Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Lemondani, de nem egymásról!

Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is!

Vitális Judit

samuel-mcgarrigle-gvrrtalj3lu-unsplash_1.jpg

Ó, a lemondás megy nekünk, belejöttünk ebben a két évben! Nem találkozhattunk személyesen? Sebaj, hívtuk egymást videóchaten. Rendszeresen az utolsó pillanatban kellett újraterveznünk a programjainkat? Legalább gyakoroltuk az alkalmazkodás képességét, és egyre rugalmasabbá váltunk a kihívások kezelésében. – Félig-meddig ironikusan írom persze mindezt, a mérgező pozitivitásról is számos cikk született az utóbbi időben.Hogy miről jutott eszembe ez az egész? Kezdődik a böjt, az önmegtartóztatás ideje. Az ószövetségi eredeti értelmezés szerint ilyenkor ételt, italt vonunk meg magunktól. A modern felfogás szerint persze nem feltétlenül a hústól tartózkodunk, hanem például a mérték nélküli internetezést vagy a felesleges vásárlást (kinek minek a hiánya okoz ugyebár nagyobb gyötrelmet) próbáljuk legalább szűk keretek közé szorítani, de lehetőleg teljesen elhagyni.

A böjt lényege ugyanakkor nem merül ki ennyiben, sőt. Spirituális értelemben a fő célja az, hogy közelebb kerüljünk Istenhez. A böjt vallástörténeti, illetve pszichológiai aspektusairól olvashatnak az Evangélikus Hittudományi Egyetem két oktatójával, Kőszeghy Miklóssal és Seben Glóriával készített összeállításban.

A húsvétot megelőző negyven nap intenzív lehetőséget ad arra, hogy Isten jelenlétében formálódjunk. Ez a gondolat, tudniillik hogy az Atya kezében mi vagyunk az agyag vagy a nemesfém, visszaköszön egy másik cikkben is. Miklós Rita ékszertervező és -készítő újpesti műhelyében fogadta kolléganőnket. Nemcsak evangélikus identitásáról és a hivatásához vezető útról, hanem a külső-belső szépségről is szó esik a beszélgetésben.

De visszatérve még egy gondolat erejéig a böjtre: Baranyay Csaba a jegyzetében arra figyelmeztet, hogy óvakodjunk a magánytól, és ne mondjunk le egymásról.

b1_22_07-08.jpg

Fizessetek elő az újságra a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Borítókép: Unsplash.com/Samuel McGarrigle

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9017759250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

 

 evelet_elofizetes.png
Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása