Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mi a baj a keresztény jobb- és baloldallal?
Mi a baj a keresztény jobb- és baloldallal?

Minden ember tagja a társadalomnak, és akár akarja, akár nem – bár maga is enyhíthet rajta, de – hatással van az életére, ami a „közösben” történik. A hívő ember sem kivétel ezalól. A társadalmi folyamatok, helyzetek, állapotok hatással vannak a hitünkre, és – reménység szerint – a hitünk is hatással van a társadalmi létünkre s talán magára a társadalomra is. Éppen ezért természetszerű, hogy hit és politika összekapcsolódik. És igen, már ...

Az Ultrabalaton lelkészszemmel
Az Ultrabalaton lelkészszemmel

Az idei Ultrabalaton futóversenyen ismét részt vehettem az evangélikus lelkészek csapatában. Negyedszer volt alkalmam vállalni a Balaton-kerülő kihívást, de idén csak egy jelképes távot futhattam tavalyi műtétem miatt. Azonban biciklivel végigkísértem az egész kört. Szubjektív élménybeszámoló.

Szerző és fotók: Stermeczki András

ultrabalaton2022_stermetzky_andras.jpg...

Jobbá tesz minket az imádkozás?
Jobbá tesz minket az imádkozás?
Beszélgetni jó, egymással és Istennel is. De hogyan szólítsuk meg Istent, ha nem nagyon találjuk a szavakat? S mi értelme az egésznek: jobbá tesz az imádkozás? Köztünk élő kortárs evangélikusok segítenek! Őszinte történetek, szívből jövő gondolatok tárháza az a könyv, amelyben ki-ki névvel is vállalja esendőségét, örömét, bánatát, s ezáltal összeköt minket is Istennel és egymással. Imádkozz velünk! – mondja a kötetet szerkesztő dr. Szabó Lajos ...
A menekülő édesanyák Isten ígéretének beteljesítői
A menekülő édesanyák Isten ígéretének beteljesítői

A háború kitörése óta egy visszatérő álom gyötör. Azt álmodom, hogy éjszaka zörgetnek, és én tudom, hogy azonnal el kell menekülnünk. Fejvesztve próbálom összegyűjteni a gyerekeket, de egyedül vagyok, és érzem, hogy túl lassan haladok, nem tudom őket elég gyorsan öltöztetni, kifutok az időből, mert mindjárt ránk törik az ajtót.

Szerző: Kovács Barbara

piliscsaba-151.jpg

...

Hogyan tudná az egyház megszólítani a fiatalokat?
Hogyan tudná az egyház megszólítani a fiatalokat?

Evangélikusok vagyunk – jövőt építünk címmel zajlott le a Kötőszó Live beszélgetéssorozat negyedik, záró epizódja. Az április 19-i alkalom fókuszában az oktatás állt. Miért különleges egyházi iskolában tanulni vagy tanítani? – járta körül a kérdést Nagy Ildi egy érintett diákkal és pedagógussal.

Szerző: Vitális Judit

john-schnobrich-2fpjlaymqta-unsplash.jpg

...

A bucsai mészárosok is keresztények?!
A bucsai mészárosok is keresztények?!

A több mint ötven napja tartó ukrajnai háború eddigi egyik legtragikusabb és legembertelenebb fejezete a bucsai mészárlás. Megtörtént azoknak a tömegsíroknak a feltárása, amelyekben bizonyítottan civil ukrán áldozatokat találtak elhantolva, névtelenül, jelöletlenül. Az áldozatok testén brutális kínzások nyomai fedezhetők fel, többségüket gyaníthatóan kivégezték.

 Szerző: Homoki Pál evangélikus lelkész


ukran_asszony_a_haboruban.jpg
...

Nincs is igazi húsvéti hangulatunk? – Mit lehet tenni?
Nincs is igazi húsvéti hangulatunk? – Mit lehet tenni?

Az ünnepek felerősítik azt az érzést, hogy régen minden jobb volt. Jó visszaemlékezni régi idők húsvétjaira. Amikor még nagy családi összejövetelek voltak a nagyszülői házban. Amikor még jobban átéreztük húsvét ünnepének boldogságát, mint ma. Vajon mi ennek az oka? Pusztán csalóka romantikus érzés? Vagy valami megváltozott? Hogyan tudjuk megélni 21. századi módon a húsvéti örömöt a lehető legteljesebben?

Szerző: Nagy Zoltán evangélikus lelkész |  ...

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

majusi_konyvakcio_kotoszo.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása