Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Kinek és minek szól a harang?
Kinek és minek szól a harang?
Végre itt a nyár, az utazás, a pihenés ideje! A nyaralásból sokféle emléket hozhatunk haza: hűtőmágnest, kagylókat vagy épp helyi finomságokat. Gondoltatok már arra, hogy harangszót tegyetek el emlékbe? Ha nem, akkor most bemutatunk egy igazi gyűjtőt. 
Szerző: Stifner-Kőháti Dorottya
harang_pszlorinc-109_kicsi.jpg

...

Ragadós példa – véleménybuborékok vs. viselkedés
Ragadós példa – véleménybuborékok vs. viselkedés

„Nem adhatok mást, csak mi lényegem.” Madách Imre Az ember tragédiájának első színében Lucifer szájába adja ezt a nagyon őszinte mondatot. Akinek van gyereke, annak nem pszichológiai könyvekből kell megtanulnia a néha fájdalmas, néha felszabadító igazságot: azt fogják utánozni, amit teszel. Mondhatsz közben bármit is.

Szerző: Bartha István balassagyarmati evangélikus lelkész 
velemenybuborekok.jpg

...

Mennyei derű, avagy humor az egyházban
Mennyei derű, avagy humor az egyházban

Hadd meséljem el az első találkozásomat a humorral az egyházban! Édesapám nagyon szeretett utazni, világot látni. Hatalmas történelem- és földrajztudása a templomokban, várakban és múzeumokban mutatkozott meg számomra. Amint megérkeztünk valahova, édesapám elmondott minden fontos dolgot a helyről, annak történetéről. Majd bejártuk az épületet, fotók készültek, és már indultunk is a következő úti cél felé. Már-már veszélyes dózisban kaptam ...

Hajnal a tengeren, Jézus a fedélzeten
Hajnal a tengeren, Jézus a fedélzeten

Intenzív hajnalom van. Itt vagyok egy óriási, gyönyörű hajó fedélzetén. Éppen a Finnországhoz tartozó Åland-szigetek „fővárosából”, Mariehamnból hajózunk ki, ahol Észtországból Svédország felé haladva kötöttünk ki, hogy néhány tucat autó elhagyja a kétszáztizenkét méter hosszú Baltic Queent.

Szerző: Balczó Mátyás

kicsi_hajnal_a_tengeren_balczo_matyas.jpg

...

500 liter bor, avagy Jézus első csodája
500 liter bor, avagy Jézus első csodája

Amikor Jézusról elmélkedünk, akkor ritkán gondolunk bele abba, hogy ő teljesen ember is volt, nem csak Isten. És bizony neki is voltak barátai, rokonai, akikkel szívesen együtt töltötte az idejét, sőt együtt ünnepelt, mulatott. Olyannyira így volt ez, hogy első csodáját – a víz borrá változtatását – is egy lakodalom közössége tapasztalhatta meg.

Szerző: Kovács Viktor

kelsey-knight-udj2td3wksy-unsplash.jpg

...

Pogó és Jézus
Pogó és Jézus

„Miközben én csak teljes káoszt és agressziót, rendenkívüliséget láttam, odabent valójában volt rend, amelynek csak egy szabálya volt: vigyázz a másikra! Nem írott szabályzata volt, hanem belső rendje. Ettől persze nem lettem lelkes pogózó, de már másként tekintek rá” – írja Hegedűs Attila a pogózáson túlmutató jegyzetében.

phil_cvlt-750x492_pogo_tanc.jpg
...

Pünkösd galambja
Pünkösd galambja

Csőrében zöld ágat tartó fehér galamb grafikája jelent meg február 24-e után szinte „pillanatokon belül” több (száz)ezer Facebook-felhasználó profilképén. Az egyszerűségével ható grafika Picasso híres békegalambját idézi, amelyet a mester 1949-ben született lányának, Palomának (a spanyol szó jelentése: galamb) kanyarított. Louis Aragon költő pedig a béke-világkongresszus plakátjára tette, talán abban a reményben, hogy a második világháború ...

Mi pünkösd értelme?
Mi pünkösd értelme?

Nincsenek illúzióim: nagyon kevesen tudják, mit is ünneplünk pünkösdkor . Úgy érzem, az emberek egy részét nem is érdekli különösebben ez az ünnep: „Még egy hosszú hétvége, újabb esély a wellnesshétvégére. Legalább kitolódik egy nappal a sokak által nehezen megélt hétfői munkakezdés.” De miben ragadható meg valójában pünkösd ünnepének lényege? Mitől lesz több, mint egy extra szabadnap?

Szerző: Nagy Zoltán lelkész

elia-pellegrini-s57ope8v5ca-unsplash.jpg

...

Lelki világháló, avagy minden, amit pünkösdről tudni szeretnél – podcast
Lelki világháló, avagy minden, amit pünkösdről tudni szeretnél – podcast

Ki az a Szentlélek? Miért küldte el nekünk Jézus? Mit kell tennünk, hogy megváltoztassa életünket? Egyáltalán, hogy lehet elmondani, szavakba önteni az elmondhatatlant? A történet – amelyet üdvtörténetnek is szoktunk nevezni – Jézus születésével, golgotai kereszthalálával, feltámadásával és mennybemenetelével nem ért véget. Sőt, a feltámadás utáni ötvenedik napon valami olyan történt, ami azelőtt soha sehol. Valami új kezdődött! Titokzatos ...

Mennyit tudsz pünkösdről? – kvíz
Mennyit tudsz pünkösdről? – kvíz

Most tesztelheted tudásodat! Mindent tudsz pünkösd ről, vagy nem nagyon érted, mit takar ez a munkaszüneti nap a naptárban? Ismered pünkösd jelképeit ? A tíz kérdés után most mindenre fény derül!

cullen-zh-hizrnstzni0-unsplash.jpg

Ha kitöltötted ünnepi kvízünket, írd meg eredményedet Facebook-oldalunkon

Pünkösd
ünnepéről itt olvashatsz bővebben.

A gyerekek keresztje
A gyerekek keresztje

Gyereknap. Kinek mi jut róla eszébe? Majális, trambulin, ugrálóvár, vattacukor. Egy szép nyári nap, amikor jól érezzük magunkat együtt. Csupa olyan szórakozás, amelyet az én gyerekeim már ismernek. Valamiért mégis gombóc van a torkomban. Nem tudok a gyereknapra rózsaszín ködfelhős, gyerekkacagással teli pillanatként tekinteni. Arra gondolok, hogy míg az én gyerekeimnek ez a felhőtlen öröm természetes, addig más gyerekeknek mindez elérhetetlen álom marad. ...

Mi a baj a keresztény jobb- és baloldallal?
Mi a baj a keresztény jobb- és baloldallal?

Minden ember tagja a társadalomnak, és akár akarja, akár nem – bár maga is enyhíthet rajta, de – hatással van az életére, ami a „közösben” történik. A hívő ember sem kivétel ezalól. A társadalmi folyamatok, helyzetek, állapotok hatással vannak a hitünkre, és – reménység szerint – a hitünk is hatással van a társadalmi létünkre s talán magára a társadalomra is. Éppen ezért természetszerű, hogy hit és politika összekapcsolódik. És igen, már ...

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

fuszal_a_folyoban_honap_konyve.jpg
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása