Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Zsoltár thai gyermekhangra 

2018. július 15. - KötőSzó

„A magunk sötét barlangjaiban, örvénylő veszedelmek közt mi is megtapasztalhatjuk, hogy Isten nem hagy minket magunkra. Az emberarcú Isten, Jézus Krisztus a mi segítőnk, aki mentőalakulatot küld értünk. Ennek tagja talán egy kedves családtag, az emberi hangot megütő lelkipásztor, a lelkiismeretes orvos vagy egy figyelmes szomszéd.”

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök jegyzete – elhangzott 2018. július 15-én a Kossuth Rádióban.

180707-samuels-thai-cave-rescue-hero_b9mix7.jpg

Tovább

Hangolódó #101 | A fiatal nyár

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Blaskó Zsófia készítette, aki a Kultúrpart külsős zenei újságírója. A lista az egyetemista nyár beköszöntével készült.

my_post_copy_2_2_2.jpg

Tovább

Nigériai rázkódásaink közepette

Egy útinapló második része

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) Kölcsönös tanulás a vezetők cseréjén keresztül (Mutual Learning through Exchange of Leaders) elnevezésű projektjének a Magyarországi Evangélikus Egyházat érintő első lépésként dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Buda Annamária diakóniai osztályvezető ellátogatott Nigériába. A nigériai vezetők magyarországi utazására szeptemberben kerül sor. Az LVSZ célja a projekttel a kapcsolatok és az egyházak világközösségének építése. Egyházi képviselőink kiutazásáról Buda Annamária útinaplójából a személyes gondolatokon keresztül jobban megismerhetjük a nyugat-afrikai országot és az ott élő evangélikusok mindennapjait. Az útinapló első részét itt olvashatod.

nigeria11.jpg

Tovább

Van esélyegyenlőség az egyházban? – Kötőszó a Szélrózsán

A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó olyan fesztivál, ahol evangélikus fiatalok találkozhatnak egymással, de valójában nem csak az evangélikusok és nem csak a fiatalok! Idén Bükön rendezik meg a Szélrózsát július 25. és 29. között. Mi, a Kötőszó szerkesztősége régóta gondolkodunk azon, hogyan lehetne felületünket az online jelenléten túl személyes párbeszéd terévé is tenni, és a Szélrózsa tökéletes helyszínt és lehetőséget biztosít ehhez. Ezért született meg az Élőszó, a Kötőszó beszélgetéssorozata, melyen az esélyegyenlőség témáját járjuk körbe. Három nap – három beszélgetés.

masodik_nap_elso_20.jpg

Tovább

Hangolódó #100 | A századik

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. A mai Hangolódó a századik, ezért kiválogattunk egy-egy dalt az eddigi 99 válogatásból.

my_post_copy_2_1_4.jpg

Magam sem hittem volna, hogy eljutunk a századikhoz, de hogyan is született meg a Hangolódó?

Tovább

Megérkezés Nigériába

Egy útinapló első része

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) Kölcsönös tanulás a vezetők cseréjén keresztül (Mutual Learning through Exchange of Leaders) elnevezésű projektjének a Magyarországi Evangélikus Egyházat érintő első lépésként dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Buda Annamária diakóniai osztályvezető ellátogatott Nigériába. A nigériai vezetők magyarországi utazására szeptemberben kerül sor. Az LVSZ célja a projekttel a kapcsolatok és az egyházak világközösségének építése. Egyházi képviselőink kiutazásáról Buda Annamária útinaplójából a személyes gondolatokon keresztül jobban megismerhetjük a nyugat-afrikai országot és az ott élő evangélikusok mindennapjait.

capture.JPG

Ki az idő rabságából

Nem hoztam órát. Nagy szabadság ez. Óra nélkül ugyan „meztelennek” érzem magam, de szabadabban is. Az idő súlyos korlát számomra. Most nincs idő. Ebben az utazásban időzónák között kalandozom, egyik helyen vissza, a másikon előre az időben. Ráadásul ragyog a nap, most, majdnem este 10-kor. Az idő relatív lett. Csak a létezés biztos benne: az, hogy vagyok, hogy vannak körülöttem, és közben haladok valami felé. De nem az idő határozza meg az előrehaladást, hanem a cél elérése.

Tovább

Hangolódó #99 | Dalok a Szélrózsákról

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Mesterházy Balázs evangélikus lelkész, egykori Szélrózsa-atya készítette a korábbi Szélrózsák fellépőinek dalaiból válogatva.

my_post_copy_2_2_1.jpg

Tovább

Fasori diákok az első világháborúban

A Múzeumok Éjszakáján indul az Evangélikus Országos Múzeum új kiállítása

Hogyan működött egy iskola az első világháború idején? Milyen fontos közlendőik voltak a fronton harcoló egykori diákoknak az igazgató számára? Volt-e honvágyuk az iskola után? Hányan haltak hősi halált a fasori diákok közül, és kik voltak ők? Ezekre a kérdésekre ad választ az Evangélikus Országos Múzeum (EOM) legújabb kiállítása, melyet a Múzeumok Éjszakáján nyitnak meg 2018. június 23-án. A kiállítás különlegessége, hogy a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium idei 11/a osztálya nagy segítséget nyújtott a száz évvel ezelőtti fasori diákok leveleinek feldolgozásában. 

35470970_1679361945446236_642356979532038144_n.jpg

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium közel két évszázados múltra tekint vissza, és a köztudatban leginkább a minőségi oktatás szinonimájaként, a Nobel-díjas tudósok alma matereként vált ismertté. Azonban igen ritkán gondolunk az intézményre úgy, mint tanárok és diákok eleven közösségére, pedig a krízisek – jelen esetben a száz évvel ezelőtti első világháború – idején mutatkozik meg egy igazi közösség ereje. A Fasor különösen sok nehézséggel találkozott a háború alatt, hisz népfelkelőkkel, más iskolákkal kellett megosztani a termeket, menekülteket fogadtak be, tanárok és diákok találták magukat a fronton az évek alatt.

Tovább

70 éve államosították az egyházi iskolákat

„A Rákosi-korszak idején az egyházpolitika fő célja a teljes »egyháztalanítás«, az egyházak megsemmisítése volt, azaz belátható időn belül, mintegy 20 év alatt felszámolni a vallásosságot és annak hordozóit, az egyházakat” – olvasható Völgyesi Zoltán A kommunista egyházpolitika szakaszai Magyarországon 1948-tól 1964-ig című tanulmányában. Hogy mindez milyen negatív hatással volt az egyházakra és a társadalomra, az nem csak a kommunista időkben volt érezhető, hanem máig tartó nehézségeket jelent. Az egyházak elnyomása, tevékenységük templomfalon belülre történő korlátozása, az iskolák államosítása, az addig kiépült oktatási hagyomány felszámolása és a szellemi élet visszaszorítása ugyanis a rendszerváltás utáni időkre is kihat. Az „egyháztalanítás” egyik első mozzanata  a 70 éve, 1948. június 16-án elfogadott törvény volt, amely az egyházi iskolák államosításáról rendelkezett.

Szerző: Galambos Ádám evangélikus teológus

bonyhadi_ev_gimnazium1948_1.jpg

1948 fordulópont volt Magyarország életében, az ország ekkor vesztette el nemzeti függetlenségét. Erről az időszakról Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Levéltár vezetője Az egyházi iskolák államosítása című írásában így fogalmazott: „Az 1948-as esztendő máig ható, súlyos öröksége a nemzeti függetlenség elvesztése, a demokrácia súlyos veresége, a társadalom rabságba döntése. A Sztálin által instruált kommunista párt Rákosi Mátyás vezetésével elhatározta, hogy »rendezi az egyház és az állam viszonyát«. Az ő olvasatukban ez egyet jelentett az egyházak háttérbe szorításával.” Mindez több intézkedésben is megjelent. Rákosiék törekedtek a felekezetek közötti feszültségkeltésre, az egyházak megosztására, az oktatási intézmények elvételére, a párttal együtt nem működő egyházi személyek ellehetetlenítésére vagy börtönbe záratására.

Tovább

Hangolódó #98 | Futball-vb 2018

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunk a jelenleg is zajló focivébé kapcsán készült.

my_post_copy_2_1_3.jpg

2014-ben a brazil világbajnokság előtt az angol anglikán egyház kiadott egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben öt apró imádságot fogalmaztak meg. Az öt imádságot – amelyet itt lehet eredetiben olvasni – szabadon fordítottuk, hogy idomuljanak a mostani világbajnoksághoz.

Tovább