Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Utolsó kommentek:

ivangroznij 2018.12.03. 09:23:51

Isten teljesítse be reménységedet!

Bejegyzés: A szárnyaszegett emberek reménye

BenSlzak 2018.11.30. 13:10:48

Üdv!

A cikk írója vagyok. Most láttam, hogy írtál, így ha késve is, de válaszolok.
Sajnálom, hogyha nem tudtam kellően depolitizálni a menekültkérdést övező heves érzelmeimet. Igazad van, nem gondolom én se, hogy keresztényként rá kellene sütni bárkire is, hogy gyűlölködik. Saját tapasztalataim, és ismerőseim elmondása alapján azonban továbbra is az a véleményem, hogy a félelem mellett gyakran gyűlölet is ugyanolyan releváns reakció nagyon sok ember részéről - azt pedig nem tudom mondani, hogy ez nem függ össze valamilyen módon a közelmúltbeli, menekültekről szóló politikai kampánnyal.
Ennek ellenére én nem szeretném hibáztatni azokat, akik félnek, esetleg gyűlölködnek. Igyekszem megértésre törekedni, még ha ez időnként tényleg a nehezemre esik. Ahogy mondod, például teljesen érthető, ha mondjuk egy ember félti a kultúráját. Az már számomra nem, ha egyetlen emberéletnél is fontosabbnak tartja.
Remélem, valamennyire tudtam árnyalni a képet, amit igyekeztem átadni. Összességében tényleg úgy gondolom, hogy a belső és külső kommunikáció fejlesztése az egyik legfontosabb dolog, amiért tennünk kell. Sajnálom, ha nem úgy tűnt, hogy erre törekszem.

Bejegyzés: A felismeréstől a tettekig – A cselekvő hit közösségei

fáradtolaj 2018.11.27. 15:10:38

1) Akik segíteni akarnak, azok segítenek. Természetesen fel kell hívni a jelenleg nem segítő emberek figyelmét is.

2) A Faith in Action-nek lehet, hogy sikerült távol tartania magát a napi pártpolitikától, de a cikk szerzőjének nem. Sikerült átvenni az ellenzéki sajtó terminológiáját, miszerint Magyarországon idegengyűlölet van. Attól, hogy ellenzéki sajtó szándékosan így nyilvánul meg, abban nincs meglepetés. De ha az ember kinyitja a szemét, minimális gyűlölettel találkozik. Vannak kutatások, melyek rekord magas xenofóbiáról tudósítanak (pl: www.researchgate.net/publication/318267058_A_Hungarian_Trademark_a_Hungarikum_the_Moral_Panic_Button). Ahol a xenofób kifejezést arra használják, aki szerint az országnak nem kéne befogadnia menekülteket. Ez egy vélemény, melyet valaki informáltan vagy befolyásolva gondol. De ez nem gyűlölet. A fóbia valamitől való félelem, szorongás, de nem gyűlölet, ismét hangsúlyozom.
Érdemes elgondolkodni azonban, hogy az ember mitől félhet. Félhet, hogy megváltozik a kultúrája, féltheti biztonságát, féltheti megszokott környezetét. Ezek nem elítélendő érzések, még akkor sem, ha sokszor megalapozatlan. De nem gyűlölet.
Ez azért is fontos, mert ez egy keresztény portál, ahol az emberekre nem rásütni kell, hogy gyűlölöd az idegent, tehát nem szereted. Hanem bátorítani esetleg a keresztényi és racionális gondolkodásra. El kell magyarázni, hogy semmi sem egyértelmű. A menekültproblémát is két oldalról kell megközelíteni. Egy: a lábad előtt heverő, segítséget kérő embert minden esetben segítened kell. Kettő: A tömeges (sokszor illegális) migráció vagy menekülés hatását egy országra, társadalomra nem lehet direkt utasítással megoldani, az a hatalomgyakorló döntése, hogy az országa számára mi a legjobb az adott helyzetben.

Bejegyzés: A felismeréstől a tettekig – A cselekvő hit közösségei

Jakab.gipsz 2018.11.15. 17:09:35

Ezek szerint az evangélikusoknak komoly szövegértelmezési problémái adódtak.

Tegyük fel a legegyszerűbb kérdést: miért volt szükség új-szövetségre az embernek Jézus tanításai révén?

Vagy miért tartják az evangelisták szükségesnek az egyház áldásban részesíteni az olyan embereket, akik nemi szervekhez vonzódásuk alapján definiálják önmagukat, csak ennyi lenne egy keresztény ember?
Megjegyzem a zsidó judaizmus is csak egy kis gettó szekta, volt kétszáz évvel ez előtt. Ma pedig, ateista-zsidó filozófusok osztják az észt a keresztény európaiaknak, meglehetősen agresszívan. Pl. a "Nyitott társadalom és ellenségei" címszó alatt kívánják szekularizálni a keresztény államokat.

Bejegyzés: Bajor egyházfőtanácsos: a muszlimok kérdései segíthetnek újra felfedezni a kereszténységet

Mikrobi 2018.11.14. 19:28:00

Elképesztő szemforgatás. A homoszexuális kapcsolat rossz, nem lehet házasság, de azért a bűnös kapcsolatukat áldjuk meg! Ráadásul evangélikusok mondják ezt, akik állítólag különösen ragaszkodnak a Szentíráshoz! Nem baj, a katolikus egyházban biztos nem lesz ilyen, akik most háborognak, legalább felnyílik a szemük, hogy talán mégse kellett volna 500 éve kettéreformálni Krisztus egyetlen Testét!

Bejegyzés: Bajor egyházfőtanácsos: a muszlimok kérdései segíthetnek újra felfedezni a kereszténységet

Konzervtigris 2018.11.14. 15:23:56

Nem lehet könnyű evangélikusnak lenni... Az utolsó pápa, egy bizonyos Luther Márton 1546-ban meghalt, azóta senki nem tud egyértelmű iránymutatást adni, hogy mit kell csinálni...

Bejegyzés: Bajor egyházfőtanácsos: a muszlimok kérdései segíthetnek újra felfedezni a kereszténységet

Máthétész9 2018.11.14. 13:50:50

Sajnos a bajor evangélikus egyház is elveszett a meleg kérdésben. Elhajlottak az igaz tanítástól. Az pedig szomorú, hogy itt a blogon, szinte egyoldalu propagandát folytatva, csak pozítívként bemutatva jelenik meg már a sokadik cikk, a meleg kérdésben. Csak nem az a cél, hogy a lassú víz partot mosson hazánkban, egyházunkban is? Féltem szeretett egyházamat, hogy lassan nálunk is elhajlik a tiszta igei tanítás ebben a kérdésben. Az Úr őrizzen meg minket ettől.

Bejegyzés: Bajor egyházfőtanácsos: a muszlimok kérdései segíthetnek újra felfedezni a kereszténységet

BUKTAADMIN 2018.11.09. 14:37:38

@Kovács Magdi: Köszönöm, én is sokat gondolok rátok! Meg néha a meggyes sörre is. :) Glória

Bejegyzés: Egy lelkész száraz novembere

Kovács Magdi 2018.11.08. 20:49:39

Egy jó hideg meggyes sör, kedves emberek társaságában, tartalmas maradandó beszélgetések, egy kisvárosi csehóban! Mindig, szeretettel gondolunk mindannyian! Isten áldjon!


Bejegyzés: Egy lelkész száraz novembere

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.11.08. 16:40:20

Remek írás lett, de szerintem Szilágyi korántsem ábrázolja ennyire fekete-fehéren a házaspár dinamikáját, hogy Szabolcs a "rosszfiú", a "tékozló" apa, Anna meg a "szent". (A kiemelt mondattal különösképpen nem értek egyet, szerintem számos pillanat akad, ahol Anna elveszíti a hidegvérét - pl. amikor edzés után vár, vagy amikor később a vacsoraasztaltól elküldi őket. Persze igaz, hogy ahhoz képest, amit nap mint nap hallok az utcán szülőktől, ő még ezzel messze a leghiggadtabbak közé tartozik, de azért nem jelenteném ki, hogy a filmben nem gyűri őt maga alá a stressz.)
Nyilván a hűtlenséget csak egyikük követi el, és így erkölcsileg ez nem mentegethető, de pont ez a zseniális ebben a filmben, hogy nincsen benne egyértelműen pozitív és negatív karakter, jófiú-"rosszfiú", hanem emberek vannak a maguk gyarlóságaival, meg egy olyan körülmény, amit te is kiemelsz, hogy a pénzhiány, a folyamatos rohanás, a rengeteg meló miatt nem tudják rendberakni életüknek ezt a részét. Gyakorlatilag erről az egész megcsalásról Anna egy egész estét átbeszél a harmadik féllel, majd utána részegen hazaesve 5 mondat erejéig beszólogat Szabolcsnak, másnap telefonál neki, hogy ne menjen el a találkozóra, de normálisan nem tudnak leülni megbeszélni ezt (sem), és szerintem ebből is következik az, hogy nem ér véget ennyivel a dolog.

Mert azért Szabolcs sem az a tipikus macsó alfahím, aki eleve szar ember és képtelen empatikus lenni a feleségével, hanem egy lelkiismeretes, szerető apa és férj, és szerintem az az igazán durva, hogy ennek ellenére ő is képes ilyet tenni, feltételezem, mert ő így próbál menekülni ennek az életnek a nyomasztó súlya alól. (Igazából mivel offscreen történik az egész, nehéz visszafejteni a motivációit, de tipikus női reakciónak tűnik, hogy Anna előbb omlik össze a stressz alatt, mint hogy feladja, és tipikus férfi reakciónak, hogy Szabolcsnak egy ponton elege lesz, és felrúg mindent.) És nem akarok áldozathibáztató lenni, de azért ilyen helyzetekben sokszor motiváció a cikkből is kiérezhető antagonizáció, hogy "végre egy film, ami megmutatja, hogy a sok léha, kicsapongó férj igazából mekkora erkölcsi hulla, és sosem értékelik azt az áldozatot, amit a szent feleségeik hoznak értük", de mindenesetre abban biztos vagyok, hogy az Egy nap nem a tipikus hollywoodi férfiképnek akar antitézise lenni, hanem egy teljeskörű, összetett helyzetábrázolás. Szilágyi egyértelműen szeretett volna bele egy párkapcsolati válságot, ebből a megcsalás működött a leghatásosabban, és nyilván nem úgy, hogy a főszereplő követi el. Nem gondolom, hogy a tanulsága speciálisan en bloc férfiakkal, nőkkel, férjekkel, feleségekkel és házassági eskükre lenne érvényes, itt ez a hűtlenség is egy eleme annak a folyamatosan egymásra visszaható stresszfaktoroknak, amivel Annának nap mint nap meg kell küzdenie.

Bejegyzés: Belülről feszít – az Egy nap című filmről

szamarhegy 2018.11.03. 08:16:11

A liberalizmus szellemi eredete simán lehetne az ókori Görögország is ennyi erővel, ahol a emberi tudás, belátás, humánum felülírja a dogmákat, ott jelen van a liberális godolkodás. A reformáció végülis a polgárosodott városi középosztály igénye volt arra, hogy Isten és a hívők közé nem kell egy különálló, központosított közvetítő, értelmező szervezet, hanem saját fordításban, saját értelmezésben közvetlenül lehet Istenhez fordulni. Ennek fontos része volt a könyvnyomtatás megjelenése, a 'liberalizált' biblia kiadás, terjesztés.

Bejegyzés: Reformáció ma: Luther és az igazság fáklyája

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.11.02. 19:28:45

@laci_52:

@laci_52:

Pont ez baja vele: progresszív volt.

A cionizmus zsidó nacionalizmus és egy késő XIX. századi dolog, ráadásul a zsidó világon kívül nem hatott semmire.

A liberalzmus szellemi eredete a reformáció és a felvilágosodás.

Bejegyzés: Reformáció ma: Luther és az igazság fáklyája

laci_52 2018.11.02. 18:20:49

@maxval balcán bircaman: Ez nem igaz! A reformáció a maga korában nagyon progresszív mozgalom volt, mi sem mutatja ezt jobban, mint később a protestáns országok(pl. Anglia és Hollandia) felemelkedése és a katolikus országok(pl. Spanyolország) lemaradása a fejlődésben.

Segíts magadon, az Isten is megsegít - ezt mondják a protestánsok és ez nagyon igaz, azt fejezi ki, hogy előbb próbáljunk saját erőnkből elérni valamit, mielőtt Istenhez fohászkodnánk.

A liberalizmusnak semmi köze a reformációhoz, utóbbi gyökereit inkább a felvilágosodásban, a szabadkőműves mozgalmakban és a cionizmusban kell keresni.

Bejegyzés: Reformáció ma: Luther és az igazság fáklyája

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.11.02. 05:53:53

@Jakab.gipsz:

Mert abszurdum. A reformáció az ateizmus ás a liberalizmus szülőatyja.

Bejegyzés: Reformáció ma: Luther és az igazság fáklyája

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.10.31. 15:05:10

Luther komolyan elhitte magáról, ő egymagában okosabb Istennél.

Bejegyzés: Reformáció ma: Luther és az igazság fáklyája

Tamáspatrik 2018.10.29. 23:20:53

Nincsenek valódi alkotmányos monarchiák Európában sehol, legfeljebb formálisan. A köztársaságon belül viszont van sokféle, pl. elnöki, félelnöki rendszerek, vagy két kamarás felső- és alsóház. Nálunk a félelnöki vagy elnöki rendszer az, amely működhet (Horthy, Kádár kultusza, amelyhez Orbán de facto hasonlót épít ki.)

Bejegyzés: Mit jelent ma az őszirózsás forradalom?

Ludwig Lutheranus 2018.10.24. 21:15:08

@Tristee: Amit Ön leírt, az is a történelem része - sajnos... :( Ettől függetlenül fenntartom, amit leírtam! :)

Bejegyzés: Mit csináltak az evangélikusok '56-ban?

Ludwig Lutheranus 2018.10.24. 21:12:06

@Jakab.gipsz: Nem értem Önt teljesen, mire gondol pontosan?

Bejegyzés: Mit csináltak az evangélikusok '56-ban?

szalma b 2018.10.24. 16:26:57

Biztos, hogy egy ilyen becsületes és tisztességes embert kell eltávolítania a hatalomnak? Inkább örülnének, hogy ilyen pilléreken nyugszik a hatalmuk. Ha egy miniszter csak talpnyalókat tart, mindig tiszta lesz a lába, de nem fog működni a minisztériuma.... :(

Bejegyzés: „A keményedő hangnemtől távol kell tartanunk magunkat” – interjú Prőhle Gergellyel