Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mindenki nyer vele. Mi az? - Életet mentő ötlet Újbudán
Gáncs Tamás a kelenföldi Márton-ládáról

A kelenföldi evangélikus gyülekezet március 1-jén avatta fel az adok-kapok dobozt. A Bocskai út 10. szám alatti kelenföldi evangélikus lelkészi hivatal bejáratánál található ládába tartós élelmiszereket lehet elhelyezni a rászorulók megsegítésére. Az ételdoboz ötletének megszületésekor még nem tudhatta a gyülekezet, hogy hamarosan a feje tetejére áll a világ. A Márton-láda jelentőségéről dr. Gáncs Tamást, a gyülekezet igazgató lelkészét kérdeztük.

Szerző: Harmati Dóra 

photo-1501985361980-0805fb5d4b21.jpg

– Hogyan értékelné a láda fogadtatását?

– Az eddigi két és fél hónapos működése során a Márton-láda maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mind az „adok”, mind a „kapok” oldal igen aktív, és a kelenföldi gyülekezet közössége mellett a kerületben élők is magukénak érzik az ügyet. Olyan evangéliumhirdetés ez, ahol nem szóval, hanem irgalmas cselekedettel képviselhetjük az Isten országának értékeit. A tudatosan „kétértelmű” névválasztás is értő fülekre talált, hiszen Szent Márton és Luther Márton személyéhez sokan tudnak kapcsolódni, és benne van az a nem titkolt üzenet is, hogy a segítségnyújtásban nincs felekezeti vagy vallási törés. Summa summarum: tartalmi és formai szempontból is célba ért a kezdeményezésünk.

– Mik kerülnek a ládába?

– A ládába leginkább tartós élelmiszerek kerülnek, de nem ritka egy-egy szendvics, gyümölcs vagy zöldség elhelyezése sem. Tudatosan figyelünk arra, hogy legyen benne vitamin, pezsgőtabletta, valamint higiéniai eszközök is. A járványhelyzetben naponta tettünk bele eldobható maszkokat is, segítve így is a rászoruló testvéreinket a veszélyhelyzetben. A doboz mellett jól látható módon ki van függesztve, hogy mit várunk el a „felhasználóktól”, és az is, hogy mi az, ami nem megengedett. Ezt komolyan vesszük, és ellenőrizzük napi szinten.

– Kik élnek ezzel a lehetőséggel?

– Nagyon változó. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak olyan szegény családok, akiknek van fedél a fejük felett, de élelmiszerre nem marad már anyagi keret, így nekik óriási segítség a Márton-láda. Emellett természetesen a kerületben élő hajléktalan társaink közül is jó néhányan felkeresik a dobozt, van, aki napi rendszerességgel. Arra is figyelünk, hogy este is kerüljön ki a dobozba valami éjszakára, mert van, aki csak az éj leple alatt meri felvállalni a rászorultságát. Ezt a szempontot is nagyon komolyan kell venni, és a tapasztalatunk az, hogy reggelre mindig kiürül a láda. Az is célkitűzésünk, hogy a gyülekezetünkbe járó, nehéz körülmények között élő tagjaink is tudjanak élni ezzel a lehetőséggel, arról nem is beszélve, hogy bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy életmentő lehet a láda tartalma.

7adaf2e5-caaa-44b4-9bcd-e6be23a1f893.jpeg

– Milyen sajátos feladatokat adott a láda a gyülekezet számára?

– Napi szintű koordinációt jelent elsősorban ez a szeretetszolgálat. Emellett igyekszünk minél több helyre eljuttatni a láda hírét, leginkább a kerületi, újbudai lakosoknak. Hálás vagyok, hogy egyre több gyülekezeti tagunk aktív, legyen szó konkrét anyagi vagy nem anyagi felajánlásról vagy éppen az ételdoboz jó hírének terjesztéséről. Igazi csapatmunkára van szükség, melyben, hála Istennek, komoly és elkötelezett munkatársi közösség áll mellettem és az ügy mögött. Sokan felismerték, hogy ez nem egyszerűen segítségnyújtás, hanem hitvallásunk következménye. A szolidaritás és irgalmasság egyenesen következik a jézusi etikából.

– Alakult-e máshogy valami, mint ahogyan előzőleg elképzelték?

– Meglepetten vettem észre magamon, hogy akár üres a doboz, akár tele, örülök neki. Később rájöttem, hogy ez maga a Márton-láda titka: mindenki nyer vele, mindenki gazdagodik általa. Áldás azoknak is, akik beletesznek, azoknak is, akik kivesznek belőle. Minden úgy alakult, ahogyan elképzeltük, mondom ezt akkor is, ha a járvány sok mindent felülírt a napi rutinunkban. De érezzük, hogy az Örökkévaló a legnehezebb helyzetben is képes erőt és reményt adni és kreatív szeretetet arra, hogy ne csak beszéljünk a hitünkről, hanem cselekedjük is meg a hitet, valahogy úgy, ahogyan erről Jakab apostol levelében olvashatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1215709680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

fuszal_a_folyoban_honap_konyve.jpg
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása