jasper-Makay Emese Idő és idők az Újszövetségben című előadásában, amelyben az ószövetségi messiásvárás feszültségéből kibontva együtt haladhatunk a teremtéstől egészen a Jézus második eljöveteléig tartó várakozás szellemi útján.

szabadegyetem5.jpg

...

Légy bátor, mert nem vagy egyedül!
Légy bátor, mert nem vagy egyedül!

Kacatjaimat pakolva kezembe került egy nyomtatott papírdarab. Jobban megnéztem: egy igehirdetésem utolsó oldala volt. Átolvastam, majd elsápadtam: hiszen ez egy régebbi, talán egy évvel ezelőtti ballagási prédikációm. És ami riasztó, szinte pont ugyanaz a tartalma, mint az ideinek! Szerencsére nem sokan vették észre, hogy önmagamat ismétlem: a családtagok mások, maximum a tanároknak és a ballagóknak lehetett gyanús, hogy ezeket a gondolatokat mintha már hallották ...

A bizonyság tétele – másként
A bizonyság tétele – másként

Bizonyságtétel. Erős szó. Sokáig úgy voltam vele, hogy a bizonyságtétel az, amikor valaki kiáll több ember elé, és egy előre jól átgondolt beszédben mások elé tárja, hogyan tért meg, mit jelent számára a hit, mit ad neki az Istennel való kapcsolata. Valószínűleg azért definiáltam így ezt a szót évekig, mert az első bizonyságtétel, amelyet hallgatóként átéltem, éppen így zajlott. Valaki kiállt a gyülekezet elé, és az istentisztelet részeként ...

Ez itt a kérdés: mi az egyház?
Ez itt a kérdés: mi az egyház?

Az egyház jogi, közösségi, intézményes, lelki, vagy teológiai kategória? Esetleg mindezeknek az összessége? – ezzel a kérdéssel hívja a nézőt, hallgatót közös gondolkodásra Kovács Viktor az Evlelkész Podcast legújabb adásában, amelyben az „intézmény vagy mozgalom?” felvetésen túl további fogalompárokon keresztül keresi a választ arra, hogy mi is az egyház.

...

A lelki embernek is van teste?!
A lelki embernek is van teste?!

Test, lélek, szellem – fogalmak, amelyekre szinte azonnal rávágjuk: pontosan tudjuk, mit jelentenek. De valóban így van? Bár a mindennapi beszédben használjuk őket, kihívás lehet az isteni és az emberi lélek, a testi és a lelki ember beazonosítása. Nem csoda: a különböző magyar bibliafordítások nehéz feladat elé állítják az olvasót. Görög fogalmak magyarázatával, újszövetségi igéket sorolva most a bibliai antropológia alapfogalmaihoz visz közel László ...

Balaton és Szélrózsa – Mindegyikünknek ad Isten fogódzókat
Balaton és Szélrózsa – Mindegyikünknek ad Isten fogódzókat

Nem kevertem össze, tudom, hogy idén nem a Balatonnál van a Szélrózsa. Más miatt került egymás mellé a két szó: igazából csak bennem kapcsolódik össze, úgyhogy ez a cikk alapvetően egy nagyon személyes, benső vallomás lesz.

Szöveg: Hegedűs Attila | Fotók: Balla Mária, Szélrózsa
balaton_balla_maria.jpg

...

Luxus és halottaskocsi
Luxus és halottaskocsi

Tíz-, sőt százmilliós karórák, egyre nagyobb és egyre drágább, akár több tízmilliárd forintot érő jachtok, magánrepülők, paloták, kastélyok – napi szinten találkozom olyan hírekkel, amelyek arról számolnak be, hogy valamelyik politikai döntéshozó rokona, barátja, üzlettársa, a valójában semmilyen kockázatot nem vállaló, csak államilag biztosított hasznot bezsebelő „vállalkozó” felfoghatatlan összegeket költ el tárgyakra.

Szöveg: Balczó ...

Lelkiismeret és pletyka a Bibliában
Lelkiismeret és pletyka a Bibliában

Szeretnénk a lehető legpontosabban érteni Jézus szavait? Kíváncsiak vagyunk, hogyan igyekezett az Úr megszabadítani az embereket a mások véleményétől való függéstől? Lapozzuk fel a Bibliát! Ám azzal számolnunk kell: az ókori szövegek írói és első olvasói más társadalmi, kulturális környezetben éltek, mint mi. Amikor most az újszövetségi szövegek születésének idejébe utazunk, a lelkiismeret („együtt tudás”) fogalmának körüljárása lesz ...

Isten, humor, család KAP-pal – Szóbanforgó Podcast #12
Isten, humor, család KAP-pal – Szóbanforgó Podcast #12

„Ha a lelkész nem visz be az életből dolgokat a templomba, akkor te sem fogsz dolgokat, gondolatokat kivinni a templomból az életbe” – mondta Kovács András Péter, a Szóbanforgó Podcast legújabb adásának vendége. A Karinthy-​gyűrűs humoristát, a Dumaszínház csapatának alapemberét Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor evangélikus lelkészek kérdezték hitről, humorról, az emberekben kialakuló változatos istenképekről és arról is, hogy a humorista ...

Menekültből lett a spanyol futballválogatott sztárja
Menekültből lett a spanyol futballválogatott sztárja

A labdarúgó-Európa-bajnokságon a spanyol válogatott egyik legjobbjaként játszó Nico Williamsnél kevesen tudják jobban a mezőnyből, mit jelent megküzdeni a sikerért. A szélső szülei ugyanis kis híján az életükkel fizettek azért, hogy neki és a szintén futballista bátyjának, Iñakinak jobb lehetőségeket teremtsenek. A családtagokat az elszántságuk mellett keresztény hitük és két kiemelkedően sokat segítő személy segítette át a megpróbáltatásokon.

...

Öt keresztény igazság, amit minden egyháznak vallani kellene
Öt keresztény igazság, amit minden egyháznak vallani kellene

Az Evlelkész Podcast legújabb, 68. adásában Kovács Viktor öt olyan tanítást jár körül, amelyet szerinte minden keresztény egyháznak vallania és tanítania kellene, de valamilyen oknál fogva mégsem teszi.

evelelkesz_podcast_68_adas.jpg

...

Három nagy kérdés, amely minden embert izgat
Három nagy kérdés, amely minden embert izgat

A múlt jelent jövőt. E frappáns kiindulópontból elstartolva az idő titkaiba mélyedhetünk most el. Kezünkben egy könyv, amely kétezer-ötszáz év (!) üzenetét hordozza. Benne történetekkel, a melyek emberek és a közösségek Istennel megélt tapasztalatairól vallanak a történelem adott tér-idő koordinátái között, egyszerre tekintve múltba és jövőbe – most Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetőjével.
  szabegyetem_vgyongyi.jpg

...

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_t_2.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása