Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hogyan került a Dalfutár a Deák téri gimnáziumba?

A sokak által kedvelt Dalfutár című műsor hetedik évadának utolsó részének szemfülesebb nézői észrevehették, hogy az első percekben a Deák Téri Evangélikus Gimnázium épületében járunk, ott ismerkedhetünk meg a dalszerző műsor éppen aktuális zeneszerzőjével, és most ráadásul még egy különleges kórussal is. Annak jártunk utána, hogyan került egy afáziás betegekből álló énekegyüttes a budapesti belvárosi lutheránus iskolába.

Szerző: Kötőszó
dalfutar_deak_teri_evangelikus_iskola.jpg

Hajós András zenész-televíziós YouTube-on követhető műsora az együttműködésről szól, arról, hogyan képesek különböző ízlésű, stílusú, életkorú vagy akár világnézetű emberek egy közös célért/dalért dolgozni, egyéni érdekeiket félretéve alkotni. Az elmúlt években fiatal, feltörekvő zenészektől egészen a hazai sztárokig mindenki megfordult már a műsorban, amelyben egészen izgalmas dalok is születtek. A készítők pedig a népszerűséget arra is felhasználják, hogy egy-egy különleges betegségre, nehéz helyzetben élőkre vagy olyan tevékenységre hívják fel a figyelmet, mint például a zeneterápia.

A hetedik évad záró részében a stroke-on – szélhűdésen, agyvérzésen – átesett betegeken volt a fókusz, ugyanis a Hangadó együttest afáziás emberek alkotják. A stroke után a mozgással és a beszéddel is küzdő pácienseknek az éneklés kifejezetten sokat segít, mivel az egy más agyterületet mozgat meg.

A kórus vezetője, Fekete Zsófi elmondta: „Nagyon szeretünk felkéréseket elvállalni, mert akkor nem terápiára jövünk, hanem felkészülünk egy fellépésre, és aztán mi vagyunk azok, akik terápiát adnak a világnak.” A Hangadó együttes tehát a Dalfutár évadzáró részében a műsor részeként Létray Ákos zeneszerzővel és Hajós Andrással együtt énekelte Létray egyik slágerét.

De hogyan került a kórus és ezáltal a műsor is a Deák Téri Evangélikus Gimnázium épületébe? Erről már Kézdy Edit igazgatót kérdeztük. „A Hangadó együttes két éve a Belvárosban keresett magának próbahelyszínt. Cserháti Péteren, az Országos Mozgásszervi Intézet Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet campusának orvos igazgatóján keresztül – aki evangélikus – jutottak el hozzánk. Ő írt nekem, hogy az intézetükben rehabilitált stroke-os betegek számára alapította Fekete Zsófi ezt a zeneterápiás kórust, és kérdezte, tudnánk-e nekik helyet adni. Igent mondtam. Rendkívül örülök, hogy ez a foglalkozás nálunk talált helyet. Fontosnak tartom ezt a zeneterápiás kezdeményezést. Zsófi egy önkéntessel dolgozik, de tervezzük, hogy a gimnáziumból is csatlakozzanak önkéntes diákok énekelni, ezzel is segítve a daltanulást és a gyógyulást.”

Mint megtudtuk, a kórus hetente egyszer próbál a könyvtárban, az épület földszintjén, hiszen a tagok legtöbbjének nehezére esik a mozgás. Ugyanakkor különleges alkalmakkor a díszterem a helyszín, ahova most már lifttel tudnak feljutni az énekesek.

„Roppant büszke vagyok, mert éppen azért építtettünk liftet az épületbe, hogy mozgássérült diák is járhasson az iskolába, vagy hogy a nehezen mozgó vendégek a díszterembe fel tudjanak jutni” – mesélte Kézdy Edit igazgató.

Az említett Dalfutár-adás, benne a Hangadó együttes közös éneklése és beszélgetése Hajós Andrással és Létray Ákossal megtekinthető a YouTube-on Dalfutár 7 – Negyedik csapat 1. rész címmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5817899249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

kotoszo_konyv_akcio.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása