Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #17 | Advent 1

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Advent első vasárnapja alkalmából a várakozás jegyében készítettük el.

adobe_spark_1_s-01.jpg

Advent várakozás. 

Manapság nincs mindenre időnk. Rohanunk ide-oda, hogy megtegyük ezt-azt és már véget is ér a nap, a hét, a hónap, az esztendő, vagy egy egész élet. Pedig, ha eddig nem is sikerült, most érdemes megállni egy kicsit és megpihenni. Advent van.

A csendes készülődés és meghitt elmélyülés időszaka.

Bevallom őszintén, nem tudom miért négy vasárnap az adventi időszak, de örülök ennek a mennyiségnek. Nem kell azt éreznem, hogy azonnal az események közepén vagyok. Bátran elkallódhatok és visszatérhetek advent ösvényére, nem kell mindig a fókuszban maradnom. Olyan, mint egy remek várakozás egy buszmegállóban. Figyelem a kiírt perceket, mennyi van hátra utazásomig és közben csak andalgok a többi várakozó között. Még meghallgathatok egy-két számot,  vagy elmélázhatok az élet dolgain. Csak a várakozásé lesz a főszerep, semmi másé. Ez a várakozás észrevétlenül segít előhozni azt, ami a nagy zűrzavarban felismerhetetlen marad és lazán átölel, hogy itt, ebben az "unalmas" várakozásban semmin se aggódjak.

Nekem ez a csendes, meghitt várakozás advent első vasárnapja.

Mai Hangolódónkban a popkultúra legremekebb várakozásaiból szemezgettünk szokatlanul rövid, 36 percben. 

Szöveg: Nagy Szabolcs

Számok listája:

  • Jack Johnson - Sitting, Waiting, Wishing
  • Bruce Springsteen - Waitin' on a Sunny Day
  • Vulfpeck - Wait for the Moment
  • Fonográf - Az első villamos
  • Stan Getz, João Gilberto, Astrud Gilberto - The Girl from Ipanema
  • Guns N' Roses - Patience
  • Benji Hughes - Waiting for an Invitation
  • Ben Harper - Waiting on an Angel
  • John Mayer (ft. Ben Harper) - Waiting on the World to Change

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7911998416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása