Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Van esélyegyenlőség az egyházban? – Kötőszó a Szélrózsán

2018. július 04. - KötőSzó

A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó olyan fesztivál, ahol evangélikus fiatalok találkozhatnak egymással, de valójában nem csak az evangélikusok és nem csak a fiatalok! Idén Bükön rendezik meg a Szélrózsát július 25. és 29. között. Mi, a Kötőszó szerkesztősége régóta gondolkodunk azon, hogyan lehetne felületünket az online jelenléten túl személyes párbeszéd terévé is tenni, és a Szélrózsa tökéletes helyszínt és lehetőséget biztosít ehhez. Ezért született meg az Élőszó, a Kötőszó beszélgetéssorozata, melyen az esélyegyenlőség témáját járjuk körbe. Három nap – három beszélgetés.

masodik_nap_elso_20.jpg

1. „Én mozgássérült szeretnék lenni!” (2018. július 26., csütörtök, 16:00)

Az egyik legolvasottabb Kötőszó-cikk Muntag Vincéről, a kerekesszékes fiatal evangélikus kutatóról szól. Vince részben ennek köszönhetően kezdhette meg tanulmányait tavaly szeptemberben Canterburyben. Mit tehetnek az egyházi közösségek a mozgássérültekért? Milyen teológiai és társadalmi üzenet fogalmazható meg a mozgássérültekkel kapcsolatban? Erről fogunk beszélgetni és együtt gondolkodni mozgássérültekkel és a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség képviselőivel.

2. Evangélikus fiatalok és a roma integráció (2018. július 27., péntek, 16:00)

Egyházunkban az utóbbi években gyakran esik szó a romamisszióról, de ismerjük-e, milyen rendszerszintű problémák és hátrányok érik azokat a roma fiatalokat, akik ki szeretnének törni hátrányos helyzetükből? Az Evangélikus Roma Szakkollégium egykori hallgatóival és civil szervezetek evangélikus munkatársaival beszélget Lőrincz Borbála (BAGázs Közhasznú Egyesület), Szabó Zsanett védőnő (Evangélikus Roma Szakkollégium – Alumni) és Virág Ádám szociológus (Evangélikus Roma Szakkollégium – Alumni) Laborczi Dóra moderálásával.

3. Számít-e a szavunk? – Egyház a közélet útvesztőjében (2018. július 28., szombat, 16:30)

A mai magyar közéletben úgy érezhetjük, előre leosztott szerepek vannak, ahol sokszor minden fekete-fehér. A Kötőszó blog célja kezdetektől fogva az, hogy párbeszédet kezdeményezzen és utat találjon a hiteles egyházi véleménynek a világi sajtóban is. Milyen esélyei és lehetőségei lehetnek az egyházi üzenetnek és megszólalóknak a világi médiában? Egyenlő esélyekkel indulunk egyházként, főleg kis egyházként a közélet útvesztőiben? Erről beszélgetnek: Lukácsi Katalin katolikus hitoktató, politikai aktivista, Varró Szilvia marketingszakember és dr. Fabiny Tamás elnök-püspök Laborczi Dóra és Nagy Szabolcs vezetésével.

21762658_10155688897038431_8199520268436784190_o.png

A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozóról már több írás is megjelent a Kötőszón, melyek itt olvashatók. Regisztrálni a találkozóra itt lehet. Reméljük, Bükön találkozunk!

Fotók: szelrozsatalalkozo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814004428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.