Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Prőhle Gergely: Mit kezdjünk a pünkösddel 2024-ben?
Prőhle Gergely: Mit kezdjünk a pünkösddel 2024-ben?

Mit is kezdjünk pünkösddel és a róla szóló tudásunkkal a 21. század első negyedének vége felé, a háború árnyékában, nem épp konfliktusmentes európai uniós tagságunk huszadik évfordulója után néhány nappal? Erre a kérdésre válaszol ünnepi jegyzetében   Prőhle Gergely korábbi berlini és berni nagykövet, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője.
berlini_dom_szentlelek_flickr.jpg...

Lesz még egyház 400 év múlva?
Lesz még egyház 400 év múlva?

Jövőbe mutató, a jelent is érintő, ám a válaszokat a múltban is kereső tartalommal jelentkezik legfrissebb adásában az Evlelkész Podcast. Kovács Viktor az idén 400 éves bokodi evangélikus gyülekezet templomában tartott előadásában öt pontban vázolta a 21. század kihívásait, amelyek meghatározzák az egyház jövőjét. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi lelkésze azt a kérdést járta körül, hogy vajon lesz-e még egyház 400 év múlva…
evlelkesz_lesz_e_egyhaz_400_ev_mulva.jpg
...

Hogyan érhetjük el a Z generációt?
Hogyan érhetjük el a Z generációt?

A legnagyobb nehézség, a legégetőbb feladat ma minden egyház számára az, hogyan érheti el a fiatalokat. Sokszor hallottuk már: „Bezzeg a mi időnkben! Akkor ötven konfirmandus volt, akkor még jártak templomba a fiatalok, volt ifjúság, nem kellett noszogatni őket! A mai fiatalok csak a telefonjukat nyomkodják, nem járnak templomba, közösségbe.ˮ Sűrűn találkozhatunk ezzel a „bezzeg” gondolkodással – de mit lehet tenni a mai fiatalokért?

Szerző: Szlaukó-Bobál ...

Puzsér Róbert: Isten látja a szívemet, minden fájdalmamat, félelmemet
Puzsér Róbert: Isten látja a szívemet, minden fájdalmamat, félelmemet

Hogy egy Isten nélküli világban éljek, számomra soha nem volt elfogadható. Mindig is úgy éreztem, hogy ha nincs Isten, akkor a jó és a rossz fogalmainak sincs értelme – akkor nincs is erkölcs, legfeljebb a hatalmon lévők önkényes törvényei szabályozzák az életet, mert ugyan mi rendeli be az érvény fedezetét a bűn és az erény mögé? 

Szöveg: Puzsér Róbert | Fotó:  Jesper Noer / sxc.hu
_jesper_noer_praying_hand_small.jpg

...

Földön kívüli tükör embereknek – mit üzen a Resident Alien?
Földön kívüli tükör embereknek – mit üzen a Resident Alien?

A Resident Alien című tízrészes filmsorozat első évada hozta azt az izgalmas élményt, amelyet igazán szeretek a sci-fi műfajban – amikor az alkotók által elképzelt világ olyan mély üzeneteknek kölcsönöz izgalmas díszletet, melyek tükörként szolgálnak az ember számára. A sorozat humoros, néha kicsit fekete humoros társadalomkritika, amely a fő karakter, egy földönkívüli szemszögéből nézve az emberiségnek, így nekem, nekünk is üzen.

Szöveg: Balczó ...

„Amit nem tanítunk meg, azt nem is várhatjuk el”
„Amit nem tanítunk meg, azt nem is várhatjuk el”

Hétéves kor alatt mobiltelefont adni a gyerekek kezébe a felnőttek igénye. Az ő életvezetésüket, mindennapjaikat könnyíti meg – idézte az Evangélikus Életnek adott címlapinterjújában Steigervald Krisztin tréner, mentor, generációkutató Pál Feri katolikus papot, mentálhigiénés szakembert.
steigervald_krisztian_generaciokutato_foto_magyari_marton_1.jpg
...

Önismeret bűnvallás nélkül = önbecsapás?
Önismeret bűnvallás nélkül = önbecsapás?

Teljes lehet-e az önmagunk megismerése anélkül, hogy előbb megvalljuk a bűneinket? Vagy fordítva, az önismeret vezet el a bűnbánatra? Mi a kapcsolat a kettő között, létezhetnek-e egymás nélkül, és mi a célja mindennek az életünkben? Erről beszélget a három szolgatárs: Nagy Zoltán esperes Békéscsabáról, Lázárné Skorka Katalin espereshelyettes Mezőberényből és Zsíros András korábbi gerendási lelkész.

onismeret_kotoszo_eros_var_podcast_foto_freepik.jpg

...

A kegyelem szó bemocskolódott, vissza kell venni a tiszta értelmét!
A kegyelem szó bemocskolódott, vissza kell venni a tiszta értelmét!

A „kegyelmi ügyként” elhíresült botrány következtében a kegyelem szó használata zavart keltett a hazai keresztény közösségekben, hiszen a téma jogi és politikai nézőpontjai árnyékot vetettek a fogalom spirituális és teológiai mélységére – állapítja meg legújabb videójában Kovács Viktor evangélikus lelkész, aki szerint többek között a kegyelem  szó írja le legjobban Isten hatalmas szeretetét és cselekedetét.
kegyelem_jog_teologia.jpg
...

A magyarok leleményessége nem ismerte a határokat
A magyarok leleményessége nem ismerte a határokat

„Nekem a saját anyám azt tanította: más embertől lopni bűncselekmény, az államtól dicsőség” – mondja a rendszerváltás környéki vonatjegy-hamisítások egyik főszereplője. És ha ez egy negyvenöt évnyi kommunizmus és a vasfüggöny mögé szorított, utazásra csak nagy ritkán lehetőséget kapó generáció egyik tagjának szájából hangzik el, akkor emiatt valahogy mégsem tudunk egyből rendőrért kiáltani. Bár nem helyeseljük, de elfogadjuk, hogy egyesek sok ...

süti beállítások módosítása