Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Bullying: zaklatás és megelőzés az evangélikus iskolákban

2018. szeptember 24. - KötőSzó

A társadalomban egyre erősödő agresszió felettébb próbára teszi az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok cselekvőképességét és konfliktuskezelési módszereit, de a szülőknek is újfajta kihívásokkal kell szembenézniük. A zaklatások eddig ismert formái a virtuális világ megjelenésével kiegészültek egy kevésbé felügyelhető, sokkal átláthatatlanabb térrel, amelynek sajátos szabályai folyamatosan alakulnak, és a felnőttek számára sokszor érthetetlenek. Ezt a témakört próbáltuk meg körbejárni lelkészekkel és pedagógusokkal, egyúttal megoldásokat is keresve a problémák megelőzésére, kezelésére.

Szerző: Harmati Dóra | Forrás: Evangélikus Élet

image-from-rawpixel-id-104001-jpeg.jpg

A zaklatás különböző formái ismeretesek. Lehet verbálisan, fizikailag, érzelmileg bántalmazni a másikat, valamint az internet megjelenésével az online zaklatás fogalma is ismertté vált. Ez a jelenség (bullying: megfélemlítés) olyan ismétlődő viselkedést jelent, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani vagy megerősíteni. A felmérések rámutatnak arra, hogy a zaklatás az általános iskola alsó tagozatában kezdődik, és csúcspontját a felsős korosztályban, a 6–8. osztályban éri el. Nem meglepő adat, hogy a terrorizálás fizikai megnyilvánulási formája inkább a fiúkra jellemző, míg a lányok esetében az indirekt és burkolt módszerek számítanak elterjedtebbnek.

Tovább

Frida Kahlo keresztje

Ha választani kellene olyan festőt, aki képi világában és életművében egyértelműen keresztény értékrendet képvisel, biztosan kevesen választanák a kicsapongó, nyersen őszinte Frida Kahlót, aki a női szenvedés és szexualitás megragadásával feminista popkulturális ikon is lett. Jelen írás mégis arra tesz kísérletet, hogy a budapesti Frida-kiállítást teológiai szempontból elemezze.

Szerző: Laborczi Dóra

frida-vogue.jpg

Ahogy belépünk a kiállítótérbe, a festőnő fontosabb életrajzi állomásait bemutató „idővonala” mellett rögtön szembetűnik A törött oszlop című, 1944-es festménye, amely az egyetlen ebben a teremben, közvetlenül a látogató útjába állítva, tehát szándékoltan megadja a kiállítás keretezését is. Ez a festmény megjelenít mindent, ami emblematikus Frida Kahlo művészetében: a fizikai fájdalmakkal járó szenvedést és annak kendőzetlenségét, a kitárulkozást és a gyermektelenség kínját. A mexikói művésznővel kapcsolatban ezek a szinte unalomig ismételt frázisok. Ez a kép viszont egyben egy erőteljes Krisztus-utalás is. Minderről a testszerte elszórt szögek és a derék körül húzódó, fehér lepel árulkodik. De a szimbólumok nélkül is működne ez az áthallás, hiszen ha van olyan motívum, mely lehetővé teszi bármely művészeti alkotás teológiai szempontú olvasatát, az a szenvedés megragadása.

Tovább

Társadalmi nemek és a hit

Amióta híre ment, hogy a kormány törvényi úton megszüntetné a társadalmi nemek tanulmánya elnevezésű mesterszakot az állami finanszírozású egyetemi képzésben, parázs vita alakult ki a keresztény közösségekben is arról, hogy pontosan mi ez a tudomány, egyáltalán beszélhetünk-e az esetében tudományról, és legfőképp: a jézusi utat kereső keresztényekként hogyan kell viszonyulnunk hozzá.

Szerző: Kövesdi Miklós Gábor

pexels-photo-1386336.jpeg

A közösségi médiában  látható – keresztény, evangélikus egyháztagoktól is érkező – bejegyzésekből úgy tűnik, már az alapvető fogalmak körül is sok a bizonytalanság. Íme, egy általánosan elterjedt hozzászólás, mely az Ovizsaru című amerikai vígjáték legendás jelenetét idézi: „A genderről mindent tudok: a lányoknak puncijuk van, a fiúknak meg fütyijük. Oszt jó napot.”

Valóban ilyen egyszerű lenne? Hogy kicsit segítsünk eligazodni olvasóinknak, megkérdeztük egyházunk három olyan tagját, akik járatosak a témában. Két kérdést tettünk fel: 1. Mi pontosan a genderológia? 2. Keresztényként el kell-e ítélnünk?

Tovább

Előnyt a hátrányból

Kötőszó-beszélgetések a Szélrózsán

A Kötőszó evangélikus közéleti blog 2015-ben azzal a céllal indult, hogy mi, evangélikusok megmutathassuk, mit gondolunk közéletről, társadalmi kérdésekről, teológiáról vagy kultúráról. Az online jelenléten túl a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón a blog szerkesztői személyessé is tették a párbeszédet: Élőszó címmel tartottak egy beszélgetéssorozatot az esélyegyenlőség témájára felfűzve. 

Szöveg: Laborczi Dóra és Nagy Szabolcs

37904226_10156508258308431_7456798915099099136_o.jpg

A szombathelyi ifjúság sátrában gyűltek össze július 26-án, a délutáni nagy melegben a Kötőszó blog első, „Én mozgássérült szeretnék lenni!” című beszélgetésének résztvevői, közöttük mozgássérültek, hogy meséljenek pozitív és negatív élményeikről, tapasztalataikról vagy kis és nagy tanulságokról. 

Először Koltainé Somogyi Lilla, aki maga is tevékenykedett segítőként a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetségben, illetve Nagy Szabolcs, a blog egyik szerkesztője mesélt saját segítő élményeiről. Mint egyértelműen kiderült, a segítés egyik első mozzanata az, amikor a segítő és a segített rádöbben a közös egymásrautaltságukra.

Sokan megosztották történetüket a mozgássérülttáborokról. Gyakran előfordul, hogy egy elrontott manőver után kiesik valaki a kerekesszékből, vagy hogy a fürdetéskor a segítő a segítettel együtt megcsúszik, és a földre esik. Ezek azok a helyzetek, amelyek igazán megmutatják: a segítés nem azon áll vagy bukik, hogy mennyire tökéletes a nehezebb körülmények között élők ellátása, hanem hogy mennyire tud kialakulni ez az egymásért kiálló, bajtársi, testvéri viszony.

Tovább

Hangolódó #102 | Sziget 2018

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs kedved. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Ezen a héten az idei Sziget fesztivál zenei kínálatából válogatunk, hogy akik nem akarnak vagy nem tudnak kimenni Magyarország legnagyobb zenei fesztiváljára, azok is képet kapjanak arról, milyen fellépőket hallgathatnak a résztvevők. 

sziget.jpg

„A különböző fesztiválok kimondatlanul, néven nevezetlenül, de valójában az Isten országának x napon át tartó megéléséről, megvalósításáról szólnak. Arról, hogy néhány nap erejéig létrehozunk valahol egy világot, ahol egészen más szabályok vannak érvényben, ahol mentesek vagyunk az élet küzdelmeitől, ahol jól érezzük magunkat anélkül, hogy bántanánk egymást, ahol eltűnnek a társadalmi és egyéb különbségek, és a helyszínek között flangálva vagy a színpad előtt állva megvalósul valami a közösségből” írja a most megjelenő Evangélikus Élet magazinban Németh Zoltán evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház missziói osztályának vezetője.

Bár szomorúság, hogy a Sziget nemzetközivé válása a nagyobb keresztény történelmi egyházak eltűnését is eredményezte, hiszen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Hetednapi Adventista Egyház és a Jewish Meeting Point – JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány sátrát leszámítva egyházakkal, de leginkább keresztény történelmi egyházakkal nem találkozunk már a Sziget fesztiválon (más fesztiválokon szerencsére még igen, sőt ökumenikus KözösPont sátor is működik a VOLT-on, a SZIN-en és az EFOTT-on is), azonban abban biztosak lehetünk, hogy történelmi egyházakhoz tartozó fesztiválozókkal mindenképpen találkozhatunk idén is a Szigeten, és ez jó.

Mert ahogy Németh Zoltán fogalmaz a fesztiválokról imént említett cikkében (amelyet teljes terjedelmében az Evangélikus Élet magazin augusztus 12-i számában lehet elolvasni): „Többek között a fesztiválok tanítottak meg arra, hogy Istent sehova nem kell odavinni. Ott van. És például egy »világi fesztiválra« érkező »misszionárius« önértelmezése és ebből adódó feladata nem az, hogy Istent képviselje egy »istentelen« környezetben, hanem éppen ellenkezőleg: megtalálni a kapcsolódási pontokat a jelen való Istennel a fesztiváli forgatagban, a találkozásokban, a beszélgetésekben, a lelkekben és élettörténetekben.”

Tovább

Nyári szünetre megy a Kötőszó

Kedves olvasóink! Nyári szünetre vonul a blog. Júliusban még lesznek bejegyzéseink – főleg a szélrózsás beszélgetéseinkről –, de augusztusban leállunk.

pexels-photo-386025.jpeg

Büszkék vagyunk arra, hogy a blog az evangélikus egyház fenntartásában működik. Ez nem csak az anyagi háttér miatt fontos, hanem azért is, mert ez egyértelmű üzenet a külvilágnak arról, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyháznak mindig is fontos volt és lesz az értelmes párbeszéd, a körültekintő, közös gondolkodás evangélikusok és nem evangélikusok, keresztények és nem keresztények között.

Sajnos jelenleg – főképp az emberi erőforrások hiánya miatt – nem tud a blog megfelelő hatékonysággal működni, és ez sem nekünk, sem olvasóinknak nem jó.

Tovább

Zsoltár thai gyermekhangra 

„A magunk sötét barlangjaiban, örvénylő veszedelmek közt mi is megtapasztalhatjuk, hogy Isten nem hagy minket magunkra. Az emberarcú Isten, Jézus Krisztus a mi segítőnk, aki mentőalakulatot küld értünk. Ennek tagja talán egy kedves családtag, az emberi hangot megütő lelkipásztor, a lelkiismeretes orvos vagy egy figyelmes szomszéd.”

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök jegyzete – elhangzott 2018. július 15-én a Kossuth Rádióban.

180707-samuels-thai-cave-rescue-hero_b9mix7.jpg

Tovább

Hangolódó #101 | A fiatal nyár

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Blaskó Zsófia készítette, aki a Kultúrpart külsős zenei újságírója. A lista az egyetemista nyár beköszöntével készült.

my_post_copy_2_2_2.jpg

Tovább

Nigériai rázkódásaink közepette

Egy útinapló második része

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) Kölcsönös tanulás a vezetők cseréjén keresztül (Mutual Learning through Exchange of Leaders) elnevezésű projektjének a Magyarországi Evangélikus Egyházat érintő első lépésként dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Buda Annamária diakóniai osztályvezető ellátogatott Nigériába. A nigériai vezetők magyarországi utazására szeptemberben kerül sor. Az LVSZ célja a projekttel a kapcsolatok és az egyházak világközösségének építése. Egyházi képviselőink kiutazásáról Buda Annamária útinaplójából a személyes gondolatokon keresztül jobban megismerhetjük a nyugat-afrikai országot és az ott élő evangélikusok mindennapjait. Az útinapló első részét itt olvashatod.

nigeria11.jpg

Tovább

Van esélyegyenlőség az egyházban? – Kötőszó a Szélrózsán

A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó olyan fesztivál, ahol evangélikus fiatalok találkozhatnak egymással, de valójában nem csak az evangélikusok és nem csak a fiatalok! Idén Bükön rendezik meg a Szélrózsát július 25. és 29. között. Mi, a Kötőszó szerkesztősége régóta gondolkodunk azon, hogyan lehetne felületünket az online jelenléten túl személyes párbeszéd terévé is tenni, és a Szélrózsa tökéletes helyszínt és lehetőséget biztosít ehhez. Ezért született meg az Élőszó, a Kötőszó beszélgetéssorozata, melyen az esélyegyenlőség témáját járjuk körbe. Három nap – három beszélgetés.

masodik_nap_elso_20.jpg

Tovább