Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hitvallás a haláltáborban
Hitvallás a haláltáborban

Nemrég kaptunk egy képet. A Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat kistarcsai házában lakó asszony ajándékozta a dolgozóknak. Elmondása szerint a rajz az 1940-es évek első felében készült Auschwitzban, a koncentrációs tábor egyik barakkjában. Az e világi pokolban, a lét-nemlét határán, igazi mélyponton született meg a grafika, amely Jézus passiójának egy pillanatát, állomását jeleníti meg.

szerző: Eszlényi Ákos evangélikus lelkész, kórházlelkész

...
Igazam van!
Igazam van!

Az írásom címeként olvasható mondat Besenyő Pista bácsitól hangzik el. És mivel nem teszi hozzá, hogy miben, így nem tudjuk cáfolni sem, így ebben is igaza van. Percekig mást sem csinál, mint hogy azt harsogja, neki igaza van. És ebben is igaza van. Meg ebben is…

Szerző: Hegedűs Attila

markus-winkler-yypmca32u_m-unsplash.jpg

...

Könyvekkel az éven át
Könyvekkel az éven át

Imádságoskönyv, Dietrich Bonhoeffer „öröknaptára”, elgondolkodtató tárcakötet, keresztény szimbólumokat magyarázó album, vagy épp az önismeretet segítő „útikalauz” a kínálatban. Különböző műfajok, de közös bennük, hogy egész éven át segíthetik a mindennapi lelki épülést. A Luther Kiadó az új évben is számos kötetet kínál, amelyek gazdagíthatják hitéletünket – erre mutatnak rá az alábbi személyes hangvételű könyvajánlók.    debby-hudson-erb-jxvwafo-unsplash.jpg

...

Miért menő kereszténynek lenni 2023-ban?
Miért menő kereszténynek lenni 2023-ban?

Menő vegánnak, ökocentrikusnak, „be real”-nek, önazonosnak, sportosnak és lazának lenni. De miért lenne menő kereszténynek lenni? – Miért ne lenne menő?? Összegyűjtöttünk huszonhármat a végtelenségig sorolható válaszlehetőségek közül, amelyet ki-ki kiegészíthet továbbiakkal a saját tapasztalatai alapján. Megannyi ok a hálaadásra és az örömre, amely felér egy jó kis lelki zuhannyal.

Szerző: Kinyik Anita

william-white-tzcppmjaohu-unsplash_1.jpg

...

Ökumené, létezik egyáltalán? – Szóbanforgó Podcast #4
Ökumené, létezik egyáltalán? – Szóbanforgó Podcast #4

Ezer év után végletesen és véglegesen (?) is kettészakadt az egyház? Szüksége van a kereszténységnek ökumenikus imahétre? Kinek mit jelent ma az ökumené? Közelednek egymáshoz egyáltalán a keresztény egyházak ezt az alkalmat leszámítva is? – ezekre a kérdésekre is keresik a választ a  Szóbanforgó Podcast negyedik adásának résztvevői.

szobanforgo4.jpg

...

Két nap, négy látnivaló a téli Bécsben
Két nap, négy látnivaló a téli Bécsben

Sétakocsikázás a fehér lovak húzta konflison, egy szelet eredeti wiener Schnitzel és egy Mozart csokigolyó minden időben kiváló indok arra, hogy elutazzunk az egykori császári fővárosba, Bécsbe. Ha jó sorsunk télvíz idején két napra Ausztria kulturális székhelyére vezérel, és inkább benti programokra vágyunk, ezt a négy látnivalót semmiképp se hagyjuk ki!

Szerző: Boda Zsuzsa
konlis_becsben.jpg
...

„Slow life” hívők és a legnagyobb időmenedzser
„Slow life” hívők és a legnagyobb időmenedzser

Aki a helyén van, aki arra figyel, amire érdemes, tudja a dolgát, (jó) időben van: nem rohan és nem szöttyög. Időben odaér mindenhova, nem korábban, nem később. Időben reagál. Érzi, mikor kell lassítani, mikor kell „csipkednie magát”, mindezt mégsem görcsösen teszi, hanem mintegy ösztönösen kapcsolódva minden körülötte élőhöz, együtt haladva, áramolva az órák, napok, hónapok, évszakok ritmusával…

Szerző: Kinyik Anita
lukas-blazek-uavyasdkzq8-unsplash.jpg

...

Szoktam vagy rászoktam?
Szoktam vagy rászoktam?

Olykor-olykor, ha az élet lecsendesedett körülöttünk, a konyha összetakarítva, a srácok lefekvéshez készülődnek, a feleségemmel megiszunk egy deci bort. Ezzel mintegy jelezzük, hogy mára már nem tervezünk semmit, nincs hajtás, csak beszélgetés, olvasgatás vagy tévénézés, rosszabb esetben rövid „kütyüzés”, böngészés a mobilon, de semmi komoly. A laptop lezárva, mára már nincs más, csak a pihenés. A többi ráér holnap.

Szerző: Hegedűs Attila

vinicius-amnx-amano-v1zginvpumm-unsplash.jpg

...

Kulturális élmények az ünnepekre
Kulturális élmények az ünnepekre

Tárgyi ajándék helyett sokan élményt kérnek-adnak az ünnepekre. Hogy megkönnyítsük a választást, négy olyan színházi és mozielőadást ajánlunk – családi filmtől a drámáig, egyfelvonásos vígjátéktól a kamara-előadásig –, melyek akár a közös gondolkodás, akár jó hangulatú beszélgetések alapjait adhatják az ünnepek alatt és után.

Szerző: Kézdi Beáta toktok2.jpg...

Ő meglátogat téged, te látogasd meg őt!
Ő meglátogat téged, te látogasd meg őt!

Jürgen Moltmann – német református teológus – az ádventi imádságában egyértelműen fogalmazza meg az ünnepi várakozás lényegét: „Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteledet.” Hiszen valóban az Úr eljövetelét hirdeti a négyhetes ádventi időszak. Valóban az Úr érkeztéről ad hírt a karácsonyi üzenet. Minden évben újra és újra hallhatjuk az ünnepen: nyisd meg szíved, hogy szállást vegyen, s benne lakozzon a mennyei Király.

Szerző: Arató ...

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

 

 evelet_elofizetes.png
Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása