Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #22 | Újév - Földi Gábor

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat újév jegyében Földi Gábor, az Index kult rovatának szerzője készítette el.

letoltes_3_-01.jpg

Eredetileg az én Hangolódó válogatásom az újrakezdésről szólt volna. Az év első napján ugyanis rengetegen szerte a világon tesznek fogadalmat maguknak, vagy a szeretteiknek arról, hogy megváltoznak és ezt vagy azt máshogyan fognak csinálni, mint ahogy eddig. Valamiért az emberek könnyebben veszik rá magukat ilyen gigantikus változásokra, ha a naptári év is változik.

A magam részéről soha nem értettem, hogy miért lesz könnyebb ezeket a nagy lépéseket megtenni január elseje után. Hiszen akármikor is döntünk úgy, hogy elhagyunk egy régen velünk lévő rossz szokást, ahhoz egy nagy levegő kell és tulajdonképpen minden egyes alkalommal mikor nemet mondunk a kísértésnek, akkor újrakezdjük az egészet. Ez tehát egy folyamat, ami soha nem ér véget, egy olyan dolog, amit Albert Camus szinte tökéletesen foglalt össze Sziszüphosz mítoszával. 

Így tehát ez az első dolog, ami az újrakezdésről eszembe jut és az, hogy az élet minden egyes nap azt várja tőlünk, hogy újrakezdjünk valamit és tovább görgessük azt a követ, felfelé a hegyen. Zenei válogatásomban pedig olyan dalokat rendeztem sorba, amik segíthetnek erőt meríteni. Mikor nem akar az ember templomba menni, vagy edzőterembe, vagy bárhova máshova.

A főleg alternatív zenei szcénából származó előadók más más hangszerekkel, nyelvi stílussal, de számomra mind ugyanazt az üzenetet közvetítik, hogy miért érdemes élni, felgyűrni az ingujjunkat és nekiveselkedni annak a kőnek.

Számok listája:

  • The Beatles - No Reply
  • George Michael - Faith
  • Snow Patrol - Chocolate
  • Death Cab for Cutie - The Sound of Settling
  • Mumford & Sons - White Blank Page
  • Kendrick Lamar - King Kunta
  • Queen ft. David Bowie - Under Pressure
  • Coldplay - Swallowed in the Sea
  • The Submarines - A Satellite, Sea and an Ocean Behind You
  • Vampire Weekend - Everlasting Arms
  • Brandon Flowers - Lonely Town
  • Ellie Goulding - Your Song

Földi Gábor az Index kult rovatának szerzője, elsősorban tévéről, sorozatokról, filmekről és zenéről ír, akár szabadidejében is, a Régivágásúak blogra. 

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr10012080321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása