Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Milyen 2021 mérlege? – Egy evangélikus lelkész gondolatai

Hogyan éltük meg a 2021-es évet egyénként és közösségként lelkünkben? Összegzésünk szűrője lehet a 2021-es év igéje: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!” (Lk 6,36) Ennek fényében gondoljuk most végig közösen az elmúlt 365 napot.

Szerző: Homoki Pál

ujev_pezsgo.jpg

Egy-egy naptári év vége az összegzésről, a számvetésről szól legtöbbünk életében. Így tesznek a vállalatok, cégek, szervezetek, pártok, így tesznek a különböző híroldalak, weblapok is, felemlegetve legolvasottabb vagy éppen legtöbb interakciót kiváltó írásaikat. (A Kötőszó blog éves összefoglalója itt olvasható.) És így teszünk mi, magánemberek is, amikor végignézünk eltelt 2021-es évünkön.

Kevesen tudják, de az egyházak is végeznek számvetést. Még ha egyházi évben is gondolkodnak, advent első vasárnapjával kezdve és örök élet vasárnapjával zárva az egyházi esztendőt, hivatalos statisztikáikat ők is a naptári évhez igazítva végzik el.

Számos gyülekezetben hagyomány, hogy óév vagy újév napján a lelkészek felolvassák az istentiszteleteken a népmozgalmi adatokat: hány embert kereszteltek, hányat temettek, hány fiatal pár indult el áldással, kéz a kézben, házasságban a templomok oltára elől, hány fiatal és felnőtt kért megerősítést a konfirmációban, hitet téve a Krisztushoz tartozás, az elköteleződés mellett… Van, ahol felolvassák az éves perselypénz és adományok pontos összegét is, megköszönve mindenki egész éves gyülekezetépítő munkáját, imádságos szeretetét, adományait, kétkezi segítségét, mindazt, amivel Krisztus földi egyházának, gyülekezeteinek életét segítették. 

Létezik azonban egy másik számvetés is. Egy belső, lelki összegzés. Hogyan éltük meg a 2021-es évet egyénként és közösségként lelkünkben? Lelki összegzésünk szűrője pedig legyen most a 2021-es év igéje, amellyel egy éve indultunk: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!” (Lk 6,36)

Megfogadtuk-e, éltük-e az irgalmasság cselekedeteit 2021-ben? Vagy alkalmazták-e velünk szemben, megtapasztaltuk-e mi magunk az irgalmasságot? Engedett-e el minket büntetés nélkül rendőr, apróbb hiányosságot észlelve igazoltatás során? Hányszor adtuk át a helyünket időseknek, várandós anyukáknak a buszon vagy a villamoson? Gorombáskodtunk-e bárkivel is, amikor az merő feledékenységből vagy figyelmetlenségből maszk nélkül lépett be egy helyiségbe, pedig öles betűkkel ki volt írva az ajtóra, hogy anélkül belépni tilos?

Irgalmasok, türelmesek voltunk-e a párunkkal, a gyermekeinkkel, vagy a megszokottól eltérő legkisebb elhajlást is irgalmatlanul helyretettük és nem hagytuk szó nélkül? Irgalmasok, türelmesek és elnézőek voltunk-e a bankban, az üzletben, a benzinkúton, a kórházban, amikor hullafáradt ügyintézők, orvosok, nővérek álltak velünk szemben, vagy vertük az asztalt, és emlegettük, hogy, de nekünk ez jár? És megfordítva: ott volt-e még bennünk a porba gyalázott hivatástudatunk romjain sarjadó, még éppen jelen lévő keresztényi szeretet, irgalom az egészségügyben a negyvenhatodik, covidos hozzátartozója után érdeklődőnél, sopánkodónál, vagy egyszerűen elküldtünk mindenkit szemrebbenés és információ nélkül?

Miként éltük meg, hogy zárva vannak a templomok? Miként éltük meg az online istentiszteleteket és azt, hogy miközben a monitor túlsó oldalán olvassák az igét, imádkozzák a Miatyánkot, és áldást közvetítenek, azalatt megfőzünk, tisztába tesszük a gyereket, vagy éppen borotválkozunk a fürdőszobában?

Mennyire lettünk passzívak? Távol maradtunk a vírushelyzetre hivatkozva mindentől, ami nem tetszik, amihez nincs kedvünk, de ugyanúgy járunk szórakozni, fürdőkbe, baráti találkozókra…?

Mindenki maga vonhatja le 2021 igei szűrőn át lecsepegő mérlegét. Ott volt-e benne az irgalmasság, láttuk-e, gyakoroltuk-e? Aki bizonyosan ott volt velünk, az az irgalmas Isten. Mert élünk. A nyári „ablakot” kihasználó friss házasok nyereséggel, sokan szeretteik elvesztése miatt veszteséggel, de mindenekelőtt szívünkben legfőképpen hálával tekinthetünk 2021-re. Mert velünk volt Isten, megőrzött és végigvitt ezen az éven is végtelen irgalmával. Hála neki érte!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1616799736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása