Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Utolsó kommentek:

meglévő alap 2018.09.24. 21:43:53

@Ranó Matyi: Cáfolható, mikor a gazdag is hívő volt. Lásd királyok, sőt korábban a mai értelemben vett ateizmus sem volt, talán felvilágosodással kezdődött.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

meglévő alap 2018.09.24. 21:39:12

@$pi$: @kvadrillio: Durva hasonlat. Miért valaki úgy lesz gyilkos, ahogy más fizikus?

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

meglévő alap 2018.09.24. 21:35:14

@Kolompár Magneto: A dogmatikát nyilván nem tudod igazolni, legfeljebb a Bibliából, már elfogadod azt az isteni kinyilatkoztatás forrásának. A teológia is segítségül hív tudományokat nyelvészetet, filozófiát, földrajzot, irodalmat és egzegetikát, szövegelemzést stb. Jó ezek humántudományok, de mégis az ismeretek széles tárháza.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

meglévő alap 2018.09.24. 21:29:57

@tamask: Amerikában az elnök George Washington Bibliájára teszi le az esküt. Újabban már Lincoln Bibliáját is emlegetik. Tudni kell, hogy az amerikai elnökök egy Kennedy kivételével mind protestánsok voltak és valamilyen módon hívőnek vallották magukat. A mostani elnök több döntése efelé mutat. Gondolok itt az abortusz-klinikák támogatásának megvonására és az evangéliumi keresztények nyomására Jeruzsálem státusának elismerése, transzneműek katonai szolgálatból elbocsátása stb.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

meglévő alap 2018.09.24. 21:20:52

Nem vagyok az itt zajló vitának szakértője, de számomra Max Planck a kvantummechanika atyjának egyik mondása jut eszembe, akinek felmenői között teológiai professzorokat találunk mondta a következőt: „Működéséhez a vallás és a természettudomány egyaránt rászorul az Istenben való hitre. Csakhogy a vallás számára minden gondolkodás kezdetén áll az Isten, a természettudomány számára minden gondolkodás végén. Az egyiknél az alapot jelenti, a másiknál mindennemű világnézeti szemlélődés koronáját.”
Viszont az is tagadhatatlan, hogy ma már szükséges, hogy egy teológiát tanító engedtessék meg, hogy ezt mondjam tudós embernek igen sok oldalúan műveltnek kell lennie vagy esetleg más diplomával is rendelkeznie a nyelvekben főként a bibliaiban héberben és görögben. Rendelkeznie kell a saját vallásán kívül más vallások ismeretével is. Nem árt bizonyos filozófiai képzettség is, de még annyit, hogy aki ateista az nem tudom miért érdekli annyira, hogy mit tanít az egyház a saját egyetemein söpörjön a saját háza táján. Fontos az, hogy erősen felvértezett emberek kerüljenek ki a teológiáról, akik fel tudják venni a versenyt a világ kihívásaival és Uram bocsá esetleg választ is adni rá, alternatívát kínálni. Családot alapítva az életben pedig példás életet élve gyermekeiket hitben nevelve nagyobb teljesítményre sarkallva. Ami azért, ha végig nézünk a protestáns papi családokon többé-kevésbé a múltban is sikerült. Nagyon híres tudósok, filmrendezők, sőt hadvezérek kerültek ki közülük.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

$pi$ 2018.09.24. 04:02:24

@tamask: Sok igazság van abban amit írsz. Nem mindennel értek egyet teljesen, de a a lényeggel igen.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

tamask 2018.09.23. 10:43:31

@$pi$: "És ha egy vírus üti fel a fejét, akkor is félre kell állnia, mert vírusosnak lenni szabad?"

Erre írtam egy választ, de nem engedi megjeleníteni, mert meg nem engedett szót használtam benne. Hát b*s$zameg a jó éde$!

Annyi a lényeg, hogy a vírus tudományosan vizsgálható dolog. A vallás, hit meg direkt úgy lett kitalálva, hogy nehogy tudományosan vizsgálni lehessen.

Sok vallás és áltudomány abból merít valamilyen legitimációt, hogy tudósok egyenrangú partnerekként leülnek velük vitázni a nyilvánosság előtt és ezt teljesen parttalanul teszik, sose zárják le a vitát, minden alkalommal előlről kezdik és minden részleten elvekeregnek. Egy laikus szemlélőnek az az érzése támadhat, hogy a két oldalnak pont ugyanakkora eséllyel lehet igaza és nincs is igazán igazság, valóság, minden kérdés képlékeny.

Attól borul el az agyam, amikor tibeti buddhista kolostorokba elmennel elméleti fizikusok és összevetik a modern fizika eredményeit a buddhista tündérmesékkel és elbeszélgetnek 70 éves, teljesen tájékozatlan szerzetesekkel és a végén mindkét fél csettint, hogy a buddhizmus nem áll ellentétben a modern tudománnyal, hurrá. Ugyanezek a tudósok a Bibliát darabokra szedik és kritizálják. De ha buddhistákról van szó, akkor engedékenyek.
Mert a buddhizmus olyan semmitmondó, mismásoló, konkrétumok nélküli, hogy akármit bele lehet érteni és annak az ellenkezőjét is.

Az átlag ateista se azért ateista, mert utánagondolt és felfogta, hogy istenek létét tudományosan igazolni és cáfolni se lehet, mert eleve úgy lettek kitalálva, hogy ne lehessenek tudományosan vizsgálhatók. A tudományos módszerrel tisztában nem lévő ateista csak utálja az egyházat. Közben teljes magabiztossággal issza a π-vizet és elhiszi, hogy lehet örökmozgót építeni.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.23. 08:23:02

Anti ateizmus megteremtője is vagyok számoz vallás és egyház alaptásán kívül.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.23. 08:21:13

@$pi$:

Pontosan. Istentudó vagyok. A tudás az se nem hit, se nem a hit tagadása.
A tudás igazolt vélekedés. Azaz TÉNY.

- Sorold csak fel az ateisták Isteneit? LRE magyarul? Paszta (segítségül)

- Aki hazudik..... hazudsz...

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

tamask 2018.09.23. 01:39:57

@laikusbaptist: "Remélem Egyházaink nem tesznek ilyen dolgokat a lélekmentés közben/után."

Szerintem ne legyenek illúzióid. Ha akár itt a blogponthu-n olvashatsz kommenteket katolikusoktól, akkor láthatod, hogy a protestánsokat máglyára küldenék, visszasírják az inkvizíciót. Sőt a saját pápájukat is ateistázzák és eretnekezik.

Bejegyzés: Zsoltár thai gyermekhangra 

$pi$ 2018.09.22. 19:54:27

@TanNé: "Tehát kb a szájentolodzsisok Xenu szintjén vagytok."

Soha nem is utaltam rá, hogy agnosztikus lennék.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

$pi$ 2018.09.22. 19:39:33

@TanNé: "Az ateisták által teremtett Istenek létezése tudományos tény."

Hát persze. Az ateisták isteneket teremtenek. Jól van.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

$pi$ 2018.09.22. 19:38:03

@TanNé: "Az ateiszmus és a teizmus is egy sajátos elmebetegség, kényszerképzet. "

Tehát akik hisznek istenbe és akik nem hisznek istenben azok elmebetegek. Gondolom te magad egyik csoportba sem tartozol és te nem vagy elmebeteg. Zseniális.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.22. 18:13:51

@$pi$:

Az agnoszticizmus meg egy vicces hülyeség.

"
Agnosztikusok buta emberek
2008. október 10. - IGe

Az agnoszticizmus tehát buta embereknek való világnézet, akik gyávák is hozzá, hogy nyíltan vállalják valódi nézeteiket. Inkább elmossák egy szinte semmi értelmeset sem jelentő, vicces eredetű szóba.

Szalacsi Einstein.jpg

A fogalmat 1876-ban a Metafizikai Társaság ülésén Thomas Henry Huxley, (1825 – 1895) angol biológus, alkotta meg aki támogatta Darwin evolúciós elméletét, ennek köszönhetően ragadt rá a Darwin buldogja gúnynév. Az agnosztikus szó eredetéről Huxley ekképpen írt :

Így hát gondoltam egyet, és feltaláltam a megfelelőnek kinéző megnevezést: »agnosztikus«. Az egyháztörténet »gnósztikus« fogalmának megfelelő ellentéteként jutott eszembe, azon gnósztikusoknak, akik azt állították, hogy oly sokat tudnak azon dolgokról, amelyekkel kapcsolatban én »tudatlan« voltam. Megelégedettségemre, a kifejezés jól hangzott.

A szó és a fogalom egyértelmű eredetét tekintve, sok más világnézeti ághoz és valláshoz hasonlatosan, egy viccnek, tréfának, agymenésnek született, csak néhányan komolyan vették."

Tehát kb a szájentolodzsisok Xenu szintjén vagytok. Az is egy fantasztikus író művének poénja, csak egyesek komolyan vették.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.22. 18:10:47

@$pi$:

Ebben is tévedsz, mert már az ateistáknak is vannak Isteneik. Többet is teremtettek maguknak. Az ateisták által teremtett Istenek létezése tudományos tény.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.22. 18:08:32

@$pi$:

Te vagy a h.lye és nem én.

Az ateiszmus és a teizmus is egy sajátos elmebetegség, kényszerképzet.

pölö a klausztofóbia létezése is tudományos tény, attól még, hogy a betegeknek szubjektív a tudománynak egy objektív dolog a létezése.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

$pi$ 2018.09.22. 18:02:59

@tamask: "nem vagyok erős ateista. Agnosztikusnak mondanám magam. A keresztény isten létezésének kb. annyi esélye van, mint annak, hogy én teremtettem a világot"

Ha nem hiszel egyetlen istenben sem, akkor ateista vagy. Az "agnosztikus" jelző nem az istenhitre, nem a hitre, hanem a tudásra vonatkozik. Ha jól értem ateista és agnosztikus vagy, bár az agnosztikuson nem azt érted, hogy a gnosztikus keresztény hit ellen vagy, hanem azt, hogy nem tudod van -e isten.

Az ilyen "erős ateista" meg "gyenge ateista" csak ködösítés. Ne dőlj be neki.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek

$pi$ 2018.09.22. 17:56:06

@tamask: "nemtudományos jelenség üti fel a fejét, majd félreállni, ugyanis a hit szabad"

És ha egy vírus üti fel a fejét, akkor is félre kell állnia, mert vírusosnak lenni szabad? Attól még, hogy a vallási fanatizmust nem bünteti a törvény még erkölcsi kötelességünk megpróbálni segíteni azoknak, akik ebben szenvednek.

A vallásos emberek amerikában éheztetik magukat, képzeletbeli lényekhez beszélnek, sanyargatják magukat, rituálisan vért isznak és emberhúst esznek, szerintem nyilvánvalóan segítségre szorulnak.

Bejegyzés: Lelkészek ma – kihívások és lehetőségek