Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

3+1 vallásos sorozat, amitől leesik az állad!

Odakint esik az eső, vírus van, de itt a hétvége, be lehet kuckózni a kanapéra egy nagy tál pattogatott kukoricával, és be lehet kapcsolni a kedvenc sorozatunkat. Íme, 3 + 1 ötlet szerkesztőink tollából, hogy mit nézz, ha egy kis keresztény töltetre is vágysz a képernyőn.

Szerző: KötőSzó

jeshoots-com-ppyoqgszdm4-unsplash.jpg

Isten belájkolt (Szebenszki Noémi)

Már a sorozat címe felkelti az érdeklődést, hiszen nem megszokott Isten nevét ilyen kontextusba helyezni. Az eredetileg a CBS-en futó amerikai drámasorozat címe – God Friended Me – szó szerint: Isten ismerősnek jelölt. A sorozat első évada 2018-ban készült el, a második, záró évad pedig 2020-ban debütált. Magyarországon a sorozat első évadát az RTL Klub tűzte képernyőre, a második magyar premierjéről egyelőre még nincs hír.

isten_belajkolt_kep.jpg

Ha Isten bejelöl, vissza kell igazolni (forrás: rtlmost.hu)

A történet szerint a főszereplőt, Milest (Brandon Micheal Hall) bejelöli Facebookon egy „Isten-profil.” A call centerben dolgozó ateista fiatal hitetlenkedve ugyan, de kíváncsiságból visszaigazolja „Istent.” A titokzatos profil ezután rendszeresen új ismerősöket ajánl neki. Miközben Miles kapcsolatba kerül ezekkel az emberekkel, kölcsönösen megváltoztatják egymás életét. Olyan fontos, sokat vitatott témák is előkerülnek, mint a korrupció, a megbocsátás vagy a halál.

A főhős egy családi tragédia miatt távolodott el Istentől, egyúttal lelkész édesapjától is. Miles olyannyira elvesztette az Istenbe vetett bizalmát, hogy podcastadást készít Isten nemlétéről. Miközben a titokzatos profil után nyomoz, vele tart barátja, Rakesh (akit a Pi életéből ismert Suraj Sharma alakít) és a fiatal újságíró, Cara (Violett Beane). A nagy kérdések feltárása mellett a szereplők kapcsolatrendszerének alakulása is izgalmas. A karakterek szimpatikusak, a történet elgondolkodtató. A sorozat nemcsak Isten létezésének és az emberekhez való kapcsolódásának kérdéskörét igyekszik közelebb hozni, hanem az emberek közötti viszonyok fontosságát is fókuszba helyezi.

„Az, hogy ennyi embernek segíthettem, megtanította, hogy legyen hitem és bizalmam az emberiségben, hogy higgyek másokban. Ez pedig engem is megváltoztatott” – jelenti ki Miles.

Mindemellett természetesen ezt a sorozatot is érdemes kritikus szemmel nézni. Lehetnek benne olyan gondolatok, amelyekkel nem tudunk teljes mértékben azonosulni, mégis üdítő a sorozat megközelítésmódja, hangulata. Minden rész után összességében pozitív érzettel állhatunk fel a képernyő elől.

Az első évad angol nyelvű előzetese:

A Szolgálólány meséje (Torda Eszter)

Az elmúlt évek egyik legmegrendítőbb sorozata, A szolgálólány meséje egy Margaret Atwood 1985-ös regényéből készült adaptáció. Mind a sorozat, mind a könyv a jövőben játszódik, a képzeletbeli Gileád világában: egy sötét, komor és rendkívül patriarchális országban. Az Egyesült Államok kormányát megdöntő radikális vallási közösség létrehoz egy teljesen új államot, amelyet a Bibliában elhangzó parancsolatokra és erkölcsi tanokra épít. A férfiak az abszolút hatalommal bíró kormányzók és döntéshozók, míg a nők vagy otthon ülve festenek és kötnek, vagy folyamatos lelki és testi erőszak áldozatai abból a célból, hogy gyermeket szüljenek Gileád fennmaradása érdekében.

Mindezt pedig az Úr akaratának értelmében, hiszen ahogyan a sorozatban többször is elhangzik: „Letekint ránk.”

handmaidstale306elisabethmoss-3.jpg

Te mit tennél: beállnál a sorba, vagy a végsőkig harcolnál az igazadért? (Forrás: Time.com) 

A sorozat sok fontos kérdést felvet nemcsak a nők jogaival kapcsolatban, hanem teológiai szempontból is: meddig mondhatjuk azt, hogy valami Isten akarata, ha erőszakról és teljes terrorról beszélünk? Vajon Isten tényleg úgy véli, hogy számunkra a helyes jövő a nyilvános megkövezés, a nők megbecstelenítése és a fellógatott holttestek látványa az utcán?

A negyedik évad az elmúlt hetekben debütált az HBO kínálatában, és folytatódik benne June – azaz Offred – (Elisabeth Moss) és a piros köpenyes szolgálólányok története. A nagy kérdés az, vajon sikerül-e megdönteni egy alapjaiban romlott rendszert, vagy esetleg ránk is ilyen jövő vár-e.

Az első évad angol nyelvű előzetese:

A másik út / Unorthodox (Homoki Pál)

A Netflix négyrészes minisorozata, amelyet a megjelenése óta nagy érdeklődés övez. Viták, állásfoglalások, tiltakozó ortodox zsidó szervezetek szegélyezik az útját, közben nézőcsúcsokat döntöget. A sorozat Deborah Feldman írónő 2012-es életrajzi írását dolgozza fel, és végtelen sok kérdést fogalmaz meg, hiteles képet adva a New Yorkban élő haszid zsidóság magyar eredetű szatmári irányzatának mindennapjairól. A jelenben játszódó alkotás párhuzamos történetekben tárja elénk a főszereplő Esty (Shira Haas) életét: mielőtt és miután New Yorkból Berlinbe szökik a williamsburgi ultraortodox zsidó közösség elől.

unorthodox_1.jpg

Tényleg Isten az, aki túl sokat vár tőlem? (Forrás: Netflix.com)

A főszereplő Esthert ugyanis a nagymamája és a nagynénje neveli, és anya nélkül, alkoholista apa mellett nő fel New York egyik ortodox zsidók által lakott kerületében, Williamsburgben. Tizennyolc évesen férjhez megy a közösség szabályai szerint, és boldogan kezdi meg új életét Yankyval (Amit Rahav), akivel a házasságuk előtt csak egyetlen alkalommal találkoztak egy teára.

Nem kérdés számukra, hogy a hozzájuk hasonló fiatal párokkal együtt teljesítsék küldetésüket: „újrateremtsék a holokausztban elveszett hatmilliót”, vagyis minél nagyobb létszámú családot alapítsanak.

A „feladatteljesítés” azonban nem várt nehézségekbe ütközik a fiatalasszony számára…

Az Unorthodox előzetese:

A sorozat kritikája ide kattintva olvasható

A jó hely (Märcz Samu)

A 2016-ban bemutatott The Good Place hatalmas siker lett az egész világon. A négy évadot megélt sorozatról nehéz spoilermentesen beszélni, ezért a következőkben csak akkor olvasd tovább, ha már láttad a sorozatot, vagy ha nem zavar, ha lelövik a poént.

A készítők tudatosan négy évadra tervezték a sorozatot, és ez érződik is rajta: fordulatos, kidolgozott és nem utolsósorban van rendes lezárása.

image_2.jpg

Nálad hová billenne a mérleg? (Forrás: EntertainmentWeekly.com)

A történet ott kezdődik, hogy főhősünk, a Kristen Bell színésznő által megformált Eleanor meghal, és az életében tett cselekedetek érdemei szerint az úgynevezett jó helyre kerül, amely a keresztény mennyországnak felel meg. Csakhogy kiderül, hogy Eleanor egyáltalán nem élt olyan életet, amely alapján a jól megérdemelt helyre kellett volna kerülnie. Egy szintén a jó helyre került etikaprofesszort kér meg arra, hogy tanítsa meg neki, hogyan kell jónak lenni, remélve, hogy kiérdemli a véletlen jutalmat.

A sorozat egyik fő dilemmája az, hogy az ember tud-e elég jót cselekedni ahhoz, hogy végül beléphessen a mennyországba.

A The Good Place óvatosan helyezi kontextusba a vallást, sok esetben etikai-morális kérdéseken keresztül vezeti és gondolkoztatja el a nézőket. Ennek ellenére számos olyan pont van benne, ahol egy keresztény néző nem tud nem párhuzamot vonni a hittel.

A készítők szándékosan domborítják ki az ún. "főbűnöket" a jól kidolgozott karaktereken, mint a kevélység vagy a jóra való restség. Ennek ellenére szerethetők, és törekednek arra, hogy megváltozzanak még a haláluk után is.

A sorozatot ajánljuk mindenkinek, aki szereti a cliffhangereket, a helyzetkomikumokat és nem utolsósorban az elgondolkodtató morális kérdéseket.

A jó hely előzetese:

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3816559762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

fuszal_a_folyoban_honap_konyve.jpg
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása